[metaslider id="9331"]
john

Mi történt Johnny Deppel?

2021-ben a világsajtó Amber Heard és Johnny Depp rágalmazási perétől volt hangos. Az egész világ heteken keresztül várta tűkön ülve az ítélethozatalt, az összes social felület tele volt az ő fényképeikkel, videóikkal. Mi történt azóta a mindenki által kedvelt furfangos kalózzal?

Alapinfók

johnJohnny Depp 1963-ban született Kentucky-ban. Johnny-t tehetsége révén hamar megismerte az egész világ: fiatalon élte a hollywoodi csillagok életét. Arcát a nézők először az 1984-es Rémálom az Elm utcában c. horrorfilmben pillanthatták meg, később pedig már olyan nagyszabású filmekben játszott főszerepet, mint az Alice Csodaországban, a Charlie és a Csokigyár és A Karib-tenger kalózai. Szívesen vállalt el olyan szerepeket, ahol nem hétköznapi karaktereket kellett életre keltenie, hiszen számára ezekben rejlettek az igazi kihívások.

A sokunk által ismert per

Habár a karrierje ívelt felfelé, a színész élete igencsak bővelkedett a magánéleti botrányokban: hosszú éveken keresztül drog- és alkoholfüggő volt, többször járt elvonóra is. Volt, hogy a rendezők panaszkodtak rá hanyag munkája miatt, ami megnehezítette a forgatásokat. 

john

Azonban a 60 éves színész eddigi legnagyobb botránya a 2022-es rágalmazási per volt, amelyben ex-felesége azzal vádolta meg, hogy nőverő és bántalmazó. Ezzel kapcsolatban veszített egy pert 2020-ban a Sun bulvárlap ellen. A színész ezt nem hagyta annyiban, ezért pert indítványozott a virginiai Fairfax-ben, ami azért lényeges, hiszen ott a tárgyalások nyilvánosságra hozatala engedélyezett.  Johnny 2022. június 1-én megnyerte a pert és ezzel bebizonyította, hogy rágalom érte.

De miért a Virginiai Fairfex?

A 2023 augusztusában a Netflixen megjelent egy, a perről szóló dokumentumsorozat, amelyben megvilágítást nyert az a tény, hogy Depp miért Virginia államban perelte be ex-feleségét. 

„Tisztázzunk valamit: ez nem egy válóper és nem is a családon belüli erőszakról szól. Véleményem szerint itt egy rágalmazásnak álcázott PR kampányról van szó. Johnny célja nem az, hogy megnyerje a pert, hanem az, hogy tisztázza magát és visszaszerezze a jó hírnevét. Ennél pedig mi sem alkalmasabb ennél a tárgyalásnál, amely bármiféle PR kampánynál hatékonyabb.” – hangzik el az egyik részben.

Mi történt ezután?

Johnny egy 2022-es kiállítására – rögtön a per után – órákon belül elfogytak a jegyek. Egy ideje ez volt az egyetlen pozitívum, ami történt vele. A 2010-es évek közepén, amikor Amber Heard ütésnyomos arcának képei keringtek az internet, egyre több márka és stúdió határolódott el a színésztől. A Karib-tenger kalózai filmsorozat főszereplőjét le akarta cserélni a Disney a 6. rész alkalmával az ügy miatt. Depp erre olyannyira megsértődött, hogy azt nyilatkozta: „300 millió dollárért és 1 millió alpakáért sem dolgozna többé együtt a Disney-vel”. Szárnyra kaptak azonban azok a pletykák, hogy a Disney nem zárkózik el többé Depp visszatérése elől Jack Sparrowként, és a rajongók is nagy nyomást helyeznek a színészre.  Azonban a legnagyobb hollywoodi stúdiók elfordultak Depptől: a 2022-es Legendás Állatok: Dumbledore titkai című filmben Grindelwald szerepét Johnny kapta volna, azonban a botrány kirobbanása után Mads Mikkelsen kapta meg a szerepet. Sorra estek el Johnny-tól a szerepek, azonban volt egy márka, amely kitartott mellette.

Johnny és a Dior

john Johnny Depp 2015 óta dolgozik együtt a Diorral, hosszú évek óta az arca a márkának.  Amikor a színész 2020-ban elvesztette a becsületsértési perét a Sun magazinnal, a cég akkor sem állt el mellőle. Johnny a Dior Sauvage nevű parfümöt reklámozta és a 2022-es per győzelme után a parfüm óriási eladási számokat produkált, ami feltehetőleg összefügg a színész imidzsével és az őt körülvevő eseményekkel.

Mi várható?

A következő film, amelyben a színész feltűnik, a Cannes-be debütáló Jeanne du Barry c. francia film, melyben Depp XV. Lajost kelti életre. A film elérhető lesz a francia Netflixen. Lehet kedvelni, lehet utálni, de a pertől és magánéleti problémáitól eltekintve Johnny Depp egy zseniális színész, aki mögött óriási szakmai tapasztalat, díjak és rajongótábor áll. Habár az élet megtépázta az elmúlt éveit, remélhetőleg egy nyugodtabb időszak vár rá 60-as évei megkezdésével.

Források: 1, 2, kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian