[metaslider id="9331"]
hatso-ablak-a-lany-a-vonaton

A Hátsó ablak találkozása a Holtodiglannal -Paula Hawkins: A lány a vonaton

„Egy bajt jelez, kettő reményt, három leányt… Három leányt. Három leányt. Elakadok a háromnál, egyszerűen nem tudom folytatni. A fejem hangokkal van tele, a szám vérrel. Három leányt. Hallom őket, a szarkákat, kinevetnek, gúnyolódnak velem, érdes cserregéssel. Vész. Vészt jeleznek. Már látom is őket, a nap elsötétül. Nem a madaraktól, valami mástól. Kitakarja a napot. Valaki jön. Valaki beszél hozzám. Látod? Látod, mire kényszerítesz?”

Többek között ezzel a bevezetővel indul az a történet, amit most be szeretnék mutatni. Ezen a héten  könyvajánlóval készültem nektek, választásom pedig Paula Hawkins A lány a vonaton című thrillerére esett. Ez a regény 2015 januárjában jelent meg, és nagyon hamar világsikert ért el. Én 2016 karácsonyán kaptam meg a könyvet anyukámtól, és szinte azonnal el is kezdtem olvasni. Bár eleinte kicsit vontatottnak találtam a történetet, egy idő után le se tudtam tenni a könyvet, annyira izgatott voltam, hogy mi lesz a folytatás. A regény kiindulópontja egy Megan Hipwell nevű nő eltűnése, melynek hatására az alkoholfüggő és munkanélküli Rachel újra visszanyeri korábbi önmagát és mindent megtesz, hogy utánajárjon az ügynek. Az eseményeket három nő szemszögéből ismerhetjük meg, a különböző fejezetek egy-egy nő nézőpontjából mutatják be a cselekményt.

Íme a 3 főszereplő hölgy:

Rachel Watson, a lány a vonaton

Rachel történetünk főhőse, aki ma már csak árnyéka régi önmagának. Néhány évvel ezelőtt mindene megvolt, amire vágyott: saját ház, karrier és szerető férj Tom Watson személyében. Rachel nagyon szerette a férjét és bár Tom rengeteget dolgozott, a lány mindent megtett, hogy minél több közös programot csináljanak kettesben. Azonban egy véletlen folytán -Anna a negyedik évfordulójukra ugyanis meglepetésprogramot akart szervezni férjének, ami miatt meg kellett néznie Tom munkabeosztását a férfi laptopján- kiderült, hogy Tomnak viszonya van egy másik nővel, Anna Boyd-dal. Rachel ennek hatására teljesen összetört, elárulva érezte magát és teljesen kifordult önmagából. Egyre többet ivott, melynek hatására a munkáját is elvesztette. Szeretett otthonából is el kellett költözni, ugyanis nem volt elég pénze, hogy megvegye a házat és Tom kivásárolta őt, majd beköltöztette Annát. Rachel jelenleg volt egyetemi évfolyamtársánál, Cathynél lakik, napjai pedig azzal telnek, hogy minden nap elmegy vonattal Londonba (pedig már nincs állása, de így legalább jobban telik az idő), illetve délután és estefelé beül valahová vagy boltban vesz italt, aztán kiüti magát. Ennek eredménye az, hogy állandóan részegen hívogatja Tomot vagy azért, hogy szemrehányást tegyen neki a múltban történtekért vagy pedig csak hiányzik neki a volt férje. Persze Rachel is érzi, hogy az élete nincs rendben, mégsincs annyi ereje, hogy  saját magától változtasson szokásain. Egyedül az nyújt neki vigaszt, hogy minden reggel a vonattal elhaladnak egy ház mellett, ahol egy fiatal pár él. Bár Rachel nem ismeri őket személyesen, mégis úgy érzi, mintha már régi ismerősök lennének. El is nevezte őket: Jess és Jason. Rachel szerint ők testesítik meg az igaz szerelmet, hiszen amellett, hogy szépek, látszik, hogy nagyon szeretik egymást. Jason erős alkata és óvó jelleme tökéletesen passzol Jess törékeny és finom természetéhez. Azonban Rachelnek hamarosan újra csalódnia kell, ugyanis egy nap Jess mellett egy idegen férfit pillant meg a vonatból, akit a fiatal nő meg is csókol. Ennek hatására Rachelben egy világ omlott össze, nem tudta megérteni, hogy Jess hogyan dobhatta el ilyen egyszerűen a Jason által nyújtott boldogságot. Azonban amikor a hírekben meglátja, hogy Megan Hipwell (ő Jess) eltűnt, tudja, hogy nem tétlenkedhet, ki kell derítenie, hogy mi is áll pontosan a háttérben. Ennek hatására Rachel újra kezd visszatérni korábbi önmagához, és az alkoholt is igyekszik minél jobban mellőzni az életéből. A történet előrehaladtával azonban rájön, hogy rengeteg minden nem úgy van, ahogy korábban hitte. Vajon fény derül az igazságra? Mi történt valójában Megannel? Szeretőjével vagy egyedül megszökött, talán valaki bántotta?

Megan Hipwell

Megan egy fiatal házas nő, aki első ránézésre tökéletesnek tűnik. Gyönyörű az arca, vékony, lehetősége volt egy galériában dolgozni, emellett sokszor eljár futni, illetve pilates órákat vesz. Ez azonban csak a látszat, ugyanis Megannek fiatalkora ellenére sok nehézségen kellett keresztülmennie. Hamar elveszítette bátyját, Macket, akiben a legjobban bízott a világon. Ennek hatására fiatalon rászokott a fűre, volt egy kapcsolata, amiből gyermeke is született, azonban sajnos a kisbabáját is elvesztette. Ma már Scott Hipwell (aki Rachel szerint Jason) felesége, és bár őszintén szereti férjét, mégsem tud vele teljesen őszinte lenni és hűséges lenni hozzá. Megan szokott vigyázni Tom és Anna kislányára, Evie-re, azonban ennél több is köti őt Tomhoz. Titokban viszonyuk van egymással, és bár Tom mindig mondja a lánynak, hogy családja van és nem teheti ezt, Megan sokadszorra is elcsábítja a férfit. Mindezek mellett Dr. Kamal Abdichoz jár terápiára, mert -főleg Scott szerint- ezáltal az alvászavara és a problémái is egy idő után megoldódnak. Azonban- bár a férfi eleinte a hivatása miatt visszautasította- Megan Kamallal is titkos viszont folytat. A lány váratlan eltűnése mindenki életét megváltoztatja és számos kérdést hagy maga után.

Anna Boyd

Anna Tom második felesége, jelenleg Tom és Rachel közös otthonában élnek Tommal és nevelik kislányukat, Evie-t. Anna nagyon szereti a férjét, mindenben mellette áll. Neki az a legfontosabb, hogy Tommal és Evive-vel közösen békében éljenek. Mindezt persze beárnyékolja Rachel örökös zaklatása, az éjjeli folyamatos SMS-ek és hangüzenetek. Habár Anna Tom kedvéért visszafogja magát, legszívesebben Rachelre hívná a rendőrséget, ugyanis a folyamatok éjszakai hívásai nemcsak őket készítik ki, hanem Evie-t is felébresztik. Anna kedveli Megant, bár kezdetben ódzkodik attól, hogy egy idegen vigyázzon gyermekére, egy idő után elismeri, hogy Megan nagyon jól bánik Evie-vel.

Habár a 3 nő látszólag 3 teljesen különböző jellemet képvisel, mégis van egy titok, ami összeköti őket. Természesen még számos fordulat van a történetben, amiket direkt nem írtam le, hiszen akkor elrontanám a meglepetést. Nekem ez az egyik kedvenc könyvem, nagyon jó volt bizonyos részeket újból elolvasni az ajánló miatt, szinte megint nem tudtam szabadulni a könyv mellől. Mivel ez egy thriller, vannak benne nyomasztó részek, amik első olvasatra engem is egy kicsit megviseltek, de aki szereti a feszültségeket és a lélektani jelenségeket, azoknak tökéletes ez a könyv!

Ha valaki nem szeret vagy esetleg nincs ideje olvasni, azoknak a Media Iuris csapata bátran ajánlja az ugyanezzel a címmel megjelent filmet, Emily Blunt főszereplésével!

 

filmjelenet-konyvajanlo

Részlet a filmből: Megan (Haley Bennett ) Dr. Kamal Abdicnál ( Edgar Raminez) van terápián

 

EnglishGermanHungarian