[metaslider id="9331"]
arsboni

Arsboni Gyakornoki Program – interjú Pohl Dorkával

„Ius est ars boni et aequi az Arsboni egy szakmai közösség, amely a jog és a jogászi hivatás reformjával egy igazságosabb társadalomért dolgozik. Célunk, hogy hozzájáruljunk egy jogállami elveken nyugvó jogalkotás eléréséhez, segítsük a polgárokat jogaik megismerésében és érvényesítésében, és közösségünk motorja legyen egy innovatív, ugyanakkor társadalmi felelősségét vállaló jogászszakma megteremtésének.”

Ahogyan a fentiekből kiderült, mi is Arsboni célja, missziója, bátorkodom ajánlani a következő interjút Pohl Dorkával, az Arsboni pécsi koordinátorával, aki az említett közösség gyakornoki programjáról mesélt nekem.

 

Először is szeretném megköszönni Neked, hogy elvállaltad ezt az interjút. Tudnál nekem mesélni az Arsboniról? A hallgatók szinte mindenhol találkoznak ezzel a névvel, de nem biztos, hogy tudják is mire kell pontosan gondolni, illetve mi a célja ennek a közösségnek.

arsboniPohl Dorka: Én köszönöm a lehetőséget. Persze, nagyon szívesen mesélek róla. Az Arsboni számos programmal és lehetőséggel igyekszik segíteni a jogászoknak, hogy megszerezzék azt a tudást, ami a 21. században sem avul el, valamint megkönnyíteni az elhelyezkedést a jogász társadalomban, akár hallgatókról, akár már gyakorló jogászokról legyen szó. A programokon kívül az Arsboni honlapján is rengeteg lehetőség megtalálható, ilyen például a Karrier Kávé vagy a tavasszal megrendezésre kerülő Legal Fest. Ezeken kívül az álláskeresőknek is segítségére van, mivel az álláshirdetések közvetítése által bárki megtalálhatja a számára szimpatikus munkahelyet. Szerencsére sok ügyvédi irodával és egyéb jogi munkáltatóval tartják fenn a kapcsolatot, így biztos vagyok benne, hogy aki ebbe az irányba tervez továbbmenni, megtalálja a számára megfelelő irodát. Emellett személyre szabott tanácsadásokkal is segítik az álláskeresőket.

 

Mint az Arsboni pécsi koordinátora, te is hallgatókat bátorítasz az Arsboni Gyakornoki Programjára való jelentkezésre. Hogyan kell elképzelni a programot, mire kell számítania a jelentkezőknek?

Pohl Dorka: Így van, ugyanis úgy gondolom ez egy olyan lehetőség, amit nem érdemes kihagyni. Alapvetően felfogható ez egy kvázi mentorprogramnak is, mivel minden résztvevő kap két mentort, akik segítenek neki elmélyedni a választott témájában. A program röviden arról szól, hogy a felvételi eljárást követően, akik ezt sikeresen teljesítették és felvételt nyertek a programba a félév során egy hosszabb és egy rövidebb cikket fognak írni a segítő mentorukkal. A szemeszter végén pedig lehetőséget kapnak a munkájuk bemutatására. Azért tartom ezt kihagyhatatlan lehetőségnek, mert itt a hallgatók személyre szabott segítséget kapnak arra, hogy a továbbiakban ne legyen gondjuk, ha tanulmányt, szakdolgozatot vagy tudományos cikket kell írniuk.

 

Milyen előnyöket tudnál felsorolni, amelyet a program tudna nyújtani a képzésben részt vevők számára mind szakmai, mind pedig személyes kompetenciák vonatkozásában? 

Pohl Dorka: A szakmai fejlődésen kívül, amely magába foglalja a kifogástalan cikkek/tanulmányok megírásának képességét a gyakornoki program keretein belül csapatépítő találkozók kerülnek megrendezésre. Ezek tökéletes lehetőséget adnak más egyetemek hallgatóinak, leendő munkatársaknak a megismerésére. Ezeken kívül neves jogászok is részt vesznek majd a szóbeli előadáson, itt alkalma nyílhat az előadókkal beszélgetni vagy kérdezni tőlük. 

Személy szerint nekem hosszú időmbe és nagy munkába telik egy-egy cikk vagy éppen tanulmány megírása. Azért is fogok jelentkezni a programba, mert ennek keretében személyre szabott segítséget kapnak a hallgatók, ami a későbbiekben nagyban meg fogja könnyíteni a munkájukat. A pár perces szóbeli előadáson pedig lehetőség van bemutatni azt a munkát, amit a félév során megcsináltak.

arsboni

A Te esetedben, hogyan kerültél kapcsolatba először az Arsbonival? Miért döntöttél úgy, hogy csatlakozol a közösségéhez, illetve a gyakornoki programhoz?

Pohl Dorka: Az Óriás Nándor Szakkollégium tagjaként értesültem a lehetőségről, miszerint koordinátorokat keresnek a vidéki jogi egyetemeken. Akkoriban kicsit túlvállaltam magam, de ennek ellenére nem akartam kihagyni a lehetőséget, hogy egy országos szervezet tagja lehessek. A jelentkezésem elküldése után mindenről tájékoztattak, a szóbeli elbeszélgetés után pedig felhívtak, hogy alkalmasnak találtak a feladatra. Azóta is nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az Arsboni révén új ismerősökre és kapcsolatokra tehettem szert.

 

És végül, kiknek ajánlanád a programban való részvételt? Véleményed szerint milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jelentkezőnek ahhoz, hogy sikeresen teljesítse a féléves képzést? 

Pohl Dorka: Akár az elsőéves hallgatók is jelentkezhetnek, ha már az egyetemi éveik elejétől kezdve szeretnék fejleszteni magukat. Azonban véleményem szerint a másodévesektől kezdődően releváns a felhívás. A képzésben való részvétel a jelentkezéssel még nem garantált, de én biztatok mindenkit, hogy küldje be a jelentkezését február 15.-ig, ugyanis csak nyerni tudnak vele. 

Elsősorban azok jelentkezését várják, akik motiváltak és szeretnének fejlődni. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ez tényleg egy olyan lehetőség, alkalom, amivel nincs veszteni való. Legrosszabb esetben nem történik semmi, mert nem nyert felvételt az adott hallgató. Azonban azzal, ha be sem küldi a jelentkezését elveszti az esélyt rá, hogy élményekkel, tudással és tapasztalattal gazdagodjon. 

 

A jelentkezés február 15-ig tart, tehát akinek felkeltettük az érdeklődését, ne késlekedjen tovább! A gyakornoki programra az alábbi link szerint lehet jelentkezni: https://karrier.arsboni.hu/gyakornoki-program/

A Media Iuris nevében szeretném még egyszer megköszönni Pohl Dorkának, hogy egy átfogó képet nyújtott az Arsboni Gyakornoki Programjáról ezen interjú keretében!

 

Forrás: 1, 2

EnglishGermanHungarian