[metaslider id="9331"]
korunk-betegségei-1

Korunk betegségei I. rész – avagy hogyan él egy tejérzékeny

„Ha egészség van, minden van.” – tartja a mondás. Ezzel teljes mértékben egyetértek, a legfontosabb dolog egy ember számára. A géneknek sajnos nem tudunk parancsolni, születésünkkor sokszor ’betegségeket’, azokra való hajlamokat hozhatunk el a szervezetünkben. Ezeket nem feltétlen betegségként fogjuk fel, ha az életmódunkat ehhez alakítjuk, fel sem tűnik, hogy valójában van nekünk. A felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételféleségre. Cikksorozatomban, a korunk betegségeivel szeretném, ha megismerkednétek, az első, a Tejérzékenység, ami a 21. század egyik ’új’ irányzata az érzékenységek, betegségek között.

Tejérzékenység, avagy a tejfehérje-allergia

Fontos leszögezni, hogy a tejallergia és a tejcukor-érzékenység, vagy laktóz-intolerancia nem ugyanaz a betegség. Tejallergia akkor áll fenn, mikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét, vagyis kazeint allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad. Az állati eredetű tejek fehérjéinek akár minimális mennyiségű elfogyasztása panaszt válthat ki, ezek a fehérjék a szervezet immunrendszerét védekezésre, ellenanyag-termelésre késztetik, amelyek súlyos allergiás tünetekben nyilvánulhat meg. Általában csecsemőkorban alakul ki a tehéntej étrend bevezetése után 2-4 héttel. A gyermekkori tejallergia sokszor 5-6 éves korra kinőhető, azonban sokaknak felnőttkorra alakulnak ki a tünetek, ezek kiderítése pedig nem egyszerű, tünetei igen változatosak, és gyakran más betegségeket utánoznak, ezért sok esetben nehéz fényt deríteni a panaszokat kiváltó ételre, italra. A tünetek nem ételspecifikusak, tehát egyfajta allergén többféle tünetet is okozhat, és ugyanazt a tünetet akár többféle allergén is kiválthatja. A panaszok, az általános gyomorpanaszok mellett, a bőrünk és nyálkahártyánk az egyik leggyakrabban érintett szerv az allergiák esetében. Az összes táplálékunk először az ajkainkkal, majd a szájüregünkkel és annak nyálkahártyájával érintkezik. A tej által kiváltott reakciók lehetnek koraiak, szinte azonnal megjelennek, vagy későiek, napokkal az elfogyasztás után jelentkeznek, ez lehet ekcéma, csalánkiütés, reflux.

Laktózérzékenység

Hivatalos nevén laktóz-intolerancia, enyhébb változata a tejérzékenységnek, nem allergiáról, hanem felszívódási zavar kategóriába sorolható. Ez esetben a tejcukor, ismertebb nevén, a laktóz bontásáért felelős enzim, a laktáz enzim, csökkent termelődése vagy hiánya okozza a betegséget. Kialakulása, a fentebb említett allergia esetében is lehet veleszületett, de sok esetben fokozatosan, felnőtt korra alakul ki. Az okok közé sorolhatóak – a családi hajlamon túl – az akut emésztőrendszeri fertőzések vagy krónikus, bélbolyhokat károsító hatások. Mivel a tejcukor nem tud felszívódni, jellemzően kellemetlen emésztőszervi tünetekben nyilvánul meg a betegség. Az érzékenységnek is léteznek fokozatai, így míg egyeseknek nem okoz gondot akár egy-két gombóc tejalapú fagylalt, vagy egy joghurt elfogyasztása, addig másoknál már egy szelet sajt is kiválthatja a panaszokat. A tünetek általában már a tejtermék elfogyasztását követő rövid időn belül jelentkeznek, és főként emésztőrendszeri eredetűek, így először könnyen összetéveszthető egy gyomorrontás vagy kezdődő influenza panaszaival.

Keresztallergia

Ha szervezetünk a különböző allergiát kiváltó anyagokat, allergéneket azonosként ismer fel és ugyanolyan allergiás reakciókat vált ki, akkor keresztallergiával van dolgunk. Ez azért lehetséges, mert a különböző fajokból származó allergéneket hasonló molekulák építik fel, szervezetünk pedig ugyanúgy reagál mindkét anyagra. Az interneten, orvosoktól tájékoztatást kaphatunk a lehetséges élelmiszerek, akár a pollen tüneti lehetőségéről és azokra ajánlatos figyelni. A laktóz- és tejérzékenység esetében a leggyakoribb a marha- és borjúhús, illetve az ezekből készült termékekre való odafigyelés.

Megelőzésük, tünetek enyhítése

Az egyre fejlettebb orvosi technológiák ellenére, megelőzésére nincs lehetőség, azonban diétával, odafigyeléssel enyhíthetők a panaszok. Aki gyermekkorától kezdve tej és/vagy laktózmentes életmódot folytat, hozzászokik ehhez az életmódhoz így felnőttkorában már nem okoz gondot a diéta tartása. Ha a későbbiekben alakul ki, kezdetben elégséges a laktózmentes étrend, amelyre a boltok kínálata bőséges, nagyon sok mentes termékeket találhatunk, szinte mindent lehet fogyasztani, helyettesíteni, amiknek az íze ugyanolyan, mit a rendes tejtermékeknek, valamint az éttermek fogásai között biztosan találunk érzékenységünkkel is ehető ínyencségeket. A tej teljes kihagyása azonban már nehezebb téma. A növényi eredetű termékekkel lehetőségünk van a hasonló ízeket pótolni, itt már nem mindent lehetséges, például a túrót egyáltalán nem lehet helyettesíteni. Sütésnél, főzésnél a tej helyett használhatunk rizstejet, aminek nincs utóíze, vagy vizet. Gyermekkorom óta laktózérzékeny vagyok, ami ahogy idősödtem, kiegészült tejérzékenységgel, amivel nem lehetek teljesen biztos, mert a drága tesztek nem mutatják ki, viszont a tüneteim tankönyviek. Sokszor nehéz, ha elmegyek valahova, hogy nehogy megéhezzek, mert nem minden étteremben, boltban van lehetőségem olyan élelmiszert vásárolni, ami nem tartalmaz semmilyen tejszármazékot.

