[metaslider id="9331"]
jo_nyomozo_krimi_hetfo_filmklub-1024x576

A jó nyomozó kitartó, kíváncsi és kételkedő – Krimi Hétfő Filmklub

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán február 10-én 17:00 órakor az Óriás Nándor előadóteremben a második szemeszter első Krimi Hétfőjén vehettek részt az érdeklődők.

BUDAPEST NOIR

A film egy 2017-ben bemutatott magyar krimi volt, a Budapest Noir, melynek rendezője Gárdos Éva, a forgatókönyv alapja pedig Kondor Vilmos 2008-as azonos című regénye volt. A szereplők között megemlíthetjük többek között Kolovratnik Krisztiánt, Tenki Rékát, Kulka Jánost, Törőcsik Franciskát, Dobó Katát vagy az Aranyélet című sorozatból is ismert Thuróczy Szabolcsot.  A főszereplő Gordon Zsigmond, az Amerikából hazaköltöző, kiábrándult, cinikus bűnügyi újságíró. A történet 1936 őszén játszódik a hitleri Németországhoz igazodni készülő magyar fővárosban, Budapesten. Zsigmond egy fiatal lány brutális meggyilkolásának körülményeit próbálja kideríteni, ám mindig zsákutcába fut, mert senkinek nem áll érdekében az igazság kiderítése. A főhőst többször megfélemlítik és igyekeznek őt eltántorítani a további nyomozástól. Ennek ellenére folytatja a nyomok felkutatását, míg végül ki nem derül, hogy mi vezetett a szörnyű tragédiához.

A film készítése kapcsán érdekességként kiemelendő, hogy a forgatási napok száma összesen 47 volt, viszont 2015. február 8-án kezdték el és 2016. április 8-án volt az utolsó forgatási nap. Kolovratnik Krisztián mind a 47 napon részt vett, míg Tenki Réka 20, Törőcsik Franciska pedig 3 napot forgatott. Fogadtatása vegyes volt, mivel a kritikusok óhatatlanul is összehasonlították az alapművel. Többnyire kiemelik a Budapest korabeli hangulatát megidéző részletgazdag látványvilágot, az operatőri teljesítményt és a színészek játékát. Ugyanakkor a filmet noiros klisékkel telinek, kissé lassúnak, vontatottnak találták.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a Budapest Noir, íme az előzetes:

VENDÉG

A filmvetítést követő vendég ezúttal Dr. Nagy János alezredes volt, aki 32 éve a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. A beszélgetés során beavatott minket a modern nyomozási eljárás egyes szakaszaiba. Leginkább a kiemelt bűnügyekkel foglalkozik, mint például az emberölés, az ehhez kapcsolódó testi sértések vagy a rablás. A filmmel ellentétben (ahol a főszereplő általában „magányos farkas”) a nyomozás nem egy személy által jut el a megoldáshoz, hanem csapatban dolgoznak. Az alezredes elmondta, hogy ma már a bűnügyi vizsgálatban a feldolgozáson van a hangsúly (adminisztratív) és azt, hogy mennyivel több eszköz áll rendelkezésükre, mint korábban. A DNS-nyomok és anyagmaradványok vizsgálatához szükséges technika fejlődése lehetővé tette, hogy olykor az elkövetőnek meg sem kell szólalnia, mert anélkül is elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a történtek megállapításához. Emellett igénybe vesznek hazugságvizsgáló gépet, melynek eredménye még önmagában nem közvetlen bizonyíték, viszont sok esetben a gyanúsítottat beismerő vallomásra sarkallja. A mai világban lényegesen könnyebb felderíteni a bűneseteket, mivel bármerre járunk digitális nyomokat hagyunk magunk után (például: kamera, bankkártya, telefon). A beszélgetésben megemlítette a frissen végzett nyomozói pályára kerülők és a több évtizede ott dolgozók közötti kapcsolatot, melyben a kölcsönösséget emelte ki: a fiatalok a digitális világban való jártasságukkal „tanítják” a náluk idősebbeket, a rutinos nyomozók pedig tapasztalataikat osztják meg a zöldfülűekkel. A jelenlévők kérdéseket tehettek fel Dr. Nagy Jánosnak, aki készségesen válaszolt. Ilyen kérdés volt többek között, hogy milyen a jó nyomozó, a válasz pedig az volt, hogy kitartó, kíváncsi és kételkedő. A technika folyamatos fejlődése ellenére reméli, hogy a nyomozás nem lesz teljesen automatizált.

A Media Iuris kíváncsian várja a következő filmet. Az eseményt bátran ajánljuk mindenkinek, a belépés ingyenes és a kényelem kedvéért kispárnát, nassolnivalót, illetve üdítőt hozzatok!

A Krimi Hétfő Filmklub eseményeit a Facebookon is követheted: https://www.facebook.com/krimihetfofilmklub/

EnglishGermanHungarian