[metaslider id="9331"]
fiatal-oktatok-szivos-alexander

Az életben két dolog elkerülhetetlen: a halál és az adózás – interjú Dr. Szívós Alexanderrel

A fiatal tanárokkal készített interjúsorozatunk negyedik részében Dr. Szívós Alexanderrel fogok beszélgetni, aki nem is olyan rég végzett az egyetemünkön, most pedig a Pénzügyi Jogi és Gazdasági Jogi Tanszéken dolgozik PhD hallgatóként.  (A sorozat első részét egyébként Dr. Kis Kelemen Bencével készítettem, ezt a cikket itt éritek el, a másodikat pedig Dr. Priol Kingával, azt ide kattintva találjátok meg.)

Először is nagyon szépen köszönöm azt, hogy elfogadtad a megkeresésemet. Amikor elkezdted az egyetemet, valahol ott képzelted el magad mostanra, ahol vagy?

szivos-alexanderDr. Szívós Alexander: Én is köszönöm a lehetőséget. Tanulmányaim első pár évében az egyetemi élet minél behatóbb megismerése, és emellett a diploma megszerzése lebegett a szemem előtt. A szakkollégiumhoz történő csatlakozást követően realizálódott bennem, hogy a későbbiekben szívesen kipróbálnám magam a katedra másik oldalán, szerencsére erre most megkaptam az esélyt.

Miért pont a Pénzügyi Jogi és Gazdasági Jogi Tanszéken kötöttél ki?

Dr. Szívós Alexander: Két oktatónak volt nagy szerepe abban, hogy jelenleg ezen a tanszéken tevékenykedem. Több éven keresztül demonstrátorkodtam az akkor még önálló Gazdasági és Kereskedelmi Jogi tanszéken, ahol dr. Bujtár Zsolt a társasági jog, valamint a befektetések világa felé irányította a figyelmem. Szakdolgozatom is az utóbbi témában született. A másik személy, PhD-s témavezetőm, dr. Szilovics Csaba tanszékvezető egyetemi tanár. Egyik jó barátommal vettük fel anno a szemináriumait, miután részt vettünk az első pénzügyi jogi nagyelőadáson. A délutáni kurzusokon hétről-hétre érdekes témákat boncolgattunk, interaktív órákat tartott, nagyon élveztem a vitákat, annak ellenére, hogy nem sokszor hagytuk el győztesen a csatateret. Mind a pénzügyi jog, mind a gazdasági jog egy szélesebb körű tájékozottságot, szemléletmódot kíván. Úgy érzem a világ működésében e két diszciplinán keresztül könnyebben eligazodhatunk.

Milyen fogadtatásban volt részed, mikor elkezdted a munkát?

Dr. Szívós Alexander: Mint említettem, már korábban közvetlenebb viszonyba kerültem a tanszék oktatóival, ezért könnyűnek éreztem a beilleszkedést, barátságos és segítőkész légkör fogadott. Ugyanez elmondható a PhD-s közegről, ahol egy nagyon kedves baráti társaság alakult ki az évek során, örülök, hogy ennek is a részese lehetek.

Jelenleg annak ellenére, hogy az egyetem és a tanszék életében aktívan részt veszel, órákat nem igazán tartasz. Tervezel ezen változtatni a közeljövőben?

Dr. Szívós Alexander: A múlt félévben egy tömbösített igazságügyi igazgatási alapszakos képzést tarthattam, megnyilvánulhattam szemináriumokon, valamint két nagyelőadáson, az egyiken önállóan, a másikon pedig Dr. Szilovics Csabával közösen. A jelenlegi félévben szemináriumot és a levelezős hallgatóknak nagyelőadást is tartottam volna, azonban a vírushelyzet közbeszólt, így a távoktatás keretein belül tudom ezeket megvalósítani. Természetesen szeretnék minél többször a katedrán szerepelni, de a fokozatosság nem árt, tanulási szakaszban vagyok én is, úgyhogy nem aggódom, türelmesen várom a lehetőséget, és addig ellesem a módszereket.

Dr. Szívós Alexander - fiatal oktatók

Miért tartod fontosnak a Pénzügyi jog oktatását a mai generációnak? 

Dr. Szívós Alexander: Tartja a mondás, hogy az életben két dolog elkerülhetetlen: a halál és az adózás. A viccet félretéve, a pénzügyi jogi normákkal való találkozást nem úszhatja meg senki. A tudományterülethez tartozik a pénzügyi kultúra kérdésköre, ami az én kutatási témám is egyben. Manapság egyre több szó esik róla, azonban még mindig nem elegendő. A jelenlegi gazdasági környezetben a fiataloknak azzal kell szembesülniük, hogy a munka világában nem egyszerű elhelyezkedni, a megtakarítások gyűjtésével szintén akadályokba ütköznek. Meglátásom szerint a gimnázium, de még az egyetem sem készít fel minket a tudatos pénzügyi döntések meghozatalára. Ahhoz azonban, hogy sikeresek legyünk az életben, fontos a pénzügyi ismeretek, képességek minél mélyebb elsajátítása, ebben sokat segíthet a Pénzügyi jog tantárgy megismerése, tanulása. Sokan a magánszektor felé veszik majd az irányt, vállalkozást indítanak, számukra alapvető fontossággal bír, hogy miként tudják a bevételeiket jól menedzselni, milyen társasági formában, milyen adófajta szerint járulnak hozzá a közterhekhez úgy, hogy az ő zsebükben is maradjon valami. Gondoljunk csak a hitelfelvételekre, életünk következő 5, 10, 15 évét meghatározó döntések, amelyeket sajnos rengetegen, alapos ismeretek hiányában, felelőtlenül hoznak meg. A mostani járványnak is komoly gazdasági következményei vannak és lesznek, aki nem kellően felkészült, könnyen pórul járhat. Természetesen mindenre nem tudunk megoldást találni, ugyanakkor a pénzügyi ismeretanyag elsajátítása révén már is több esélyünk van a helytállásra.

Miután megszerzed a PhD fokozatot, milyen terveid vannak?

Dr. Szívós Alexander: A megszerzett tudást tovább szeretném kamatoztatni a jogi karon, az oktatói életpálya keretein belül. További terveim között szerepel még egy közgazdász diploma megszerzése. Örülnék neki, ha rövid időre külföldi egyetemen is bepillanthatnék a pénzügyi jog világába, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezve még teljesebb képet adhassak a tárgyról az itthoni hallgatóknak.

 

 

EnglishGermanHungarian