[metaslider id="9331"]
olaszorszag-budai-stefanie-interju-1024x576

„Maradjatok otthon!” – Olaszország ma, egy magyar lány szemén át!

Giuseppe Conte, olasz miniszterelnök március 11-én arra szólította fel az olasz lakosságot, hogy „Maradjatok otthon!”

Már több mint egy hete elrendelték az egész Olaszországra kiterjedő lakossági kijárási tilalmat. Elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban kezdték meg az intézkedéseket. Olaszországban az új koronavírus-járványban elhunytak száma meghaladja a 3000 főt. Kedden 475-en haltak meg, ez volt idáig a legmagasabb napi adat egyetlen országon belül – közölte szerdán a polgári védelem. Világszerte már 220 ezren betegedtek meg és közel 9 ezren haláloztak el a vírus által.

A Media Iuris ennek kapcsán interjút készített egy Olaszországban élő magyar lánnyal, a 20 éves Budai Stefanievel.

INTERJÚ

Először is köszönöm, hogy elfogadtad a megkeresésemet. Kérlek megpróbálnád összefoglalni azt a helyzetet, amivel szembesülnek az emberek jelenleg Olaszországban?

Budai StefanieBudai Stefanie: A vírus megjelenésétől kezdve, Olaszországban az emberek egy része nagyon nagy pánikkal és félelemmel élte a mindennapjait.  Szerencsére ez idővel csökkent és mindenki kezdte nyugodtabban kezelni a helyzetet. Először ijesztő volt látni az elhunytak és fertőzöttek számát, most azonban már mindenki védekezik a vírus ellen és így kevésbé növekszik az elhunytak, fertőzöttek száma. A pánik mára már csökkent, mindenki pozitívan áll hozzá a szituációhoz és mindenki egyre biztosabb abban, hogy le fogjuk tudni küzdeni a vírust. Sajnos Olaszország gazdaságára is nagyon kihat a járvány. Félő, hogy az idei turizmus gyenge lesz, persze a legfontosabb most az, hogy mindenki meggyógyuljon!

Mennyire érezhető a pánik? Te hogyan látod az emberek hozzáállását a vírushoz, és ez mennyiben változott a karantén bevezetése óta?

Budai Stefanie: Az emberek a vírus kezdetekor nagyon meg voltak ijedve, a boltok rögtön a felvásárlásokat követően kiürültek, az élelmiszer, főként a tartósabb ételek, készételek elfogytak, valamint a gyógyszertárak polcai is üresek lettek. Pár héttel a vírus megjelenése után azt tapasztaltuk, hogy a vírusban leginkább az idősebb korosztály, többnyire a 65 év felettiek, valamint beteg emberek hunytak el, az ennél fiatalabb és egészséges személyek nem kimondottan veszélyeztetettek a betegségben, sőt akik esetleg mégis fertőzöttek lettek kevésbé jelentkeztek rajtuk a tünetek és hamar ki is gyógyultak belőle. Ez a felismerés óta már sokkal jobban vigyázunk a veszélyeztetettekre.  A karantént még csak egy hete vezették be, ez idő alatt nagyobb változások még nem történtek, a járvány eléggé elterjedt. Még mindig nagyon sok a fertőzött, naponta hunynak el betegek, a változást legkorábban a következő 2-3 hét elteltével láthatjuk meg. A karantén április 3-ig tart. Azonban mindenki sejti már, hogy tovább fog tartani valószínűleg a nép biztonsága érdekében. Az olasz népnek a karantén nemcsak szomorúságot és negatív érzéseket hozott az életében, hanem az olaszok híres temperamentumát és az életérzését is megtartották és kifejezésre került ebben a nehéz időszakban is.  Amióta a karantén tart az ország nagy része sokkal jobban összetart, próbálnak pozitívan hozzáállni a nehéz mindennapokhoz és a kilátástalansághoz. Minden nap délután 18 órakor többen kiállnak teraszaikra és erkélyeikre, zenélnek és vidám éneklésbe kezdenek, ugyanis biztosak benne, hogy Olaszország leküzdi a vírust!

Hogyan viseled azt, hogy csak engedéllyel hagyhatod el a házadat, illetve hogyan is működik az kijárási jogosultság kérvényezése pl. egy egyszerű bevásárlás esetében?

Budai Stefanie: Az első napokban furcsa volt, szomorú és ijedt voltam, ugyanis ilyeneket eddig csak az amerikai filmekben láttam, hogy engedély szükséges ahhoz, hogy elhagyhasd saját otthonodat, azonban pár nap után már hozzászoktam a körülményekhez és megnyugodtam. Minden nap új engedélyt kötelező nyomtatni friss dátummal, meg kell nevezni az okot amiért elhagyod a házat, valamint szükséges aláírni a dokumentumot. Amennyiben valaki engedély nélkül hagyja el az otthonát a büntetés 200-300 EURÓ. Én személy szerint hálás vagyok a pénzbüntetés bevezetése miatt, ez legalább visszatartja az embereket, hogy kilépjenek az utcákra. Nagy probléma volt eddig, hogy az emberek nagy része felelőtlenül nem tartotta be a szabályokat.

Media Iuris: Követed a magyarországi vagy más külföldi vírus terjedésével kapcsolatos híreket?

Budai Stefanie: Természetesen! A magyar, horvát médiát, valamint a BBC News-t is követem minden nap. Először azért kezdtem el követni a külföldi híreket mert érdekelt mit és hogyan írnak Olaszországról, sokszor csalódtam abban, amit írnak, ugyanis úgy nevezték Olaszországot, mint a “legveszélyesebb” ország, no ez nem teljesen igaz. Ezek a hírek miatt sajnos Olaszország nagyon sokat veszített hírnevéből és népszerűségéből, ugyanis minden vendég/turista azonnal lemondta nyári vagy az év további részére szóló foglalását is és mindent be kellet zárni a nagyobb és kisebb városokban is emiatt. Igaz, hogy a vírus nagyon gyorsan terjed és sokan elhunytak már, de a legfiatalabb személy, aki elhunyt az országban az 45 éves volt. Védekeznie persze mindenkinek kell! Bár úgy gondolom, hogy sokszor csak megijeszteni szerették volna az embereket. Nagyon sok városban nagy élelmiszerhiány van, valamint a gyógyszertárak is üresek, sajnos sok helyen az emberek nem gondolnak egymásra csak saját magukra és mindenből túlzottan sokat vesznek, másnak pedig nem jut már semmiből.  Szerintem nyugodtan és okosan kell cselekedni, muszáj egymásra gondolnunk, valamint segíteni egymást ezekben a nehéz időkben!

Ha érdekel Stefi hogyan éli a mindennapjait jelenleg Olaszországban:

Instagram: @stephaniebudai

 

 

EnglishGermanHungarian