[metaslider id="9331"]

Mire figyelj oda egy albérlet keresésnél

Vannak esetek, amikor valamilyen oknál fogva nem nyerünk felvételt az egyetemi kollégiumba vagy alapból nem szeretnénk ott lakni, ezért úgy döntünk, hogy albérletbe költözünk. A választás nem könnyű, sok szempontot kell figyelembe venni ilyenkor ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő lakást. Ebben a témában találtok még cikkeket a Pécsi Egyetemisták Magazinjában is, ha ilyesfajta „gonddal” küzdötök, hogy albérletet kerestek, így emellett a cikk mellett ajánlom figyelmetekbe a következő írásokat is: itt és itt Ez a cikk azért készült, hogy pár tippet megoszthassak veletek, hogy mikre érdemes figyelni egy kis kuckó keresése közben. 

Elegendő idő!

Egy ház bérlése, vásárlása természetesen időigényes, ezt tényleg nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Fontos, hogy ha tudjuk, hogy albérletbe megyünk, akkor már a tervezett beköltözés időpontja előtt hónapokkal kezdjük meg a keresgélést, hiszen ez pont egy olyan dolog, amit nem szabad elkapkodnunk, meg persze vannak társaink akik hasonló cipőben járhatnak, mint mi és ők is lecsaphatják kezünkről a nagyszerű ajánlatokat.

Nézzük meg a lakóhelyet élőben is!

Szerintem ez is egy nagyon fontos tényező, hiszen az interneten sajnos jelen vannak csaló emberek is. Nem biztos, hogy a lakás élőben is úgy néz ki, ahogyan a kép mutatja, s ahhoz, hogy ezeket az átveréseket elkerüljük, minden esélyes „versenyzőhöz” látogassunk el élőben is. Hiszen, ahogyan a Csillagainkban a hiba című regényben is elhangzott: „Valaminek a képe az nem a valami maga!” De ugyanitt megjegyezném, hogy természetesen nem minden hirdetés ilyen, többségben a fotók a valóságot tükrözik, de nem árt óvatosnak lenni.

Főbérlő megismerése

Véleményem szerint nem árt, ha találkozunk, beszélgetünk azzal az emberrel, akitől a lakást szeretnénk bérelni. Sajnos nem minden főbérlő kedves, előfordulhatnak kissé szélsőséges esetek is velük kapcsolatban, akik esetleg túl sokat kérnek, de csak keveset adnak cserébe, és itt nem csak a pénzre gondolok. Legyünk figyelemmel arra is egy albérletnél, hogy milyen az az ember, aki ki akarja nekünk adni az adott ingatlant.

Környék

Természetesen egy bérlés során a legfontosabb tényező maga a ház belseje, de ne hagyjuk figyelmen kívül a környéket sem. Nem mindegy, hogy az iskolánkhoz, munkahelyünkhöz közel esik-e vagy sem, van-e a közelben bolt, gyógyszertár, vagy egyéb létesítmény, amit igénybe vennénk, illetve az sem utolsó szempont, hogy milyen emberek élnek az adott környéken. Hiszen én úgy vélem, mindenki szívesebben költözik olyan helyre, ahol nincsenek vagy nem gyakoriak a kétes alakok, nem kell félnünk akkor, ha levisszük a szemetet vagy ha este egyedül hagyjuk el a lakást.

Lakbér, rezsi

Mielőtt bármibe is bocsátkoznánk vagy bármit is kibérelnénk, elkerülhetetlen, hogy érdeklődjünk az anyagiakról. Mérlegeljünk, hogy a mondott lakbér megfelel-e a lakás kinézetéhez, az elhelyezkedéséhez. Gondoljuk át nem kérnek-e túl sokat vagy éppen túl keveset a lakóhely körülményeihez képest. Emellett természetesen érdeklődjünk egy másik fontos anyagi szempont felől: a rezsiről. Kérdezzünk rá nyugodtan, hogy havonta mennyit kell fizetnünk érte, mert ez is sokat dobhat az áron.

Az írásba foglalás fontossága!

Természetesen egy lakás kibérlése nem valósulhat meg bérleti szerződés nélkül a törvényi előírásoknak megfelelően. Azonban hangsúlyoznám, hogy bármilyen plusz dologban is egyezünk meg a főbérlővel, mindenképpen foglaljuk írásba, hogy egy konfliktus esetén legyen bizonyítékunk. Gondolok itt olyanra, mint például, ha tarthatunk kisállatot a lakásban, akkor azt is írjuk le. Tudjátok, hogy szól a mondás: „A szó elszáll, az írás megmarad.”

Látogatások

Amit még ilyenkor szokás tenni, hogy megbeszéljük a főbérlővel, havonta hányszor, esetleg mely napokon és milyen időpontban kíván jönni megnézni azt, hogy rendeltetésszerűen használjuk-e az ingatlanját. Ahhoz, hogy elkerüljük a váratlan, meglepi „razziákat”, az ezzel kapcsolatos megállapodásunkat is foglaljuk írásba és akkor elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Összegző lista

A végére egy kis összegző listát szeretnék írni arról, hogy tényleg mire figyeljünk oda biztosan akkor, ha albérletet szeretnénk kivenni. Mielőtt belefogtok a keresésbe, írjátok össze egy papírra mire kell összpontosítanotok és akkor hátha könnyebb lesz a dolgotok:

  • Időben kezdjünk el keresni, ne hagyjuk az utolsó pillanatra.
  • Ne egyedül nézzük meg a lakást, vigyünk magunkkal kísérőt/kísérőket, hiszen több szem többet lát.
  • Ismerjük meg a főbérlőt, a lakás környékét is!
  • Tudakoljuk meg előzetesen az anyagaikat.
  • Foglaljunk írásba mindent!
  • Mielőtt bármit is aláírnál, olvasd el többször is, figyelmesen, s akár másoknak is odaadhatod, hogy még véletlenül se kerülj rossz helyzetbe.

Próbáltam nektek fontos dolgokat összegyűjteni arra az esetre, ha albérletet szeretnétek kivenni. Természetesen ezek általános pontok, tehát bármelyik városban is vagyunk, figyelembe vehetjük őket. Remélem, hogy hasznos volt számotokra és majd megkönnyíti a dolgotokat a keresés folyamatánál. 

 

Cikk forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian