[metaslider id="9331"]
Jó tanácsok, hogy megkönnyítsd az előtted álló félévet

Jó tanácsok, hogy megkönnyítsd az előtted álló félévet

Az előttünk álló tavaszi félévet tekintve vegyes érzelmek uralkodhatnak el rajtunk. Hiszen egy szemeszter kezdete újabb emlékezetes bulikat és jobbnál jobb egyetemi programokat, ugyanakkor az előttünk levő vizsgaidőszakot, a kialvatlanságot, a stresszt és az órákon át tartó tanulást is magában hordozza. Cikkemben olyan tanácsokat, tippeket hoztam el, amelyekkel talán te is könnyebben vészelheted át a következő szemeszter nehézségeit, akadályait!

Vizsgaidőszak előtti feltöltődés 

Abban szerintem mindenki bátran egyetért, hogy egy félév legjobb része az eleje és a legvége. Hiszen az első hetek még nem terhelik le a diákokat, nincsenek zh-k és beadandók, amire készülni kell. Azt tanácsolom, hogy ebben a néhány hétben próbálj meg annyit pihenni, kikapcsolni, amennyit csak tudsz. 

Mi ezt a barátaimmal úgy is nevezzük, hogy bepótolunk mindent, amire az előző vizsgaidőszakban nem volt időnk és lehetőségünk. Mint például: egy jó buli a barátokkal, kávé/brunch a városban, régóta kinézett sorozat vagy film megnézése, a jogi könyvek helyett egy általad választott regény elolvasása.

Ezekre a programokra azért is van feltétlenül szükség, mert vizsgák után feltöltődést, egy átmeneti szünetet nyújtanak, ahol egy kis ideig magadra fókuszálhatsz és elmondhatod, hogy igen, ezt is túlélted, most a jól megérdemelt pihenés következik és azt követően az újabb kihívások.

Jó tanács - pihenj

Célok felállítása 

Több hallgató bevált szokásává vált, hogy egy újabb félév kezdetével új célokat, kihívásokat állít fel magának. Ez a módszer azért hasznos, mert motiváltságot biztosít, ha csak a telefonod jegyzetei között vagy egy lapra felírva megpillantod az összegyűjtött célokat. 

Ezeknek célkitűzéseknek nem kell nagyvonalúaknak lenniük, elég egy számodra nehezebb vizsgára, zh-ra gondolni. Így abban is iránymutatást adhatsz magadnak, hogy mire kell jobban összpontosítanod a félév során. Nem is beszélve arról, hogy nincs annál jobb érzés, mikor a felírt célokat a szemeszter végén egytől egyig kipipálhatod! 

Motiváló sorozatok, videók

Előfordulhat, hogy nem mindig vagyunk motiváltak és ösztönzést kell szereznünk valahonnan. Most hoztam néhány inspiráló sorozatot és YouTube videót, amelyek akár segíthetnek visszaszerezni a motivációdat is. Netflixen találkozhattok a népszerűvé vált Az igazság ára vagy a Briliáns elmék című sorozatokkal. Felkeltette a figyelmemet továbbá a Lidia ügyvédnő című rövidsorozat, amelyről a Netflix így ír: “A történelmi drámában Lidia Poët gyilkossági ügyekben nyomoz, miközben azért harcol, hogy ügyvéd lehessen. A sorozatot az első olasz ügyvédnő igaz története ihlette.”

Lidia ügyvédnő

A YouTube-on is számtalan olyan tartalomgyártó létezik, aki jogi témában oszt meg motiváló tartalmakat.  Az én személyes kedvencem Libbie Miles, aki inspiráló vlogokat készít mindennapjairól, megosztja tapasztalatait a jogi egyetemről, tanulási technikákat mutat be. Libbie életét az egyetemen egészen a diplomaosztóig végigkísérhetjük. Tanulmányai alatt egy e-bookot is közzétett, ami a Live, Laugh, Law School címet viseli. 

Hogy magyar példát is említsek, mindannyiunk számára ismerős lehet az Instagramon és TikTokon egyaránt tevékenykedő Dr. Ulechla Gergő, aki oldalát Jogtiszta néven vezeti. Gergő platformja igazán sokrétű, hiszen egyaránt szolgál laikusok számára ismertető jogi tényekkel és a jogot tanulóknak motiváló tartalmakkal, mindezt sokszor igazán humoros keretek között teszi meg. Nem túlzok, ha azt állítom, hogy engem a vizsgaidőszakban sokszor Gergő posztjai tartottak életben. Ha joghallgató vagy, vagy csak érdekelnek világunk történései jogi szemszögből megközelítve, mindenképpen be kell követned a Jogtisztát!

Órákra való bejárás

A hallgatók körében az egyik legklisésebben hangozhat ez a mondat, de a legtöbb tanórára tényleg érdemes bejárni! Olyan fontos információk birtokába juthatsz, mint például zh dolgozatok időpontja vagy tananyag megtanulását milyen szakirodalomból kell elsajátítani. 

Továbbá az órákon a tanárok sokszor anyag leadása közben felhívják a fontosabb részekre a figyelmet, amik a dolgozatokban, vizsgákon előfordulhatnak, ezzel nektek is megspórolva a felesleges tanulást.

Mentális és fizikai egészség megőrzése 

Bizonyára a hallgatók többségének a legfontosabb a zárthelyi dolgozatok, vizsgák és ezzel együtt a félévek abszolválása. Azonban az egészség megőrzésénél nem lehet fontosabb. Többen is elkövetik azt a hibát, hogy a tanulást helyezik előtérbe saját egészségük helyett, elérve ezt a naphosszat tartó tanulással a szobából ki sem mozdulva. 

Jó tanácsként ajánlom, hogy már a szorgalmi időszakában próbáld meg beépíteni a rendszeres mozgást, legyen az edzőterem vagy egy séta a városban, hiszen a mindennapos mozgás jót tesz a fizikális és mentális egészségednek, az előadásokon való egész napos ülés és koncentrációt követően segít kikapcsolni, átmozgatni és serkenti az agyműködést. Ezeket a szokásokat próbáld meg beilleszteni a vizsgaidőszakba is, így ezt az időszakot garantáltan meg tudod majd magadnak könnyíteni. 

Természetesen ezek nem kőbe vésett szabályok, mindenkinek más és más módszerek válnak be és ahány hallgató, annyi bevált tanulási szokás. Azonban ha már az írásom egyik pontjával meg tudtam neked könnyíteni az idei szemesztert, úgy gondolom, cikkem sikert ért el. Egyúttal szeretnék minden hallgatótársamnak tartalmas félévet és sok sikert kívánni!

 

 

Források: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian