[metaslider id="9331"]
bin

A Bin Laden hajsza

Tíz évig üldözték és már úgy tűnt, sosem kapják el, de 2011. május 2-án bezárult a csapda Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezére, a 2001. szeptember 11-i, a Világkereskedelmi Központ elleni támadás kitervelője körül. De hogyan akadtak rá a nyomára és hogyan sikerült véghezvinni a Geronimo hadműveletet? Cikkemben ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat.

Hogyan lett Bin Laden az egyik legkeresettebb terrorista?

Attól kezdve, hogy 2001. szeptember 11-én, miközben összeomlottak az ikertornyok, George W. Bush, az akkori amerikai elnök vészjóslóan és bosszúszomjasan kijelentette: „We will hunt them down!”, a világ leghatalmasabb országának fegyveres erői és titkosszolgálatai minden követ megmozgattak Oszama bin Laden levadászására. Szeptember 11-én, 2001-ben terroristák eltérítettek négy légi járatot az Egyesült Államok keleti részén. A támadás célja a New York-i World Trade Center ikertornyai és az arlingtoni Pentagon épületei voltak. A negyedik gépet egy pennsylvaniai vidéki mezőre térítették el a fellázadó utasoknak köszönhetően. A borzalmas támadások közel 3000 embert öltek meg és ezernél is több embert megsebesítettek. Az FBI és partnerei gyorsan megtudták, hogy a 9/11 támadásokat bin Laden terrorista szervezete hajtotta végre. A négy gépet eltérítő 19 férfi mind az al-Kaida  terrorszervezet tagja volt. Bin Laden végül beismerte szerepét a támadások megszervezésében.

bin

A támadások jelentős változásokhoz vezettek az FBI-nál, amely a terrorista támadások megelőzését és felderítését tűzte ki elsődleges prioritásnak, és szándékosan arra törekedett, hogy minden jelentős nemzetbiztonsági és bűnügyi fenyegetés esetében előretekintőbb hírszerzői módszerekkel dolgozzon. 2001 október 10-én Osama bin Ladent is hozzáadták a Legkeresettebb Terroristák Listájához. Az Egyesült Államok és más országok csatlakoztak Afganisztánban folytatott katonai műveletekhez, hogy megtalálják őt és más al-Kaida terroristákat, de bin Ladennek sikerült elkerülnie a letartóztatást.

Csapda Abbottabadban – Abu Ahmed

2010 augusztusában az amerikai hírszerző ügynökségek olyan információval rendelkeztek, hogy valószínűleg Osama bin Laden egy észak-pakisztáni birtokon él. 2011. május 2-án, Obama elnök utasítására egy különleges műveleti egység rajtaütött a birtokon. Az amerikai hírszerzés tisztségviselői Osama bin Laden egyik futárának nyoma által vezetve akadtak rá a terrorszervezet vezetőjére. Az információkat a Guantánamo-öbölben fogvatartott személyektől gyűjtötték össze, akik az „Abu Ahmed al-Kuwaiti” álnéven ismert futár nevét adták meg a hírszerző tiszteknek és azt mondták, hogy ő Khalid Sheikh Mohammed védence. 2007-ben az amerikai tisztségviselők felfedezték a futár valódi nevét és 2009-ben azt is, hogy Abbottabad városában, Pakisztánban él. A CIA ügynökei 2010 augusztusában azonosították al-Kuwaitit és követték őt amint Abbottabad-i birtokára megy. Műholdfotók és hírszerzői jelentések segítségével a CIA következtetéseket vont le a birtok lakóinak azonosságáról. 2010 szeptemberében a CIA arra a következtetésre jutott, hogy a birtok „személyiséget elrejtő célra épült” és nagyon valószínű, hogy bin Laden is ott lakik. 

bin

A birtok lakóinak azonosítása érdekében a CIA együttműködött Dr. Shakil Afridi orvossal annak érdekében, hogy egy hamis oltási programot szervezzenek. Az ápolónők bejutottak a lakóhelyre, hogy beoltsák a gyerekeket és DNS-t szerezzenek,  amelyet össze tudtak hasonlítani egy mintával Bin Laden húgától, aki 2010-ben Bostonban halt meg.

Geronimo EKIA

2011. május elsején este két, lopakodóvá átalakított Black Hawk helikopter szállt fel a kelet-afganisztáni Dzsalálábád amerikai támaszpontjáról. A helikoptereket olyan speciális anyaggal vonták be, amely lehetetlenné tette a radar általi észlelésüket, továbbá a rotorok is hangtompítóval voltak ellátva. A két légi jármű összesen 23 Navy SEAL-t, különlegesen kiképzett rohamosztagos katonát szállított, továbbá egy belga juhászkutyát és a gazdáját, valamint egy angol–arab–pastu tolmácsot.  Már május másodika volt, amikor a gépek Abottábádba, a határ túloldalára értek és megkezdték a leszállást. Küldetésük annak az embernek a likvidálása volt, aki tíz évvel korábban parancsot adott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai és a washingtoni Pentagon épülete elleni repülőgépes merényletre. Akinek a fejére ötven millió dolláros vérdíjat tűztek ki. A világ legkeresettebb terroristáját, Oszama bin Ladent, az al-Kaida fejét keresték. Ahogy lelőtték bin Ladent, a Navy SEAL-csapat parancsnoka a következő üzenetet küldte McRaven tengernagynak, az egész akciót az Arab-tengeren úszó repülőgép-hordozó fedélzetéről irányító parancsnoknak: „For God and country – Geronimo, Geronimo, Geronimo.”

bin

A Geronimo Oszama bin Laden kódneve volt, az EKIA pedig az Enemy Killed in Action, azaz “Harcban megöltük az ellenséget” rövidítése. Az üzenetet azonnal továbbították Obama elnöknek. Bin Laden holttestét azonosították, többek között az egyik fogoly felesége és a támadókkal tartó, speciálisan kiképzett nő segítségével. A DNS-teszt is igazolta bin Laden személyazonosságát. A holttestet a USS Carl Vinson repülőgép-hordozó fedélzetére szállítják, majd az Arab-tengerbe dobják. A szertartást az iszlám törvényei szerint hajtották végre.  A hadműveletet Obama elnök és Joe Biden alelnök élő egyenes adásban nézte végig a washingtoni főhadiszállásról, erről fotót is közöltek a hírügynökségek. Még aznap este Obama bejelentette a világ nyilvánosságának: “Bin Laden halott, igazságot tettünk.” Az eredményes művelet kihirdetésekor Obama így nyilatkozott:

„Bin Laden nem volt muzulmán vezető; ő volt a muzulmánok tömeggyilkosa. Valójában az al-Kaida sok muszlimot lemészárolt sok országban, köztük sajátunkban is.”

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian