[metaslider id="9331"]
tulnepesedes

A világ túlnépesedése

A kialakult világjárvány kétes eredete miatt az internetet ellepték a különféle konspirációs elméletek. Több elméletnek ezek közül egy közös pontja az, hogy a koronavírust a túlnépesedés megfékezésének céljából szabadították a világra. A legtöbb teóriának nem szabadna túl sok hitelt adni, azonban ez elgondolkodtathat, hogy ha valakinek valóban ilyen célja lenne az miért van? Mit jelent a Földünk és az emberiség szempontjából a túlnépesedés?

A világ népessége exponenciálisan nő évről évre, egyes becslések szerint 2030-ig, azaz egy bő évtized alatt 8.5 milliárdra növekszik majd. A https://nepesseg.population.city/world/ weboldalon megtekinthető, hogy adott év-hónap-napján mekkora volt a világ népessége 1800-tól napjainkig. Döbbenetes lehet a különbség két dátum között. Példának okáért az én születésem óta közel kétmilliárd emberrel több él a Földön, és még csak 23 éves vagyok. Az oldalon követhető a világ jelenlegi népessége, és többféle statisztika, térkép is elérhető mindenféle izgalmas adattal.

A technológiai fejlődés, az egészségügyi ellátás fejlődése világszerte lenyomta a halálozási rátát, eközben a várható élettartam is nőtt több évtizeddel az utóbbi fél évszázadban. A járványok visszaszorultak, köszönhetően a kielégítőbb higiéniai körülményeknek és az oltásoknak. A fejlődő országok népességének növekedése hátterében gazdasági, vallási, pszichológiai okok is húzódhatnak. Egyes afrikai törzsek esetében presztízst jelent az anyák számára az, hogy minél több gyermeket szülnek. Korreláció van az alacsonyabb iskolai végzettség, és a világra hozott gyermekek száma között. Mivel a társadalombiztosítási és az egészségügyi rendszer fejletlen, szükség van arra, hogy a fiatalok anyagilag támogassák az idősebbeket, ezért is tartják sokan jobbnak, hogy több gyermeket vállaljanak.

A gyerekvállalás egy jól informált döntés kellene hogy legyen, ennek ellenére a globális fogantatások 40%-a nem tervezett. Ez egy elképesztő szám, és bár nem mindből születik gyermek, a különféle fogamzásgátlási technológiák mégis már legalább 50-60 éve ismertek. Sajnos ezek nem mindenhol elterjedtek, és ha ismerik is, az emberek nem kapják meg a megfelelő tájékoztatást a használatukkal kapcsolatban.

Számos negatív következménye van a népesség nagy mértékű növekedésének, ezek között van például az általános egészség romlása. Minél többen laknak egy helyen, annál gyorsabban terjednek a fertőzések, betegségek. Gyorsan felhalmozódik sok hulladék, ezáltal az utcák, a vízrendszerek is koszosabbá válnak. Egy másik hatás lehet a növekvő munkanélküliség. A robotika fejlődésével egyre kevésbé van szükség emberi munkaerőre, és a különböző vállalatoknál rendelkezésre álló pozíciók száma is véges.

Mára egy központi kérdéssé lépett elő az, hogy vajon képes-e ennyi embert eltartani a Föld. Mikor fogynak el az erőforrások, vajon ennyi ember képes-e megélni egymás mellett békében? Ezek olyan fontos kérdéskörök, amelyek egyre sürgetőbb válaszra várnak. A túlnépesedés tulajdonképpen gyökere számtalan környezeti problémának, hiszen a több ember több utazást, több járművet, nagyobb légszennyezést jelent. Az egy főre eső fogyasztás egyre növekszik a fejlett országokban, termőtalajok erodálódnak, nagy területek sivatagosodnak el, ami miatt emberek milliói kényszerülnek elhagyni az otthonukat, újabb és újabb migrációs hullámokat indítva el ezzel. Erdőirtásokra kerül sor, mert az embereknek több tér, élhetőbb környezet kell, pedig valójában a kényelmi igények teszik majd később elérhetetlenné mindezt.

Egyes vélemények szerint a mostani populáció már meghaladja a Föld eltartó-képességét, ezért feltétlenül szükséges egy mihamarabbi humánus megoldás arra, hogy csökkentsük a népességszámot. A fejlett országokban több pénzt és gondot kellene fordítani a szexuális felvilágosításra, fel kellene készíteni mindenkit a tudatos családalapításra. Emellett hasznos volna anyagi támogatást nyújtani a világ elmaradott térségeinek, a népességszabályozási programok finanszírozására, mezőgazdaság- és iparfejlesztésre, hogy csökkenjen ezáltal is a gazdagok és szegények közötti szakadék. A békefenntartó erők hatékony jelenlétét mindenképpen biztosítani kell, hogy ne fordulhassanak elő újabb népirtások.  Fejlődő országokban oktatással, felvilágosító programokkal szabályozottabb mederbe lehet terelni a családtervezést, kedvezményekkel lehetne jutalmazni a kis létszámú családokat. Elengedhetetlen a vidék fejlesztése is mind mezőgazdasági, mind ipari téren. Fontos megemlíteni a nők társadalmi helyzetét, hiszen ezekben a térségekben egyértelműen hátrányosabb helyzetben vannak. Nem fordítanak nagy gondot a taníttatásukra, ők kapcsolódnak be elsőként a családi munkába, egy bizonyos idő után el vannak zárva az ismeretszerzési lehetőségektől. Nagyon fontos az, hogy nők és férfiak egyaránt bekapcsolódjanak az oktatásba, a tudatos tervezésbe.

Amikor egy fejlett országból származó ember felveti a túlnépesedés témáját akár egy nemzetközi környezetben, könnyen gondolhatják azt, hogy áthárítja a felelősséget a szegényebb, fejlődő országokra, pedig valójában ugyanannyi rosszat a fejlett országok is tesznek, lásd környezetrombolás. Ahhoz, hogy egy élhetőbb világban tudjanak felnőni a jövő generációi, szükséges az, hogy minél több ember jusson megfelelő oktatáshoz, javuljon világszerte a nők helyzete, és hogy minden ország kormánya komolyan vegye a környezetünket fenyegető veszélyeket – minél előbb.

EnglishGermanHungarian