[metaslider id="9331"]

A Föld napja

A Föld napja sokunk számára ismerős lehet. Egy nap, ami arról szól, hogy a globális környezeti problémáinkra hívja fel a figyelmet, és arra buzdít bennünket, hogy tegyünk ezek megoldásáért – és ne csak ezen a napon.

Története

1970-ben egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére rengetegen álltak ki a környezettudatosság mellett azon a napon, ami ma is a Föld napja, vagyis április 22-én. Ennek hatására elindult valami, az emberek egyre többen kezdtek el tudatosabban élni és törvényi szinten is egyre nagyobb teret kapott ez a kérdés, Amerika határain túl is. 20 évvel később, 1990-ben pedig ez a szemléletváltási hullám egy újabb fokozatra kapcsolt, a ’90-es évek időszaka lett a „környezet évtizede”. Felismerve az egyre súlyosabb károkat, amiket az ember okozott környezetének, az őserdők irtásától az ipari szennyezésen át a veszélyes hulladékokig, ugyanaz az ember, aki 1970-ben is elindította a figyelemfelhívást, ekkor még aktívabban kezdett el foglalkozni ezzel a kérdéssel, és barátaival, támogatóival sikerült elérniük, hogy a Föld napján számos országban különféle rendezvényekkel, akciókkal hívják fel a figyelmet arra, hogy egy fenntartható és tiszta környezet megvalósítása mindannyiunk közös érdeke.

A Föld napja ma

A Föld Napja Alapítvány figyelemfelhívó plakátja

Magyarként igazán nagy büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy kis hazánk az elsők között volt, akik csatlakoztak ehhez a mozgalomhoz, már 1990-ben megrendezték itthon is az első Föld napját. A programok nagyon változatosak és színesek, itt lehet például faültetésre, szemétszedésre gondolni, de az aktív tevékenykedéseken túl az oktatásnak, ismeretterjesztésnek, figyelemfelhívásnak is nagy szerepe van, így különféle felvonulások, előadások, vetélkedők is helyet kaphatnak ezen a napon. Bár mostanság szinte minden online zajlik, így például gyülekezésekre nem lehet számítani, de a világhálón böngészve most is számos kvízzel, előadással, figyelemfelhívó kampánnyal, kihívással találhatjuk szemben magunkat. 

Hazánkban működik egy ún. „Föld Napja Alapítvány” is, aminek megalakulása egybeesik Magyarországnak a Föld napja mozgalomhoz való csatlakozásának évével, és komoly szerepet játszik nem csak ennek a napnak a szervezésében, hanem úgy általánosságban véve a magyar környezetvédelemben és annak népszerűsítésében is. Számos könyvet, jegyzetet, de még társasjátékot is jelentettek már meg az évek során, és legfőbb célkitűzéseik azok voltak, hogy egyrészt ne csak ezen a napon figyeljünk oda környezetünkre, másrészt pedig az is, hogy a Föld napja ne csupán egy központilag szerveződő mozgalom legyen, hanem magától is legyen igény arra, hogy megtartsák és megadják neki a kellő figyelmet. Ezek mondhatjuk, hogy tulajdonképpen meg is valósultak – például sok vállalat is megtartja saját hatáskörben a Föld napját, és mivel a környezettudatosságra való nevelést sosem lehet elég korán elkezdeni, rengeteg oktatási intézmény is. Emellett arra is ösztönzik mind az egyes közösségeket, mind az egyes embereket, hogy vegyék észre a lokális környezeti problémáikat és ha tudnak, próbáljanak rá közösen megoldást találni. Hiszen sok kicsi sokra megy!

Kapcsolódó események

A Föld napján kívül számos olyan világnap van, amelyek a környezetünk valamely különlegesen fontos elemére és annak védelmére szólít fel bennünket. A teljesség igénye nélkül ilyenek például: február 2. a vizes élőhelyek világnapja, március 6. az energiatakarékosság napja, március 22. a víz világnapja, június 5. a környezetvédelmi világnap, június 8. az óceánok világnapja – ezek közül többről esett már szó a Media Iuris hasábjain is.

Márciusban van „A Föld órája”, amiben karunk oktatói és hallgatói is részt szoktak venni, idén például többek között a Media Iuris vloggerei is megmutatták, hogy egyetértenek a kezdeményezéssel. Ennek az a lényege, hogy ilyenkor este 1 órára lekapcsoljuk otthon a lámpákat, elektromos berendezéseket, ha tehetjük, ezzel felhívva a figyelmet az energiahatékonyság, takarékosság fontosságára, és arra, hogy a klímaváltozást meg kell fékezni.

Végezetül pedig szeretném megragadni a lehetőséget, és felhívni a figyelmet nemrég végzett hallgatónk, Dölles Linda Föld napjára készített díjnyertes videójára, ami 2013-ban jelent meg, de az értéke és mondanivalója ma is ugyanúgy érvényes.

A Föld napja egyik jelmondata, nem csak a mai napon lehet útmutatás:

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Képek forrása: 1,2,3

2 thoughts on “A Föld napja

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian