[metaslider id="9331"]
the-facebook-film-1536x864

Filmajánló: Social Network – A közösségi háló

A Facebook amerikai alapítású ismeretségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte működését. Eredeti neve a The Facebook volt. A világ egyik legnagyobb ismeretségi hálózata, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználóval működött.  

A film rövid ismertetése a következőképpen szól: „2003 egyik őszi éjszakáján megváltozott a világ. A Harvard Egyetem fiatal diákja, egy számítógép programozó zseni, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) leült számítógépe elé, és egy új ötlettel állt elő. Megszületett az első közösségi oldal. Ami egy kis kollégiumi szobából indult, majd hamarosan eljutott a világ legtávolabbi szegletéig, átalakította az emberiség közösségi élményét és kommunikációs forradalmat robbantott ki. Csupán hat évvel és 500 millió baráttal később Mark Zuckerberg a világ legfiatalabb milliárdosa… de nem élhet békés, nyugodt életet: a siker személyes és jogi bajokat is bőven hozott számára. Az embernek nem lehet 500 millió barátja úgy, hogy közben ne akadjon néhány ellensége is.” Manapság a Facebook az életünk része.

A film a Facebook kialakulásának történetére és körülményeire is fényt derít. A film, egy igazi jogi dráma, az informatikai „világ” és az egyetemi élet bemutatásával. Megjeleníti a valódi számítástechnikai, fejlesztői, matematikai és hacker életet is, ami szinte elengedhetetlen egy informatikai találmány megfilmesítésénél. A filmet teljesen élethűen mutatják be, ehhez hozzájárul a történet valódisága, a remek színészi játék és a kiváló rendezői munka.

social network1

A Facebook filmnek fergeteges a hangulata. Feszültséggel teli, izgalmas és nagyon egyetemi. Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) kimért, kockafejű, arrogáns, igyekszik leplezni, hogy nagy szíve van. Eduardo Saverin (Andrew Garfield) igaz barátja Marknak, aki nem hátulról támad. És ott van a nagydumás, egy személyes showműsor, Sean Parker (Justin Timberlake). A három fiatalember színészi teljesítménye nem mindennapi, ahogyan az időkezelés, a cselekmény felvezetése és lezárása sem. Kiemelném a zenei összeállítást, melyek minden esetben megteremtik a hangulatot a filmben. Az ismétlődő zongora, akárcsak a Love Story című filmben, vissza-visszatérő dallam, mely kellemes, ugyanakkor paradox módon észlelhető benne a nyugodtság és a zaklatottság is. Sejtet valamit, de még nem tudjuk pontosan, hogy mit. A tárgyaláson is találkozunk a zongora dallamával.  Ez a film nem csupán egy megható életrajzi dráma, sokkal inkább egy XXI. századi tanmese. David Fincher színes tanmeséje a fiúról, aki átprogramozta a világot.

Észrevettem még egy érdekes dolgot a zene és a film ritmusa között, ugyanis a film gyorsan pörög, ezzel szemben a zene lassú és nyugodt.  A Social Network minden szempontból profi munka, dialógusai ostorozzák az agyat, ügyesen párosítják a gyermekded humort az intelligens szópárbajjal. Erőteljes eleme a filmnek a karakterek bemutatása és az ehhez kapcsolódó színészi játék. A fiatal színészek tökéletesen formálják meg saját karakterüket, teljesen hihető jellemük, így könnyen elképzelhető, hogy a valódi alakok is hasonlóak voltak.

A film szerkezetét tekintve szinte zseniális, hatalmas nagy szókinccsel és bonyolult mondatszerkezetekkel „megfűszerezve”. Lényege: a két polgári peres ügy és egy nagyszabású flashback teszik ki a főbb szálakat. Az eredmény egy izgalmas dráma, amelyben kapcsolatok jönnek létre és mennek tönkre, amiben ott a teremtés és a pusztítás, a küzdelem, a kis és nagy igazságok, és azok a közösségi formák, amelyek meghatározzák korunkat. A történet középpontjában a zseniális harvardi diák, Mark Zuckerberg áll, aki feltalálta a Facebookot. Ajánlom a filmet azoknak, akik eddig még nem látták.

Íme az előzetes:

Források:

1 2 3 4

2 thoughts on “Filmajánló: Social Network – A közösségi háló

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian