[metaslider id="9331"]

„Mindig is az a lány voltam, akit vonzott a sminkek világa” – interjú Varga Dórával, a PTE BTK másodéves hallgatójával

A mai cikkben a sminkelés világába fogunk belekóstolni Varga Dóra segítségével, aki a PTE BTK másodéves hallgatója. Dóri Kommunikáció és médiatudományt tanul, viszont rendkívüli tehetsége van a sminkelés terén is. Nemrég végzett el egy sminkes képzést, ezzel megvalósítva azt az álmot, ami gyermekkora óta végigkísérte az életét. Megkértem Dórit, hogy meséljen nekem a képzésről, sminkelési technikáról, élményeiről és a céljairól. Kellemes olvasást kívánok!

Hogy született meg a gondolat, hogy sminkesnek tanulj? Milyen szempontokat vettél figyelembe a sminkes képzés kiválasztásakor?

Varga Dóra: Kiskorom óta szeretek sminkelni. Mindig is az a lány voltam, akit vonzott a sminkek világa, a különböző színű rúzsok, paletták. Többször fordult már meg a fejemben az, hogy szívesen lennék sminkes, de teltek az évek, leérettségiztem majd felvettek egyetemre és valahogy elszállt a gondolat. Azt hiszem 2021 ősz körül beszélgettem a párommal több dologról, mindig szeretjük egymással megosztani a terveinket, vágyainkat és ott jött újra elő a gondolat, hogy mi lenne, ha megcsinálnék egy sminkes képzést. Ő volt az, aki biztatott, hogy igenis kezdjem el. Végülis pár hétig nézegettem a lehetőségeket és jelentkeztem. Életem legjobb döntése volt! 

A fő szempont, amit figyelembe vettem az egyértelműen az volt, hogy Pécsett legyen a képzés. Mivel ide járok egyetemre és heti három napot fent vagyok, nem tudtam volna Pestre vagy bárhova máshova ingázni a tanfolyam miatt. Egyértelműen személyes képzés volt a cél, elképzelni sem tudtam volna online formátumot. Fontos volt, hogy lássam a szakmai oldalát a képzésnek és az is, hogy rendes felnőttképzésnek megfelelő képesítést adjon a végén. Egyébként én a Glamour Makeup Academy képzését teljesítettem, amit itt Pécsett Takács Petra profi sminkes és kozmetikus tartott.

Mik voltak az első gondolataid, mikor elkezdődött a képzés? Mi lepett meg, mi számított nehézségnek?

Varga Dóra: Magamat napi szinten és pár barátnőmet is sminkeltem már. Rengeteg YouTube videót néztem mind magyar mind küldi YouTuberektől. Első gondolatom a képzés előtt az volt, hogy az alapok és az erős középfok is megvan, fogok-e újat tanulni a képzésen. Ez a félelmem már az első alkalommal elillant, hiszen szakmailag egy teljesen más oldalról ismerhettem meg a sminkelés világát. 

Meglepő az volt, hogy rengeteg technika létezik egy smink elkészítésére. Nekem volt egy begyakorlott saját technikám, de mára ez fenekestül megváltozott. Valljuk be, nem mindegy a smink tartóssága (főleg egy menyasszonynál) és a színek intenzitása sem. Rengeteget tanultam arcformákról, színekről, tónusokról, talán ezek azok, amik nehezebben mennek, hiszen ezek kizárólag sok-sok gyakorlással fejleszthetők.

Van kedvenc technikád, stílusod a sminkelés terén, amiről szívesen mesélnél nekünk?

Varga Dóra: Ez egy nagyon jó kérdés. Az egyszerű, természetes szépséget kiemelő sminkek híve vagyok. Szívesen elkészítek egy-egy színes sminket, de a kedvencem egyértelműen egy szép menyasszonyi smink. Ennek a kezdő lépése a szemhéjalap (az én kedvencem a P. Louise eye base) ezt követi a szemceruza, amit eldolgozunk. Ebben háromféle színt alkalmazunk. A legvilágosabb a mélyítő vonal fölé, a középső a mélyítőbe, a harmadik legsötétebb szín pedig a szem csücskébe. Ehhez a sminkhez selyempor társul, aminek a csillogását egy kép sem adja vissza, élőben kell látni. Ez a smink elkészíthető barnákból, rózsaszínes árnyalatokból vagy bevállalósabb menyasszonyoknak szürkés, fekete színekből.

Mi alapján választod ki a modelljeidet a képzésen?

Varga Dóra: Ez egy teljesen random dolog volt, legfőbb szempont, hogy ráérjen az illető, viccen kívül. A képzés szombatonként 9:00- 17:00 óráig tartott, sajnos nem mindenki tud egy egész napot rászánni erre. De innen is köszönöm mindegyik csoda csajszinak, aki jött nekem modellkedni, hiszem, hogy az apró elkapott információk nekik is hasznosak voltak.

Beavatnál minket abba, hogy mi a trend napjainkban a sminkek terén? Mi számít vezérvonalnak, min van a hangsúly?

Varga Dóra: 2022-ben úgy gondolom a “clean look” fog dominálni, ez a „mindenből egy kevés” elven alapszik, de mégis egy ragyogó hatást tudunk vele elérni.  A smink olyan, mint a divat, folyamatosan változik, nehéz megmondani a vezérvonalat. Például vegyük alapul a szemöldököt: 2016-ban a szemöldök pomádé volt a divat, éles vonalakkal, vastag kitöltéssel. 2021-ben hasított a “soap brows” az úgynevezett szappan szemöldök, ami a felfelé fésült, természetes, szálas technikán alapult. A hangsúly szerintem minden évben máson van. Egyik évben a szemöldök hangsúlyos smink a divat, következőben meg szinte eltűnnek a szemöldökök és a tusvonal vagy a szemhéjfesték kerül előtérbe.

Mik a terveid a jövőre nézve? 

Varga Dóra: A sminkeléssel kapcsolatban nagyon pozitívan állok a jövőre nézve. Jelenleg épül a kis szalonom, alig várom, hogy kész legyen és jöhessenek oda a vendégeim. Tervben van egy kozmetikus képzés elkezdése is idén, valamint, ha a csillagok is úgy állnak, jövő nyáron végre le tudok diplomázni a PTE BTK-n. Hiszem, hogy mindenhez szorgalom, kitartást és sok alázat szükséges. E három tulajdonsággal felfegyverkezve indulok neki az év további részének.

Dóri szuper példája annak, hogy az embernek nem csak egy álma lehet. Fontos az, hogy megtaláljuk az utat, amivel meg is tudjuk ezeket valósítani. Dórinak kívánok rengeteg vendéget és boldogságot a továbbiakra! A Media Iuris nevében köszönöm szépen az interjút!

EnglishGermanHungarian