[metaslider id="9331"]
Stubby története – Kóbor kutyából őrmester

Stubby története – Kóbor kutyából őrmester

Az első világháborúban az emberek mellett számos galamb, ló, sőt például mosómedve és patkány is részt vett, de előszeretettel alkalmaztak kutyákat is. Például az olaszok kisebb szekerek és nehézfegyverzet vontatására használtak nagyobb testű ebeket, az angolok vérebek segítségével kutatták fel a sebesült katonákat a csatatéren, de egyes katonák hírvivőként, vagy egész egyszerűen kabalaállatként tartották őket számon. Mégis viszonylag kevés négylábú „mondhatja el” magáról, hogy őrmesteri ranggal rendelkezik, cikkemben viszont éppen egy ilyen kiváltságos kutyáról lesz szó, aki éles eszének, bátorságának és hűségének köszönhetően méltán kiérdemelte ezt a címet. 

Egy karrier kezdete

1917 őszén éppen a 102. gyalogezred kiképzése zajlott a Yale kampuszán, amikor egy fiatal kóborkutya sétált be a gyakorlótérre. Sokáig figyelte a katonákat, idővel alakzatban is megtanult velük menetelni, illetve a kürtjelzések jelentését is érteni kezdte. 

Az ezred tagjainak annyira megtetszett az általuk Stubby-nak, vagyis Tömzsinek elnevezett pitbull-keverék, hogy még a csapatszállító hajóra is felcsempészték. Franciaország felé tartva a potyautas lebukott, de Stubby addigra már parancsra is tudott tisztelegni, mégpedig leült és mancsát homlokához tartva várta, hogy a másik fél is viszonozza a tisztelgést. Ezen képességnek a birtokában pedig engedélyt kapott a fedélzeten maradásra.

A háborúban

Az első világháború utolsó tizennyolc hónapjában összesen tizenhét csatában vett részt, többek között a marne-i és a chateau-thierry-i ütközetekben, ezalatt rendkívül fontos tagjává vált a hadosztálynak. Például előre jelezte, ha mustárgáz szagot érzett, vagy távolról indított tüzérségi lövedék hangját hallotta. 

Ezenkívül felkutatta sérült katonatársait is, ha tudtak járni, segített őket visszakísérni a táborba, ha pedig nem, addig ugatott, míg a segítség meg nem érkezett. Sőt az angol és a német beszédet is meg tudta különböztetni, így történt, hogy egyszer még egy német kémet is sikerült elkapnia. A kém egy bokorban bujkált, de Stubby elkapta a lábát, majd a férfi elesett és a kutya addig a földön tartotta őt, míg katonatársai megérkeztek.

Stubby

Kétszer került tábori kórházba, először mustárgáz-támadás, másodjára pedig egy német gránát repeszei miatt, ahol megsérült a mellkasa és lábai is. A további gáztámadások megelőzése végett a későbbiekben speciálisan neki készített gázmaszkot viselt. 

Gyógyulásait követően mindig kicsit tovább maradt a kórházban, hogy a sérült katonákkal lehessen és kicsit jobb kedvre deríthesse őket. 

A korábban számos alkalommal kitüntetett kutya végül a kém elcsípéséért megkapta őrmesteri rendfokozatát is, így ő lett az első kutya, akit ilyen magas fokozatra jelöltek. Egy francia városka, Château-Thierry lakói még egy kabátot is varrtak neki, hogy kitüntetéseit legyen hová tűznie.

Stubby kitüntetések

A háború után

A küzdelmekkel teli hónapok után Stubby őrmestert James Robert Conroy, az Egyesült Államokba visszatérő katonák egyike vette magához, aki akkoriban lett a Georgetown Egyetem jogi karának hallgatója. Idővel a négylábú őrmester az egyetem kabalájává is vált egy új trükknek köszönhetően, mégpedig az egyetemi amerikai futball-liga mérkőzésein félidőben mindig végiggurított orrával egy tojáslabdát a pályán. Gazdája gyakran fellépésekre járt vele, ahol az akkori átlagfizetés dupláját is megkereste trükkjeivel.

A háború után

Conroy nem sokkal később az FBI elődjében különleges ügynök lett, ezalatt Stubby-t mindenhol vörös szőnyeg várta és három amerikai elnökkel is találkozhatott, név szerint Woodrow Wilson, Calvin Coolidge és Warren G. Harding elnökökkel.

A kutya és a gazdája nyolc évet tölthettek együtt, mielőtt körülbelül 10 évesen, 1926 márciusában az őrmester álmában örökre elaludt. A New York Times féloldalas, háromhasábos gyászjelentésében fejezte ki együttérzését, majd Stubby-t kitömték és harminc év elteltével a Smithsonian Institute-hoz tartozó National Museum of American History gyűjteményébe került.

Emléke

Emlékezete

A hős kutya életéről 2018-ban animációs film készült Stubby: An American Hero címmel. A film zenéjét Patrick Doyle szerezte, a karakterek hangját pedig többek között Gérald Depardieu vagy Helena Boham Carter adták. Sajnos a film sikere elmaradt, ugyanis a nagyobb stúdiók szintén ezidőben készült filmjei népszerűbbnek bizonyultak.

Stubby film

Stubby őrmester tettei méltán rászolgáltak magas rangja és számos kitüntetése kiérdemléséhez. Ő igazából csak azt tette, amelyet a legtöbb kutya megtenne azokért, akik igazán fontosak számára, de ő mégis annyira intelligensen és „emberien” hajtotta végre ezeket, amelyre kevés négylábú képes. 

 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

EnglishGermanHungarian