[metaslider id="9331"]

Felvételizők figyelem! – itt vannak a válaszok az 5 leggyakoribb kérdésetekre

Életünk nagy döntéseit megelőzően fontos, hogy minden elérhető információt begyűjtsünk az adott témával kapcsolatban, hogy a későbbiekben reális képet alkotva hozzuk meg végső döntéseinket. Az egyetemi jelentkezés talán az első válaszút életünkben, amelyet fiatal korban kell meghozni. Természetesen igyekeznek az intézmények a diákokkal a legfontosabb információkat megosztani, sokszor mégis rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul a felvételizők fejében. A válaszok megszerzésében sokat segíthetnek ismerősök, illetve az erre a célra létrehozott rendezvények, mint például az EDUCATIO Szakkiállítás vagy az egyetemi nyílt nap. 

Cikkemben az általatok leggyakrabban feltett kérdésekre adok válaszokat.

Miért a pécsi jog? Miben más az ország többi jogi karától?

Nagyon sok érv szól amellett, hogy miért éri meg a pécsi jogot választani. Pécs egy élettel teli vidéki város, ahol számtalan kulturális program kerül megrendezésre. A városban rengeteg szuper kávézó, étterem és kocsma található, ahol egy hosszú nap után kellemesen tudjuk eltölteni barátainkkal az időnket. A város adta lehetőségek mellett természetesen a legfontosabb tényezőt is meg kell említeni, karunk potenciálját. 

A nagyvárosokra jellemző személytelenség Pécset nem érinti, az ide érkező fiatalok egy hallgatóbarát közegbe csöppenhetnek. Az egyetemen egy nagyon összetartó, családias közösség alakulhat ki az itt töltött évek alatt. Az oktatók is közvetlenek, pozitívan viszonyulnak a hallgatóikhoz és mindannyian örömmel segítenek, ha bármilyen problémába ütközünk. 

A pécsi jog egy gyakorlatorientált képzés, a kötelező tárgyak gyakorlatai mellett a hallgatóknak lehetőségük van kipróbálni magukat különböző jogi helyzetekben a Jogklinikának köszönhetően. Ez lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy jogi tanácsokat adjanak a hozzájuk forduló hazai és külföldi társainak, így már nagyon hamar kipróbálhatják képességeiket a gyakorlatban.

A szakmai fejlődést, kutatást és publikáció lehetőségét biztosítja az Óriás Nándor Szakkollégium, illetve minden tanszéknek van saját diákköre, ahol az oktatók és a hallgatók részletesen elmélyülhetnek egy-egy témában, megismerhetik az adott jogág aktuális problémáit és nagyon sok segítséget nyújt a hallgatóknak az OTDK-ra való felkészülésben. 

Milyen a hallgatói élet? Milyenek az oktatók?

Nagyon aktív a pécsi jogi kar hallgatói élete. A HÖT-nek (Hallgatói Önkormányzati Testület) köszönhetően számos program kerül megrendezése a szemeszterek során, de a kari szervek is igyekeznek élményekkel teli éveket biztosítani a hallgatóknak. Így szinte minden félévben megrendezésre kerül a kvízest, az adott félév szemeszternyitó és szemeszterzáró rendezvényei, sor került borkóstolásra, illetve egésznapos kirándulás keretében a jelentkező hallgatók különböző börtönökbe is elláthatnak. 

A Fiatal Értelmiségi Klub által kerül megrendezésre a már hagyománnyá vált Szabadegyetem, ahol a hallgatók borkóstolással egybekötött kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt.

Oktatóink nemcsak a szakmai programokra nyitottak, sokszor előfordul, hogy ők is ellátogatnak egy-egy rendezvényre, hogy megismerhessék hallgatóikat. A Tanszékek éjszakáján tulajdonképpen pont ez a cél, hogy szorosabb kapcsolatok szülessenek hallgató-hallgató és oktató-hallgató között. Az eseményen résztvevő tanszékek különböző állomásokat jelölnek, ahova a jelentkezők csapatokat alkotva érkeznek és oldanak meg feladatokat. A legtöbb pontot gyűjtő csoport nyereményben részesül. A versenyt követően lehetőség nyílik arra, hogy a hallgatók kötetlenül beszélgessenek az oktatókkal.

Pécsi jogi diplomával milyen esélyem lesz elhelyezkedni a munkaerőpiacon?

Ma már az ország minden egyetemén egységes jogi képzés folyik, így ebben nem mutat különbséget a képzés, azonban a pécsi egyetem mellett sok érv szólhat. A versenyképes diploma mellett – amelyet karunkon megszerezhetnek a hallgatók – a PTE ÁJK kapcsolatban áll az Arsboni gyakornoki programmal, amely a szakmai előmenetelt segítheti. A szervezethez való csatlakozást követően a hallgatók mentorokat kapnak, akik segítik őket abban, hogy az általuk érdekelt témában jobban elmélyedjenek. Az Arsboni abban is segít, hogy a számunkra tökéletes gyakornoki munkahelyet megtaláljuk, hiszen számos ügyvédi irodával és jogi munkáltatóval állnak kapcsolatban. Az Arsboni munkásságáról korábban a pécsi koordinátort, Pohl Dorkát kérdeztük. A vele készített interjúban rengeteg hasznos információ kiderül a szervezetről, ezt ide kattintva érhetitek el.

Milyen nehéz elvégezni? Sokan buknak ki?

A jelenlegi mintaterv alapján kevés esély van a csúszásra, mára már kevesebb tárgy épül egymásra, így öt év alatt eljuthatunk ahhoz a pillanathoz, hogy diplománkat ünnepélyes keretek között átvegyünk, még akkor is, ha egy-egy tárgyat halasztunk. 

Milyen külföldi tanulási lehetőségek vannak, lehet menni Erasmusra a jogi karról?

Karunk nagy figyelmet szentel a nemzetközi kapcsolatok ápolására, így számos szervezettel áll szerződéses kapcsolatban, így rengeteg lehetőség áll rendelkezésére azoknak, akik a külföldi élményeket sem szeretnék kihagyni. Egy-egy év során számos pályázatot írnak ki Erasmus programokra. Aki még bizonytalan abban, hogy belevágjon-e egy életre szóló kalandba annak segítséget nyújthat az Erasmus Roadshow, ahol az Erasmus élet szépségeit és rejtelmeit mutatják be az érintettek. 

Lehetőség van téli és nyári egyetemeken való részvételre is, ahol számos külföldi diákkal ismerkedhetünk meg és közelebb kerülhetünk az ő kultúrájukhoz. Ezek keretein belül a jelentkező külföldi nyári egyetemeken vehet részt 2-8 hetes képzéseken például Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban vagy akár Horvátországban.

Egy friss program is elindult a pécsi jogon, amely egy amerikai partneregyetemmel együttműködve nyújt lehetőséget arra, hogy kettős diplomával zárjuk egyetemi éveinket. A Pécsi Tudományegyetem a philadelphiai Temple University-vel kötött megállapodása az oktatókra és a hallgatókra is kiterjed, így lehetőség nyílik arra, hogy az amerikai egyetem jogi képzésében vegyenek részt a hallgatók. Aki csatlakozik ehhez a programhoz, az további kedvezményekkel élhet, így a Temple University nyári képzésére is ellátogassanak Rómába. A kettős diplomáról további információkat itt találtok.

Remélem a válaszokat hasznosnak találjátok és segít titeket a döntésetek meghozásában. Bár a jelentkezés február 15-én lezárult, sorrendmódosításra továbbra is van lehetőségetek, így remélem hasznos segítséget nyújtottak a válaszok azoknak, akik még bizonytalanok, kétségeik vannak, illetve megerősítettem azokat, akiknél az első helyen szerepel a PTE ÁJK.

 

 

Felhasznált források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian