[metaslider id="9331"]

Híres bűnözők – Richard Ramirez

Cikksorozatunk második részében (az első részt ide kattintva érhetitek el) egy olyan sorozatgyilkost fogok bemutatni, aki 1984 júniusától egészen 1985 augusztusáig tartotta rettegésben Los Angeles lakosságát, majd később San Francisco városát is. Az elkövető nem válogatott, mindegy volt neki, hogy az áldozat nő, férfi, gyermek vagy felnőtt. Richard Ramirez egy év alatt 13 embert gyilkolt meg, 25-öt erőszakolt meg, rabolt ki és csonkított meg. Gyilkosságai alatt Night Stalker-nek (Éjszakai Lopakodónak) nevezték el, mert éjszaka úgy lopakodott mint egy patkány. Egyik védjegye a helyszíneken hagyott sátánista jelek voltak.

Figyelem, a cikk a gyilkoságokkal kapcsolatban részletgazdag és grafikus! Elolvasását csak saját felelősségre ajánlom!

Korai évek 

Richard Ramirez 1960. február 29-én született a Texas állambeli El Pasóban ötödik gyermekként. Édesapja korábban rendőr volt, azonban később egy vasúti társaságnál dolgozott.  A férfi rendszeresen fizikailag és lelkileg is bántalmazta a családját. Ezek után talán nem meglepő, hogy Richardnak nehéz gyermekkora volt. Többször szerzett súlyos sérüléseket: kétévesen ráesett egy komód, aminek következtében levált a homloka, amit 35 öltéssel kellett összevarrni, 5 éves korában pedig lefejelt egy hintát és elájult. Úgy megsérült, hogy kamaszkoráig epilepsziás rohamai voltak.  A rossz társaságnak köszönhetően már 8 évesen megismerte a kábítószereket, 10 éves korában marihuánát fogyasztott. 12 éves volt, amikor a vietnámi háborúból hazatért nagybátyja Miguel „Mike” Ramirez, olyan képeket mutatott neki, amelyek talán a legnagyobb hatással volt rá. A fotókon holttestek, megcsonkított emberek és levágott női fejek voltak, de előkerültek olyan fotók is, amelyeken Mike vietnámi nőket erőszakol meg. A fiú nagybátyjától tanulta meg, hogy hogyan kell hangtalanul lopakodni. Az apjától kapott verések miatt Richard kamaszkorában elmenekült otthonról, aminek következtében furcsamód sokszor temetőkben éjszakázott. 

Gyilkosság szemtől szemben

Richard mindössze 13 éves volt, amikor végignézte ahogy Mike közvetlen közelről fejbe lövi a feleségét. Nagybátyját letartóztatták, a fiatal Ramirezt pedig a nővéréhez és annak férjéhez költöztették. Az ott töltött ideje alatt szokott rá az LSD-re, és náluk szeretett bele a sátánizmusba is. Időközben unokatestvérét beszámíthatatlannak ítélte a bíróság, elmegyógyintézetbe zárták, ahonnan nem volt lehetősége tartani a kapcsolatot Richard-dal. A fiú kamaszodni kezdett, és nem érzékelte a különbséget a jó és a rossz között, nem tudta eldönteni, hogy mit szabad és mit nem. Ennek „köszönhetően” az erőszakot és a szexualitást sem tudta megkülönböztetni. Nyári munkásként egy szállodában dolgozott, ahol az egyik vendéget megpróbálta megerőszakolni, ami szerencsére nem sikerült neki, hiszen a vendég férje összeverte Ramirezt. Mindeközben a középiskolából is kirúgták, mert folyamatosan elaludt az órákon. 22 évesen Kaliforniába költözött, ahol kezdetét vette a rémálom. 

Véres éjszakák 

1984. április 10-én a 9 éves Mei Lung holttestét találták meg egy szálloda pincéjében, ahol ebben az időben Richard élt. A kislányt összeverték, megerőszakolták, végül egy vascsővel leszúrták. Mei Lung volt Ramirez első áldozata, ám ekkor még senki sem gyanakodott a férfira. Néhány hónappal később, 1984. június 28-án a Los Angeles-i Eagle Rock negyedében található egyik házban holtan találták a 79 éves Ennie Vincow-ot. A nő ki volt kötözve az ágyhoz, megerőszakolták, és a gyilkos olyan erővel állította bele a kést a torkába, hogy csaknem levágta a nő fejét. A hálószobát és a fürdőszobát is vér áztatta, a lakást pedig teljesen kifosztották. A férfi mindössze 10 hónapot várt, mielőtt újra lecsapott volna. 1985. március 11-én a 22 éves Maria Hernendez-re lőtt rá, miközben a nő a garázsába parkolt be. A lövés a nő kezét érte. Ramirez ráugrott Mariara, megrugdosta, majd bement a házba ahol fejbe lőtte a nő lakótársát, Dayle Okazakit. Kifelé még odapillantott Mariahoz, aki könyörgött, hogy ne lőjön még egyszer. A férfi szó nélkül elszaladt. Egy órával később a férfi Tsai-Lian „Veronica” Yút, a 30 éves joghallgatót kirángatta az autójából, és egy sorozatot eresztett belé. Az eset után a média felkapta a gyilkosságot. A szemtanúk Ramirezt rothadó fogú, göndör hajú és dülledt szemű őrültként írták le, aki számára a könyörület nem létezik. Maria Hernendez a rendőröknek elmondta, hogy a támadó egy AC/DC-feliratú sapkát viselt. Ebben az időben jelent meg az ausztrál rockbandának a Highway to Hell címet viselő albumuk. Ramirez fanatikus rajongójuk volt, egyik dalszövegük (Night Prowler, Éjszakai Portyázó) meg is ihlette őt. A szöveg így hangzott:

“Félsz lekapcsolni a lámpát
Mert zakatol az agyad nagyon
Mi volt az a zaj odakint?
Mi az az árny az ablakon?”          

A férfit Éjszakai Lopakodónak kezdték el nevezni a médiában, amely nagyon tetszett neki. 10 nappal később betört a Zazzara házaspár otthonába, és fejbe lőtte a házaspár férfitagját, Vincent Zazzarát, aki éppen aludt. A feleséget megverte, megkötözte, majd átvizsgálta a házat. A nő időközben kiszabadult, és elővett egy puskát, azonban mielőtt lehetősége lett volna lőni, Ramirez észrevette és megölte a nőt. Ezután levetkőztette és összevagdosta a holttestét. A sebek egy T alakot formáztak. Ezek a brutális cselekedetek nem voltak neki elegek, még kinyomta a nő szemét, és azután hagyta el a tetthelyet. 

1985. május 14-én betört William Doi otthonába.  A férfit fejbe lőtte, feleségét, Lilli Doi-t pedig addig verte, amíg az asszony el nem árulta, hogy hol tartják az értékeiket. Ezután az ágyhoz bilincselte, kifosztotta a házat, majd megerőszakolta a nőt. A nő belehalt a sérüléseibe. 15 nappal később, május 29-én ölte meg a 83 éves Mabel Bell-t és 81 éves húgát Florence-et. A fegyver egy kalapács volt, amivel brutálisan megverte őket, majd áramot vezetett a testükbe. Mabel Bell-t megerőszakolta, és egy pentagramot rajzolt a nő combjára. Két nappal később találták meg őket, még éltek, de kómába kerültek. Később a kórházban hunytak el. Másnap Carol Kyle-hoz tört be. A nő arra ébredt, hogy valaki zseblámpával világít a szemébe, majd erőszakosan kirángatták az ágyból. A nőt megkötözte, és 11 éves kisfiát a szekrénybe zárta. Carolt is megerőszakolta, aki a borzalmak ellenére, együttérzést mutatott a férfi iránt: „Nagyon boldogtalan élete lehetett, hogy ezt tette velem” – mondta a nő Ramireznek, aki erre azt válaszolta: „Nem tudom, hogy miért hagylak életben! Másokat megöltem.” Ramirez a kisfiúhoz hasonlóan a nőt is a szekrénybe zárta, kirabolta a lakásukat, majd eltűnt.

A következő áldozathoz nem volt kíméletes. Június 27-én átvágta Patty Elaine Higgins torkát, öt nappal később halálra szurkálta a 75 éves Mary Louise Cannont. Július 5-én kiszemelte magának a mindössze 16 éves Whitney Bennettet. Egy kerékkulccsal verte fejbe, majd egy telefonzsinór segítségével fojtogatni kezdte a lányt. Azonban a telefonzsinór szikrázni kezdett közben, amit a sátánista férfi isteni beavatkozásnak tudott be, megijedt és ezért elmenekült. A fiatal lány túlélte a brutális támadást, azonban 478 öltéssel kellett összevarrni a fejét.                                                                                             

Joyce Lucille Nelson éppen saját nappalijában aludt, amikor Ramirez rátámadt: halálra verte és rugdosta az idős asszonyt, aki sajnos nem élte túl a támadást. Holttestén a nyomozók megtalálták Ramirez cipőjének talpát, ami a későbbiekben nagy segítségnek bizonyult.

Július 20-án beszerzett egy machetét, amivel betört Lela és Maxon Kneiding házába. A házaspár  mindkét tagját fejbe lőtte, majd megcsonkította holttestüket, a tetthelyet hamar elhagyta, hiszen néhány óra múlva már másik házban volt. Chainarong Khovananthot fejbe lőtte, feleségét megerőszakolta, megverte, majd orális szexre kényszerítette. Kirabolta a házat, majd a házaspár 8 éves kisfiát is megerőszakolta. 

 A nyomozóknak nehéz dolguk volt, nehezen tudták összekapcsolni a gyilkosságokat, hiszen semmi hasonlóságot nem láttak az áldozatok között. Általában a sorozatgyilkos utáni nyomozás során a hatóságok a következőkre figyelnek: motiváció, áldozattípus, jellegzetes elkövetési módszerek, esetleg a gyilkosságok földrajzi fókuszáltsága. Azonban nehéz dolguk volt ebben az esetben, hiszen a tettekben nem volt semmilyen szisztematikusság. Egy közös volt az áldozatokban: mindig nyugodt kisvárosi részen szedte áldozatait, és olyan házakat választott amelyeknek falai halvány színekre volt festve. A kezdeti nehézségek ellenére a nyomozók egy kis idő után elkezdték úgy gondolni, hogy ezeket a brutális tetteket egy ember viszi véghez. 

Augusztus 6-án fejbe lőtte Virginia Peterson-t a nő otthonában. A nő túlélte a támadást, hiszen a szomszéd ágyon fekvő férj felébredt a lövésre, és rátámadt a Ramirezre. A sikertelen gyilkosság miatt annyira mérges lett Richard, hogy 3 nap múlva megtámadt egy másik házaspárt, a házaspár női tagját, Sakina Abowatht megbilincselte, megverte és többször megerőszakolta. Miután lelőtte a férjét arra kényszerítette a nőt, hogy: Esküdjön meg a Sátánra, hogy nem fog sikítani.                                                         

 Néhány nap múlva kioltotta a Pan házaspár életét. A falra és a holttestekre egyaránt pentagrammokat rajzolt. 

Óvatlanság

Augusztus 24-én Ramirez ellopott egy autót Los Angeles déli részén, majd betört William és Inez Erickson házába. Az előző tettekhez hasonlóan a férfit fejbe lőtte, a nőt megerőszakolta, miközben azt parancsolta neki, hogy mondja azt, hogy: szeretem a Sátánt. A tetthelyet a lopott autóval hagyta el, amit Inez Erickson meglátott és a szomszéd fiú felírta a rendszámát. A rendőrség kiadta a körözést, aminek eredményeképpen két nap múlva megtalálták Wilshire-ben. Ramirez próbálta ujjlenyomatait letörölni, azonban próbálkozása sikertelen volt, hiszen a rendőrök a lézeres vizsgálatnak köszönhetően megtalálták a nyomokat. A férfit be tudták azonosítani, és kiadták ellene a körözést. A sajtótájékoztatón a következőt mondták: „Már tudjuk ki vagy, hamarosan mások is megismernek, akkor pedig már nem lesz hová bújnod.” 

Lebukásáról Richard-nak fogalma sem volt. Augusztus 30-án meg akarta látogatni testvérét, ezért felült egy buszra, és elindult Tucsonba. Ekkor realizálta, hogy egész Arizona a nyomában van. Újra Los Angeles felé vette az irányt, azonban a pályaudvaron a rendőrök már minden lépését figyelték.  A rendőrök elől egy boltba tért be, ahol meglátta a spanyol nyelvű La Opinion nevű újság címlapján saját arcképét. A vásárlók és a pénztáros rögtön felismerte, ezért kirohant az utcára. Az utcán valaki felkiáltott: „Itt az Éjszakai Lopakodó!”

Elfogás

Amikor Ramirez meghallotta a szirénákat, bepánikolt és bekopogott egy házba ahol segítséget kért, azonban a nő becsapta az ajtót előtte. Ezután a szomszédos utcába rohant, ahol megpróbált egy nőt kirángatni a kocsijából. Sikertelenül, mert többen az asszony segítségére siettek és megtámadták a férfit. Ezután az üldözött sorozatgyilkos bemászott egy kertbe, ahol egy autót akart ellopni, azonban az autót épp a tulajdonosa szerelte és amint megtudta, hogy mire készül a férfi, megpróbálta megállítani, de nem sikerült neki. Ramirez elfutott, de nem jutott sokáig. Az utca túloldalán egy férfi acélrúddal rátámadt Ramirezre és leütötte. Eközben egyre többen gyűltek össze az utcán és ütni-verni kezdték. Majdnem agyonverték, mire kiértek a rendőrök. 

Ramirez tárgyalása 1988. július 22-én kezdődött. Az első napon a sorozatgyilkos azt kiabálta: “Üdvözlégy, Sátán!” miközben egy pentagramot rajzolt a levegőbe. Ezt mondta: “Mindenkiben benne van a jó és a rossz is. Én 100%-ig gonosz akartam lenni, de nem ment. Néha túl nyugis vagyok. De a legtöbb ember tudja palástolni a haragját és a gyűlöletét, én nem. Az én gyűlöletem olyan szintre emelkedett, amit már nem bírtam elviselni, még a fejem is belefájdult. Szóval, ha bedühödök, az egy elég extrém dolog. Nincsen köztes állapota.”

Richard Ramirezt 1989. szeptember 20-án elítélték 13 gyilkosság, 5 gyilkossági kísérlet, 11 szexuális támadás és 14 betörés miatt, de a feltételezések szerint sokkal több lehetett a számláján. A férfi sosem bánta meg a tetteit.

“Szeretek embert ölni! Szeretem nézni, ahogy meghalnak. Fejbe lövöm őket, akkor vonaglanak és össze-vissza vergődnek, azután hirtelen mindennek vége. Vagy beléjük vágom a kést, és figyelem, ahogy az arcuk igazán fehér lesz. Szeretem a vért. Mindannyiunk kezében megvan az erő arra, hogy gyilkoljunk, de a legtöbb ember fél használni ezt. Azok, akik nem félnek ettől, az életet is kontroll alatt tartják.”- mondta a bíróságon, és hozzátette: “Hányingerem lesz maguktól, maguk férgek. Egytől egyig képmutatók. Nem értenek meg engem. Ezt nem is várom maguktól. Nem képesek rá. Én túl vagyok azon, amit maguk képesek felfogni, túl vagyok jón és rosszon.” A tárgyalás költsége 1,8 millió dollár volt, ami akkor Kalifornia állam legdrágább perének számított. 1989. november 7-én halálra ítélték, gázkamrát javasoltak.

Halála

Richard Ramirez 23 esztendőt várt a kivégzésre a halálsoron. Ezidő alatt rengeteg nő küldött neki szerelmes leveleket. Az egyik ilyen “rajongót”, Doreen Lioy Ramirezt 1996-ban el is vette feleségül. A nő azt állította, hogy ő nem a gonoszt és a gyilkost látja a férfiban, hanem ő látja a szörnyűségeken átment, nehéz sorsú gyereket is, és őszintén szereti a sorozatgyilkost. A nő megakadályozta a Ramirez kivégzését, mert azt állította, hogyha kivégzik a férjét, ő öngyilkos lesz. Ramirez 2013-ban kórházba került és pár nappal később meghalt. Az orvosi jelentésben először májelégtelenséget írtak mint halál oka, azonban később kiderült, hogy krónikus kábítószer-használat és hepatitis C vírusfertőzés végzett vele 53 évesen, 2013. június 7-én.

Ha jobban érdekel titeket a téma, akkor ajánlom nektek a róla készült dokumentumfilmet: Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer.

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian