[metaslider id="9331"]
egyetem

Az egyetemisták szokásai

A nyár folyamán lezajló egyetemi felvételi eljárások után számos új hallgatót köszönthetünk majd egyetemünkön és karunkon, akik ősztől a hallgató léttel egy új élethelyzetbe csöppennek. Egyetemistának lenni egyszerre öröm, nehézség, kihívás és rengeteg új élmény, amely számos új élethelyzetet és ezek mentén kialakuló új szokásokat is magában hordoz. Nekünk, egyetemistáknak, legyünk bármely szak hallgatói és érkezzünk bárhonnan, vannak olyan közös, mindennapi szokásaink, amelyekben megegyezhetünk. Persze a kivétel erősíti a szabályt, így lehet, hogy Rád hallgatóként éppen nem lesznek igazak a következő sorok, de bizonyára sokan akadnak majd, akik magukra ismernek legalább 1-2 pontban.

Legyen olcsó, meg finom, de főleg olcsó

egytemBár sokan adják a fejüket munkára a tanulás mellett, és sokan kapunk különféle ösztöndíjakat tanulmányi vagy szociális alapon, valamint a családi segítség sem elhanyagolható, sokszor mindezzel együtt is nehéz beosztani a havi “bevételünket”. Ami nem is csoda, hiszen az árak magasak és akárhogy is próbálkozunk, csak a legelszántabbak tudnak úgy, és annyi pénzt keresni, mint az, aki nem jár egyetemre mellette. Mi hát a megoldás? Nos, itt jön elő a fiatalok kreativitása, ami szerencsére határtalan: cserebere, osztozás a társakkal, anyu főztje, akciók, leárazások figyelése, jó ár-érték arányú termékek keresése, használt termékek vétele, saját kezűleg készített dolgok stb. A sor szinte végtelen. És persze a zacskós leves is mindig nyerő!

Alvás… Az meg mi?!

Egyszer még középiskolás koromban hallottam egy pszichológustól azt, hogy “egyszerre nem lehet minden”. Kifejtette, hogy úgy értette ezt, hogy vannak az ember életében különböző “serpenyők”, vagy akárminek képzelhetjük, és hogy ezeket szinte lehetetlen mindig egyformán és tökéletesen megtölteni. Ami pedig azt illeti, valóban nem könnyű lavírozni a teljesítmény és kikapcsolódás között. Az egyetemen pedig kétségkívül magas elvárásokkal találkozhatunk, ugyanakkor ezek a fiatal évek egyúttal a bulizás, kapcsolatépítés, társaság évei is, emiatt viszont sajnos elengedhetetlen, hogy néha, néhol “kifolyjon” az idő. És sajnos ez a ‘hely’ az életünkben sokszor az alvás, mondván, hogy most ezer fontosabb dolgunk van, és “úgyis alszom majd a koporsóban”. De azért kérlek, aludjatok, amennyit csak tudtok, főleg most a nyáron!

„Csak még egy ital…”

Bizony, hiába tervezzük el, hogy „csak egy sört” iszunk, néha mégis előfordul, hogy az előre eltervezett „görbe este” egy kicsit túllő a célon, és másnap az embernek nincs ereje vagy kedve bemenni a reggel 8-as órára. Persze ez egyszer-egyszer belefér, hiszen egyetemistaként nem csak a tanulásból áll az életünk, de sok szempontból nekünk sem jó, ha rendszer lesz belőle.

egyetem

Az egyetem általában véve szabadságot jelent a korábbi, középiskolai élethez képest, akár azért, mert sokan ilyenkor jobban leválnak a családjukról, akár már csak azért is, mert itt kevésbé van beszabályozva az iskolai életünk, és jobban a magunk urai lehetünk. Ez egy szuper lehetőség, ugyanakkor persze hirtelen ránk szakadó felelősség is egyben. Személy szerint nekem ez a szabadság az egyik kedvencem az egyetemista létben, ugyanakkor tény, hogy okosan kell bánni vele!

Sorozat sorozat hátán

Sokan szeretnek sorozatokat nézni. De a mi generációnkhoz és életstílusunkhoz valamiért még jobban kötődik ez a dolog. Számomra először meglepő volt, hogy nem csak a szorgalmi időszakban szoktak sokan lazulni egy-egy sorozat társaságában, hanem rengeteg egyetemista ismerősöm arról számolt be, hogy a vizsgaidőszakban is legfőbb társuk a könyvek (és jobb esetben néhány barát, családtag) mellett a sorozatok. Persze ezt mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy stimuláló, vagy éppen gátló hatással van-e ez az effektív tanulásra (ehhez kapcsolódóan volt egy cikkem még 2020 novemberében, “Zene és tanulás” címmel). De ha senkinek sem árt, akkor miért ne?

„A családod megismer még?”

A “legjobb gyerekek” akár minden hétvégén hazamennek a családjukhoz mind a szorgalmi időszakban, mind a vizsgaidőszakban, ha épp nincs a közvetlen közelben vizsgájuk. De ez persze nem csak akarattól, hanem például távolságtól is  függ – van, aki messziről érkezik az egyetemre, így nem érné meg neki minden egyes héten hazautazgatni. És olyan is előfordulhat – tegyük a szívünkre a kezünket – hogy annyira feltorlódnak a feladatok, programok, órák, vizsgák, hogy egyszerűen már nem marad rá időnk és energiánk, és csak hetek múltán lát újra a család. Reméljük, odáig azért nem kell eljutnunk, hogy újra be kelljen mutatkozni otthon, de kétségtelen, hogy sok idő összejöhet a család nélkül – ha csak nem látogatnak meg ők minket.

… így élünk hát mi, természetesen a teljesség igénye nélkül leírva az egyetemisták mindennapjait. Van olyan pont, ahol magadra ismertél, vagy kiegészítenéd még valamivel a listát?

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian