[metaslider id="9331"]
5kerdes-felvetelizoknek

A felvételizők 5 leggyakrabban feltett kérdése

A PTE ÁJK nyílt napjára rekord mennyiségű felvételiző középiskolás látogatott el múlt héten. Közel 400 diák regisztrált, ami nem is csoda, hiszen a szervezők és a hallgatók rengeteg érdekes programmal készültek az érdeklődők számára. A többi nyílt naphoz hasonlóan idén is volt élő könyvtár, idegenvezetés és számos előadás, mind a jogi karról, mind a szemináriumok tananyagáról, de egy kis csavar mégis volt, ami nagyot dobott az egész rendezvényen.

pécsi jogi kar nyílt nap

A dékáni köszöntőt követően, amelyről már a nyílt napos cikksorozat első számában olvashattatok, a diákoknak lehetőségük volt arra, hogy többet tudjanak meg az egyetem kari szerveiről. Az épület aulájában minden szervnek volt egy standja, ahova a leendő gólyák leülhettek és kérdezhettek akár magáról a csoportól, akár az egyetemi életről. Összesen 9 hallgatói csoportosulás vett részt ebben a kezdeményezésben. Köztük volt a Jogklinika, a Hallgatói Önkormányzat, a Sportolaw, az Óriás Nándor Szakkollégium és még sokan mások. Nekem is volt lehetőségem segédkezni a Media Iuris standjánál. Sokan érdeklődtek, hogy mit is csinálunk pontosan, de a legtöbb kérdés mégis inkább a jogi karral volt kapcsolatos, ami nem meglepő, hiszen ezért is jöttek el aznap. A többség ugyanarra volt kíváncsi, így aki nem vett részt a nyílt napunkon, de érdekli a jogi kar, annak megpróbáltam összeszedni párat.

Ezek voltak a leggyakoribb kérdések:

Mennyire nehéz bejutni a jogi karra?

Ezzel kapcsolatban van egy remek hírem a felvételizők számára. Amikor én felvételiztem, akkor 465 ponttal lehetett bekerülni, ami valljuk be, nem egy könnyen teljesíthető szint, de idén ez megváltozik.  A karunk 80 államilag finanszírozott férőhellyel rendelkezik, így akár 350 ponttal is bekerülhettek hozzánk (jelentkezők eredményeitől függően ez akár magasabb is lehet)! Ugye mennyivel jobban hangzik?

Tényleg olyan sokat kell tanulni?

Mint minden egyetemen, itt is bizony sokat kell tanulni. A vizsgaidőszak számunkra és a PTE- többi karán is egy nehezebb időszak, hiszen másfél hónap alatt kell megváltanunk a világot. Aki év közben szorgalmasan átnézi az aznap tanultakat, az hamar végezhet a vizsgáival. A hírhedt római jogtól pedig senki se féljen így előre, mert lelkiismeretes tanulással teljesíthető, de persze ne az utolsó pillanatban álljatok neki, hiszen ahogy mondani szokták, „az a hajó akkor már elúszott”.

Milyen a hallgatói élet?

A jogi kar hallgatói élete rendkívül sokoldalú és színes. Az egyetem rengeteg lehetőséget nyújt ilyen téren. Ha valaki szeretné belevetni magát jobban az egyetemi életbe, az csatlakozhat egy kari szervhez vagy akár többhöz. Aki szabadidejében szeret írni, fényképezni, annak mindig van helye a Media Iurisban, aki több egyetemi rendezvényen szeretne részt venni, szervezni annak a Fiatal Értelmiségi Klubot és az Alpha Ióta Kappa kari szervét ajánlanám, aki pedig inkább a tudomány híve, az is könnyedén talál a maga számára megfelelő hallgatói csoportosulást. Arról nem is beszélve, hogy Pécs városa kifejezetten az egyetemi diákoknak kedvez. Számtalan szórakozóhely és bár található a városban. Hétfőtől csütörtökig minden karnak van egy saját bulija, ahova a külsősöket is szívesen látják.

The gallery was not found!

Milyen az oktatók és a hallgatók közötti viszony?

Tapasztalatból írhatom, hogy oktatóink nem csak az órákon, hanem azokon kívül is nagyon közvetlenek és barátságosak velünk. Leginkább azt tartják szem előtt, hogy mi az, ami nekünk jó, sokat segítenek nekünk az általuk leadott tananyaggal kapcsolatban. Bármely felmerülő problémával nyugodtan megkereshetjük őket. Aki elveszve érezné magát az egyetemen, annak lehetősége van felkeresni a Mentorklubot, amelyet néhány oktatónk és hallgatótársunk hozott létre. Nem csak az egyetemmel kapcsolatosan látnak el jó tanácsokkal, hanem sokszor lelki támaszt is nyújtanak.

Mekkorák a távolságok Pécsen belül?

Minden túlzás nélkül a jogi kar épületéhez bármi, amit el tudsz képzelni, nagyon közel van. A Szalay kollégium a sulitól 5 percre található. Rögtön mellette van a Tudásközpont, ahol a diákok vizsgaidőszakban szoktak tanulni, de még arról is híres, hogy több emeletnyi könyvtár várja az érdeklődőket. Aki esetleg az Árkádba vagy a Széchenyi térre szeretne eljutni, annak is csak 10 percet kell gyalogolnia, illetve a pályaudvarra is gyorsan ki lehet érni gyalog. Akinek épp nincs kedve gyalogolni vagy esetleg a város másik végébe kell kimennie, az nyugodtan választhatja a buszozást. A buszok 5 percenként járnak és a város összes pontján találhatók megállók.

A nyílt napos cikksorozat ezzel a harmadik résszel véget is ért. Remélem sok hasznos tanáccsal tudtunk szolgálni az ellátogatóknak és a cikkemmel annak is, aki szeretett volna eljönni, feltenni a kérdéseit, de egyéb okok miatt erre nem volt lehetősége. Ha minden igaz, a jelentkezési határidő holnap jár le. Bízunk benne, hogy sok diáknak sikerült felkeltenünk az érdeklődését a pécsi jogi karral kapcsolatban.

EnglishGermanHungarian