Az alábbiakban, a tejérzékenység mellett egyéb élelmiszerekre is érzékeny, volt joghallgatót kérdeztem.

Fejtsd ki kérlek, hogy mire vagy érzékeny, hogyan vetted észre, és mióta tudod ezt magadról?

dr.Végi-Rónai Klára: 18 éves koromban diagnosztizálták nálam a laktózérzékenységet, éveken keresztül csak a tejre voltam érzékeny, a savanyított tejtermékek, mint mondjuk a joghurt vagy a sajt semmilyen tünetet, semmilyen problémát nem okoztak. 30 éves koromra, a második terhességemen túl kezdtem el felfedezni, hogy a tej fogyasztása egyéb tüneteket is okoz, már a laktózmentes tejjel is problémám volt, illetve a sajt és túró is tüneteket okozott. Ez a hasi panaszokon túl, elég durva bőrtünetek kialakulását is jelentette. Néhány hónap eliminációs diétát követően a tüneteim enyhültek, de nem szűntek meg. Ekkor egy tojáshabos sütemény készítése után eszméltem, hogy talán a viszketést a nyers tojáshab elfogyasztása okozta. Tudatosan elkezdtem figyelni, hogy a tojásfogyasztás okoz-e nálam problémát, és a tojás elhagyása megszüntette ezeket a panaszaimat. Ezek után lavinaszerűen újabb és újabb tünetek jelentek meg, így amikor a tojást a süteményekben mogyoróvajjal próbáltam helyettesíteni akkor az arcbőröm hevesen reagált, és nemcsak én tüneteltem, hanem a szintén tejérzékeny húgom is. Ezen tény és a napokkal későbbi visszaellenőrzésem miatt, (azaz, hogy ismét mogyoróvajat fogyasztottam, és ismét tüneteltem) bebizonyosodott, hogy a mogyoróvaj volt. Egy másik alkalommal próbálkoztam, hogy sörélesztőpehely és napraforgómag felhasználásával egy parmezán sajt ízű helyettesítőt hozok létre, de akkor is problémákat okozott az olajos mag. A legvégső allergén pedig a szója illetve a szójalecitin. Ezt is véletlenül fedeztem fel. Egy vegán workshopon vettem részt, ahol tofuból készítettünk tejfölt, amit meg is kóstoltam, és másnapra újra megjelentek ezek a tüneteim: az arcbőröm nagyon pattanásos lett, dekoltázsom kivörösödött és elképesztően viszketett és a hasi panaszok is megjelentek. Ettől kezdve a szója is tiltólistás. Szóval a tejre, tojásra, szójára és az olajos magvakra vagyok érzékeny, ezek közül a tej és tojásérzékenységet vérvétellel igazolták is. Sajnos nemcsak akkor okoznak panaszokat a fenti összetevők, ha az ételek tartalmazzák, hanem akkor is, ha olyan gyárban csomagolták vagy készítették, ahol ezen összetevők előfordulhatnak, azaz „nyomokbanosak” vagy „tartalmazhatosak” a termékek.

Mennyiben és miben másabb egy tej és laktózérzékeny ember élete?

dr.Végi-Rónai Klára: Az étkezés terén hatalmas gondokat okoz. Gyógyszerszedésnél is oda kell figyelnem, nehogy nagyobb bajt okozzon a beszedés, mint amekkorát a be nem szedés okozna. A tej, tojás, olajos magvak és szója kihagyása miatt cukrászdába nem tudok menni, vagyis ott enni. Étteremben sem ehetek. Leginkább a saját főztömben bízom, édesanyáméban és a sógornőmében, ők figyelnek rám, ránk. Rengeteget olvasom a termékek összetevőinek listáját.

Főzésnél, sütésnél elengedhetetlen alkotóelem a tej. Hogyan tudod ezt pótolni?

dr.Végi-Rónai Klára: Saját magam készítem rizs, víz, vaníliaaroma és cukor felhasználásával a rizstejet, a tejet 1:1-ben, azzal helyettesítem. Még az élesztő is felfut benne, sütéshez, főzéshez kiválóan használható.

Mit gondolsz kinek könnyebb, aki születése óta tejérzékenységgel, laktózérzékenységgel küzd, vagy akinek későbbiekben alakult ki?

dr.Végi-Rónai Klára: Talán annak könnyebb, aki születése óta ezzel él. A gyermekeim még sosem ittak nyers tejet, így nem hiányzik nekik az íze, igaz nekem sem, de a camembert sajt sokkal inkább és a túró.

3 gyermek édesanyja vagy, ők örökölték tőled? Hogy tudod számukra a csokoládét pótolni?

dr.Végi-Rónai Klára: Örökölték sajnos mind a hárman. Náluk más tüneteket is okoz, mint nálam, szójafogyasztás estén a 3 éves ikreimnél hányás jelentkezik, persze a viszketés, hasmenés és komoly felső légúti panaszok is, Krupp-jellegű tünetek fordulhatnak elő. Igyekszem sok péksüteménnyel helyettesíteni számukra az édességet, szoktam próbálkozni csokoládé, fagylalt és jégkrémkészítéssel.

A Media Iuris nevében köszönöm az interjút!

		
	
EnglishGermanHungarian