[metaslider id="9331"]

Gólyák figyelem! – Minden, amit az ÁJK kari szerveiről tudnotok kell!

Gólyaként a legnehezebb dolog talán nem is abban rejlik, hogy átálljon az agyunk a jogi tárgyakra, szakszavakra, és egy teljesen új tanulási módszerre, hanem abban, hogy ellavírozzunk az újabbnál újabb ránk váró teendőkben, és megismerjük az ÁJK kari szerveit. Éppen ezért gondoltuk úgy a Media Iurisnál, hogy szükség van egy olyan rövid ismertetőre, amely bemutatja az összes kari szervünket, a működésükkel, feladatköreikkel, és az azokba való bejutással együtt. Ezek között úgy gondolom, mindenki talál legalább egy olyat, amely felkeltheti az érdeklődését, hisz a kifejezetten jogi jellegű kari szerveink mellett van sportos és zenés kari szervünk is, emellett itt van még a Media Iuris is, a karunk újsága, amely szeretettel várja az írás iránt érdeklődő hallgatókat. 

Íme, a PTE ÁJK kari szervei!

 

Jogklinika

A jogklinika dr. Füzy Tibor ügyvéd úr vezetése alatt működik, ahol az érdeklődők valós ügyekkel foglalkozhatnak, szakértői útmutatásokat kaphatnak, és már az egyetemi éveik alatt is hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a jövőre nézve. A Jogklinikát a tárgyfelvételi időszak alatt bárki felveheti a Neptunon keresztül, ennek semmiféle elő követelménye nincsen, azonban a program két részből áll. A Jogklinika I. keretében a hallgatók megismerkednek a program alapjaival, elsajátítják a munkaerőpiacon elvárt legfőbb jogászi készségeket, így például az ügyfél orientáltságot, és az igazságérzetet. A kurzus során több kisebb csoportban egy-egy jogeset tényállását derítik fel, mintha egy valós ügy megoldásán dolgoznának, majd egy teljes jogi véleményt készítenek, amit a Jogklinika mentorai értékelnek végül. A Jogklinika I.-et teljesítve, azok a hallgatók, akik továbbra is folytatni szeretnék a munkát, a Jogklinika II.- őt felvéve, ami jelenleg – Jogászi készségek fejlesztése – Competency Clinic néven fut, – már valós ügyek megoldásán dolgozhatnak, és mélyíthetik jogi tudásukat.

Nagy Alexandra (Jogklinika tag): ,,Ajánlanám olyan hallgatók számára, akik már az egyetemi évek alatt is szeretnének gyakorlatorientált kurzuson részt venni, és elsajátítani a jogászi szakma legfőbb készségeit, hiszen a valós ügyek keretében kiváló tapasztalatokat szerezhetünk, amiket kamatoztathatunk, későbbi karrierlehetőségeinkben is.”

 

FÉK – Fiatal Értelmiségi Klub

A Fiatal Értelmiségi Klub-ot 1995-ben hozták létre, ezzel a FÉK karunk legrégebbi kari szerve, mely elsősorban különböző rendezvények megszervezésével foglalkozik, annak érdekében, hogy minél színesebbé varázsolja az egyetemi életet. A Klub programjai közé tartoznak a különböző szakmai fórumok, a szabadegyetem, tanulmányi kirándulások, és borkóstolás. A FÉK-hez való jelentkezésre minden félév első hetében van lehetőség, – ekkor standolnak a különböző kari szerveink az aulában. A Klub féléves tagdíja 1000 Ft, ennek befizetése előjelentkezést biztosít a programokra, emellett kedvezményt biztosít a programok árából.  

Ferenczi Fanni (A FÉK elnöke): ,,Aki pedig szeretne aktívan a szervezésben részt venni, arra is van lehetőség. Minden hallgatót sok szeretettel várunk!” 

SportoLAW

A SportoLAW-t 2011-ben alapították, mely a kar tömegsportjait foglalja magába, célja pedig hogy minél több ÁJK-s hallgatót ösztönözzön a mozgásra, emellett, hogy a heti illetve két heti edzésekkel különböző sporteseményeken vehessenek részt a tagok, és újabb érmeket hozhassanak haza az egyetemnek. A csapatsportoknak így amolyan közösségépítő szerepe is van, hiszen ezáltal új ismeretségek köttetnek, és mivel a SportoLAW-ba való belépés nincs semmiféle feltételhez, vagy előzetes válogatáshoz kötve, így mindenki számára lehetővé teszik a csatlakozást, hisz az az elsődleges céljuk, hogy mindenki mozogjon az ÁJK-n. A csapatsportok között az érdeklődők megtalálják a férfi futballt, a női futballt, a férfi kosárlabdát, a női kosárlabdát, és a női röplabdát. 

Jair Jansen (A SportoLAW elnöke): ,,Minden sportkedvelőt és sportolni vágyó hallgatót sok szeretettel várunk az eseményeinken.”

ELSA – The European Law Student’s Association (Európai Joghallgatók Szövetsége)

,,Egy igazságos világ, ahol tiszteletben tartják az emberi méltóságot és a kulturális sokszínűséget.” – tartja az ELSA mondás. Ebből is látszik, milyen pozitív felfogással rendelkezik az Európai Joghallgatók Szövetsége, hiszen náluk nem számít ki honnan jött, vagy, hogy ki milyen értékekkel rendelkezik, náluk mindenki egyenlő. Ahogy a nevében is benne van, ez egy egész Európát átfogó hálózat, amely több mint 300 szervezettel rendelkezik. A szervezethez való csatlakozás talán egyik legnagyobb előnye, hogy belföldi illetve külföldi joghallgatókkal ismerkedhetünk meg, ezáltal bővíthetjük a kapcsolatainkat, amik a jövőre nézve nagyon hasznosak lehetnek. Emellett a tagoknak lehetőségük van pár napos téli és nyári egyetemeken részt venni Európa bármely térségében, ahol ezalatt az idő alatt bepillantást nyerhetnek az ottani egyetemi életbe. Az ELSA-hoz való csatlakozás féléves díja 2000 Ft, ezt befizetve a tagok kedvezményesen részt vehetnek a téli és nyári egyetemeken. 

Zöldi Gergely (ELSA HUNGARY A. A. direktor): ,,Minden olyan hallgatót várunk sok szeretettel, akik nyitottak a más egyetemekkel való ismeretségekre.”

MuzsikáLAW

A MuzsikáLAW tömöríti magába azon joghallgatóinkat, akik szeretik a zenét, szeretnek énekelni, és ezt jogi tanulmányaik végzése alatt sem szeretnék abbahagyni. Találkozhatunk velük különböző kari rendezvényeken, jótékonysági esteken, záróvizsga banketteken, emellett az éves adventi esteken is fellépnek, és zenész előadásukkal kápráztatják el a jogi kart évről évre. A MuzsikáLAW-hoz való csatlakozásnak nincs semmiféle feltétele, minden énekelni vágyót szívesen látnak köreikben, akik Dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina tanárnőt felkeresve tudnak belépni.

Fődi Violett (MuzsikáLAW tag): ,,A zene az kell. A zene szeretete összeköt. Sok szeretettel várunk minden kedves zenész hallgatót a MuzsikáLAW csapatában!”

ÓNSZ – Óriás Nándor szakkollégium

A Szakkollégium, karunk azon szerve, amelyet a legtehetségesebb hallgatók alkotnak, akik országos és nemzetközi versenyeken, konferenciákon vesznek részt, és emelik karunk hírnevét. A tagok a személyes fejlődés mellett, tudományos kutatómunkákat végezhetnek, szakmai publikációkra is lehetőségük van, kimagasló munkájukat pedig ösztöndíjakkal jutalmazhatják. Az Óriás Nándor Szakkollégium négy tagozatból áll, a bűnügyi tagozatból, a civilisztika tagozatból, a közjogi tagozatból, és az elméleti történeti tagozatból. Az ÓNSZ-be való bejutásnak több feltétele van. Először is a jelentkezőnek a jelentkezés félévét megelőző két félévben a súlyozott tanulmányi átlaga és a korrigált kreditindexe legalább 4.00 kell, hogy legyen, emellett pedig attól függően, hogy melyik tagozatba szeretne jelentkezni, teljesítenie kell az előírt tárgyakat. (Bűnügyi tagozat: Büntetőjog 1.; Civilisztika tagozat: Polgári jog 1.; Elméleti-történeti tagozat: Római jog 2., Magyar Állam- és Jogtörténet 2., és Egyetemes Állam- és Jogtörténet; a Közjogi tagozathoz pedig: Alkotmányjog 1. vagy Közigazgatási jog 1., vagy Nemzetközi jog 1.)

Dr. Hengl Melinda (az ÓNSZ Bűnügyi Tagozatának Mentora): ,,Ha izgalmas, érdekes és szakmai pluszt adó egyetemi éveket szeretne, akkor legyen tagja az ÓNSZ-nek, mert szakkollégiumunk lehetőséget ad fejlődésre, konferenciákon, versenyeken és pályázatokon való részvételre, publikálásra, gyakorlatban hasznosítható ismeretek szerzésére, kapcsolatok építésére és inspiráló közösségi élményekre!”

Media Iuris

A Media Iuris 2018-ban alakult meg karunk újságaként, célja pedig, hogy a különböző internetes fórumokon keresztül tájékoztassa a hallgatókat a legfrissebb egyetemi hírekről, és rendezvényekről, emellett, hogy segítséget nyújtson és tanácsokat adjon a gólyáknak az egyetemi tanulmányaikhoz. Cikkeink, videóink, és blogbejegyzéseink az egyetemmel kapcsolatos témákon kívül szabadon választott témákban is készülhetnek, melyekkel bárki találkozhat a honlapunkon, a Facebook és Instagram oldalunkon, és a YouTube csatornánkon. Aki hozzánk jelentkezik garantáltan egy szuper csapat tagja lehet, ahol az egyéni fejlődés mellett csapatépítő programokra és új kapcsolatokra tehet szert. A Media Iuris-ba való jelentkezés után egy próbacikk elkészítésével, és egy interjúval lehet hozzánk bekerülni. A tagoknak minden héten egy cikket kell megírniuk, melyek megjelennek a honlapon és Facebookon. 

Horváth Zsombor (A Media Iuris elnöke): ,,Várunk szeretettel minden hallgatót, aki úgy érzi, hogy tollat ragadna és elmondaná gondolatait a világnak. Várunk mindenkit, aki otthonosan mozog a kamera előtt, vagy akár mögötte. Várunk mindenkit, akit érdekel a média világa, aki hallatni szeretné a hangját, aki valami maradandót akar alkotni!”

Fúzió Pécs

,,A Fúzió Pécs abban különbözik a többi kari szervtől, hogy egy országos szervezet, a Fúzió Hallgatói Közösség áll mögötte. Ez lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy nem csak az általunk helyi szinten szervezett programokon tudnak részt venni, hanem – amennyiben csatlakoznak – a Fúzió Hallgatói Közösség elnöksége által szervezett országos rendezvényeken is. Kari szervünk 2019 szeptemberében jött létre és ugyanezen évben szervezte első kerekasztal-beszélgetését három publicistával, valamint első híres Sör- és Fröccspong bajnokságát. Idén is érdekes és számos kultúrális, közösségépítő, valamint környezetvédelmi programokkat készülünk hallgatótársainknak! A Fúzió Pécs célja továbbá az ifjúságot érdeklő vagy érintő közéleti, politikai, társadalomtudományi, gazdasági kérdésekről vallott nézetek, vélemények megvitatása, szakmai elemzése.Várjuk szeretettel, azokat a hallgatókat, akiknek felkeltette figyelmét kari szervünk tevékenysége, és szeretne egy aktív közösség tagja lenni! Amennyiben csatlakozni szeretnél hozzánk, keress meg minket bátran személyesen vagy az online felületek egyikén (Facebook, Instagram)!” – nyilatkozta Bihary Csilla, a Fúzió Pécs alelnöke.

 

Remélem ez a rövid összefoglaló valamilyen szinten segíteni fog minden elsőéves joghallgatónak eligazodni a kari szerveink között, hisz ebből is látszik mennyi lehetőség rejlik a jogi karon, akár a személyes fejlődésünk terén, akár a zene, sport, írás, tudományos munkák, vagy a közösségszervezés terén. Bízunk benne, hogy minél többen csatlakoztok egy-egy kari szervhez, és Ti is gazdagítjátok majd karunk hírnevét!

EnglishGermanHungarian