[metaslider id="9331"]
jogklinika_program-1024x576

Mi is pontosan a Jogklinika? – Interjú Vajda Szabolccsal!

Kevesen tudják, hogy működik a Pécsi Tudományegyetemen egy Jogklinika nevű program, ahol mi, – mint úgymond – PTE-s hallgatók valódi segítséget kaphatunk jogi ügyekben. Ez a jog megillet ugyanúgy egy orvostanhallgatót, ahogy egy bölcsészt, művészetist, gyógyszerészt vagy közgazdászt és még sorolhatnám. Aki az egyetemmel hallgatói jogviszonyban áll, nyugodtan fordulhat segítségért a Jogklinikához. A Jogklinika (CLAC) program lényege pedig, hogy hallgatótársaink jogi ügyei által, mi joghallgatók valós jogügyletekbe nyerjünk betekintést – természetesen szakmai vezető segítsége mellett.

Vajda Szabolccsal, a Jogklinika – Campus Legal Aid Clinic irodavezetőjével beszélgettem a programról!

Media Iuris: Kezdjük azzal, hogy mi is pontosan a Jogklinika? Kiknek ad segítséget?

Vajda Szabolcs PTEVajda Szabolcs: A Jogklinika egy összetett program, hiszen egyaránt jelent egy kurzust (pontosabban kurzusokat), valamint egy egyetemi szervezetet is. Egyetemi szervezetként az a feladatunk, hogy a nálunk dolgozó hallgatók (a tanácsadóink) a PTE polgárainak jogi problémáját megoldják, ha kérdésük lenne, azt megválaszolják. Hiszen hozzánk bárki fordulhat, aki az egyetemmel valamilyen jogviszonyban áll, a szolgáltatás pedig természetesen ingyenes! Ezt win – win helyzetnek is szoktuk nevezni, hiszen egy kétségbe esett, gyakran külföldi hallgató, aki a nyelvet sem ismeri, szakszerű segítséget kap, leggyakrabban angolul, ingyen, szinte bármely jogterületről származó ügyben; a hallgatók pedig az eddig tankönyvekből ismert jogi világot ültethetik át egy nagyon gyakorlatias köntösbe, sőt, mindeközben a korábban tanult szaknyelvet alkalmazva, gyakorló jogászokból álló mentorcsapat felügyelete mellett. A Jogklinika valódi fejlődési lehetőséget biztosít, és nem csak szakmailag, hanem a nyelvi készségek valamint az emberekkel, ügyfelekkel való bánásmód terén is!

Media Iuris: 3 kredites tárgyként lehet felvenni a Neptunban, melyért cserébe a hallgató valódi jogi ügyekbe láthat bele – ha jól értem. Milyen feltételei vannak a bekerülésnek?

Vajda Szabolcs: Ahogyan azt korábban említettem, a Jogklinika tantárgyként is működik. A Neptunban a differenciált – magánjogi tárgyak között megtalálhatják hallgatótársaink (jövőbeli potenciális kollégáink) a Jogklinika 1. valamint a Jogklinika 2. – Competency Clinic kurzusokat. Néhány mondatban itt a Jogklinika 1.-ről mesélnék. A Jogklinika 1. tantárgy felvétele egyetlen előfeltételhez, a Polgári jog 2. sikeres elvégzéséhez kötött, nincs szükség sem tankönyvek, sem kézikönyvek megvásárlására.

A Jogklinika 1. alapozó tantárgyként funkciónál, mondhatnánk ez a gyakorlat elmélete. Nem kell azonban megijedni, semmi tankönyv, jegyzet vagy kötelezően megtanulandó diasor nincs, se beadandó, se z.h.! A félév során a hallgatók egy fiktív jogesetet oldanak meg egy ügyvédi iroda szemszögéből, ahol ők az ügyvédek és az oktató az ügyfél. Ennek során minden jogi dokumentumot, az ügyvédi megbízási szerződéstől kezdve, a keresetlevéllel bezárólag a hallgatók maguk készítenek el, úgy ahogyan azt egy valódi munkahelyen kellene. A félév végén pedig az ügy lezárul, hiszen egy gyakorló bíró ítéletet hirdet. Nem kell aggódni, hiszen gyakorló jogászokból álló mentorcsapat felügyeli a munkát. A kurzus során hangsúlyt az ügyvédi szemlélet elsajátítása és az egyéni képességeink fejlesztése kap, itt nem fognak hallgatóink az ókori jogbölcselőkről életrajzi köteteket olvasgatni.

 

Media Iuris: A Jogklinika 1. kurzus sikeres teljesítése után milyen lehetőségek nyílnak meg a hallgatók számára? Van ráépülő tárgy? Esetleg nyújt a Jogklinika program a későbbiekben számukra segítséget, akár a kapcsolatok, akár az elhelyezkedés terén?

Vajda Szabolcs: A Jogklinika 1. elvégzését követően nyílik meg a lehetőség arra, hogy hallgatóink, immáron kollégaként részt vehessenek a Jogklinika – Campus Legal Aid Clinic munkájában, mint tanácsadók. Ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy felveszik a Jogklinika 2. – Competency Clinic tárgyat, ami gyakorlatilag a valódi jogászi munka és a sikeres karrier egyik, bárki számára elérhető kapuja, már az egyetemi évek alatt.  A kurzus alapvetően két részre bomlik, az egyik a Jogklinika 2., ami a korábban is említett egyetemi szervezeti tevékenység tantárgyi megfelelője, itt már a hallgatók csak a legszükségesebb információkat sajátítják el, mint az ügyintézési és erkölcsi szabályzatunk, valamint egyes főként adminisztratív feladatok elvégzéséhez adunk segítséget. Ezen kívül oktatás nincs, a tanácsadó tevékenységet kollégáink a Jogklinika, mint szervezet keretében végzik, csapatokra osztva, egy-egy csoportvezető és mentor felügyelete mellett. Itt hasznosíthatják azt a tudást, amit a Jogklinika 1. során elsajátítottak.

A kurzus másik része a Competency Clinic egy 3 karon (KTK-MIK-ÁJK) átívelő projekt. A hallgatók egy tanácsadó cégként, csapatokban dolgoznak, minden „cégnek” van gazdasági, műszaki és jogi osztálya, saját feladat és hatáskörrel. A projekt során egy fiktív ügyfél egy komolyabb feladattal bízza meg a csapatokat, ami valamilyen jogügylet lebonyolításával, megszervezésével, ennek megfelelő gazdasági, műszaki és jogi elemzésével jár együtt A jogász csapat, vagyis az ÁJK hallgatói a projekt jogi részéért felelősek, ők elemzik a jog szemszögéből a kockázatokat, és nyújtanak tanácsot ügyfelüknek, mindezt úgy, hogy az egyes kérdések megválaszolásában együttműködnek a közgazdasági és műszaki szekcióval. A projekt célja pedig végsősoron az, hogy megismerjük más szakmák gondolkodásmódját. Fontos kiemelnem, hogy a Competency Clinic egyik legfőbb támogatója a nemzetközi tanácsadó cég, a Deloitte Legal hazai képviselete, tehát a kurzus a kapcsolatépítésben is segítséget nyújt, sőt akár a legjobb hallgatók a diploma megszerzését követően nagyobb eséllyel kerülhetnek be ilyen munkahelyekre, mint a Deloitte.

Azt is meg kell említenem, hogy bíróságokkal, ügyészségekkel, több pécsi ügyvéddel, sőt a Baranya Megyei Kormányhivatallal is kapcsolatban állunk, e munkáltatók pedig gyakran, kifejezetten a Jogklinikából keresnek új munkaerőt, tehát az elhelyezkedésben is támogatjuk hallgatóinkat.

Ha bármivel kapcsolatban kérdés merülne fel, Vajda Szabolcsot, Szita Rékát valamint D. Horváth Vanessát keressétek bátran!

Előző bejegyzésünk: 1 éves lett a Media Iuris!

3 thoughts on “Mi is pontosan a Jogklinika? – Interjú Vajda Szabolccsal!

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian