[metaslider id="9331"]
koronavirus-sasd-jusztinger-janos

Az élet nem állhat meg, még a koronavírus fenyegető árnyékában sem! – Interjú Dr. Jusztinger Jánossal, Sásd polgármesterével

Napjaink legfoglalkoztatottabb témája minden körben, társadalmi rétegben az országunkat elért járvány, a Koronavírus. Az, hogy ezt a mindenki által foglalkoztatott problémát hogyan kezeljük mi emberek, arról mindenkinek más és más véleménye van. De egy polgármester, iskolaigazgató, orvos vagy bolti eladó másként kezeli a helyzetet, mást tart fontosnak, különböző óvintézkedéseket tesz meg.

A Media Iuris ebben a témában dr. Jusztinger János tanár urat, a pécsi jogi kar Római Jogi Tanszék vezetőjét és egyben Sásd város polgármesterét kérdezte.

INTERJÚ

Honnan jött az ötlet, miszerint Ön, mint polgármester, járja települése utcáit a helyi lakosokat támogatva? Hogy állnak hozzá a lakosok, ehhez a magas szintű közvetlen segítségnyújtásához?

dr-jusztinger-jánosDr. Jusztinger János: A helyzet az, hogy a katasztrófavédelmi törvény vonatkozó rendelkezései alapján országos veszélyhelyzetben nem ülésezhet a képviselő-testület, nem működnek a bizottságok sem. Szeretném továbbá az idősebb, illetve családos hivatali kollégákat is a lehetőségek szerint mentesíteni a munkavégzés alól, így számos teendő maradt rám. A “hangosautó” pedig azt gondolom, hogy a leghatékonyabb és leggyorsabb módja a lakossággal való kommunikációnak. Vagy én, vagy az alpolgármesterem járjuk tehát vele a város utcáit, s a fontosabb információkat ilyen módon juttatjuk el a sásdiakhoz. Szeretném, ha példát mutatnánk a többi településnek is.

Sásdon milyen intézkedések léptek életbe a veszélyhelyzet kihirdetése óta? Nyilván az idősebb, 60 feletti korosztály az, akik fokozottan ki vannak téve a járványnak, mivel segíti a helyi vezetés az idősek életét jelenleg?

Dr. Jusztinger János: Végrehajtottuk a központi rendelkezéseket, így nálunk is zárva van az általános iskola és a középiskola, érvényesülnek az élelmiszerboltokra és egyéb üzletekre vonatkozó korlátozások. Polgármesteri hatáskörben rendkívüli szünetet rendeltem el az óvodában és a bölcsődében, lezártam a közösségi házat és a sportcsarnokot. Nem látogathatók a játszóterek, s még a balatoni önkormányzati üdülőkre, nyaralókra is lakat került. A helyi varrodának is hála, minden háztartásba mosható, fertőtleníthető szájmaszkokat juttattunk el, közösségi tereinket folyamatosan fertőtlenítjük.

Az idősekről való gondoskodást is megszerveztük: egy telefonszámon jelezhetik az igényeket, napi egyszeri melegételt, alkalmi ügyintézést (boltba járást, gyógyszerkiváltást, csekkfeladást) biztosítunk nem csupán nekik, de a karanténban lévőknek is.

A háziorvosi praxisoknak egyszeri rendkívüli pénzbeli támogatást biztosítottam.

RENDKÍVÜLI ÖSSZEFOGÁS

Településen belül tapasztal-e bármilyen önkéntes, helybéli összefogást, támogatást, kezdeményezést?

Dr. Jusztinger János: Létrehoztam egy Koronavírus Sásdi Önkéntesek Facebook-csoportot, ahol Google űrlapok segítségével lehetett jelezni az elérhetőség mellett azt is, hogy ki miben lenne a közösség segítségére. Jól működik a rendszer, a 100-at meghaladja az önkénteseink száma. Polgárőreink is példásan teszik a dolguk, biztosítják egyebek mellett az idősávos boltlátogatás rendjét. Számukra és a közfoglalkoztatottak számára napi egyszeri ingyenes melegételt biztosít az önkormányzat.

A képviselő-testület tagjai lemondtak továbbá a tiszteletdíjukról, hogy ezzel is hozzájáruljanak a védekezés költségeihez. Létesült egy Koronavírus Segélyalap is, ahol magánszemélyek és vállalkozások felajánlásait fogadjuk. Rengeteg önkéntes varr számunkra folyamatosan maszkot, a Városházán lehet leadni őket, s a textilanyagot is innen vihetik el hozzá.

A másik nagy segítség a gyermekek felügyelete azon családok részére, akik ezt nem tudják megtenni munka vagy egyéb okok miatt. Van-e információja arról, hogy hány család nem tudja megoldani a településen a gyermekek felügyeletét, azaz a helyi óvoda és általános iskola ügyelete hány fővel működik?

Dr. Jusztinger János: A szülők komolyan veszik a veszélyhelyzetet, csak a legszükségesebb esetben kérnek gyermekfelügyeletet. Az iskolában ez mindössze két gyermeket, az oviban pedig nagyjából tucatnyit érint. Az otthon maradó gyermekeknek is biztosítjuk az étkezését.

GAZDASÁG

Gazdasági szempontból természetesen Sásdon is több vállalkozás került nehéz helyzetbe, illetve áll nehéz időszak előtt. Ön szerint Sásd mennyire könnyen fog felállni a járvány utáni időszakban? A városvezetésnek vannak-e a kormány által hirdetett gazdaságvédelmi lehetőségeken felül tervei, van-e egyáltalán kapacitása, kerete a gazdaság újraindításának támogatására?

Dr. Jusztinger János: Minden lehetséges eszközzel támogatni kívánom a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került helyi vállalkozóinkat. Április 1-től ezért elengedtem az egyedi közterület-használati engedéllyel rendelkezők és az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti jogával rendelkező magánszemélyek, egyéni vállalkozók díjfizetési kötelezettségét, függetlenül attól, hogy üzletük működik-e a veszélyhelyzet fennállása alatt vagy sem.

Bízom abban, hogy a kormányzati intézkedésekkel megtámogatva sikerül minden vállalkozásnak átvészelnie ezt az időszakot, s hamar újraindul majd az élet pár hónap múlva.

Ha körülnéznénk ma a város legforgalmasabb utcáin, mit látnánk? Mennyire tartják be a lakosok az otthonmaradást?

Dr. Jusztinger János: A korábbiakhoz képest teljesen kihalt utcákat láthatnánk, mindenki komolyan veszi a veszélyhelyzeti megelőző intézkedéseket, de erre rendszeresen fel is hívjuk a figyelmüket szórólapokon és hangosbeszélőn keresztül. Ezúton is köszönöm a sásdiak fegyelmezettségét.

KORONAVÍRUS SÁSDON

Sásdon van-e információja fertőzött betegről, illetve tudomása szerint hányan lehetnek hatósági és önkéntes karanténban?

Dr. Jusztinger János:  Nincsen információm a mai napig két pozitív teszttel megerősített fertőzöttről a településen, hatósági és önkéntes karanténban többen is vannak. Sokan tértek haza külföldről, az ő figyelmüket külön is felhívtam a karanténra vonatkozó szabályok betartására.

Mesélne nekünk arról, hogy Önnek személy szerint miként változtatta meg a járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése a mindennapjait?

Dr. Jusztinger János: Köszönöm a kérdést, röviden: néha azt sem tudom, hol áll a fejem. Szeretném a lehető legtöbbet tenni azért, hogy megakadályozzam a vírus helyi megjelenését, de az élet nem állhat meg még a járvány fenyegető árnyékában sem. Nem adtam fel a városfejlesztési terveket, új városközpontot, fedett piacot, bölcsődét építünk, emellett sok-sok pályázatot adtunk és adunk be ebben az időszakban. Feladat tehát van elég, a “maradj otthon” kitétel nálam a “maradj a hivatalban”-ra módosult. Szeretném jól csinálni, helytállni. Bízom benne, hogy a sásdiakkal közösen sikerülni fog.

A Media Iuris nevében nagyon szépen köszönjük a részletes bemutatását a kialakult helyzet kezelésének, melyben Sásd kiemelkedően jól szerepel, vezetésének és irányításának köszönhetően, a pániknak semmi jele, viszont az összefogásnak és a szervezett együttműködésnek annál inkább. Köszönjük szépen, hogy lehetővé tette a betekintést a Media Iuris olvasói számára egy tanszékvezető és egyben polgármester mindennapjaiba a koronavírus járvány idején.

 

EnglishGermanHungarian