[metaslider id="9331"]

A világ legélhetetlenebb városa

Gondolom, sokunknak megfordult már a fejében, hogy milyen lehet a világ legélhetőbb városában élni. Tavaly ezt a címet – nem először – Bécs érdemelte ki. De milyen érzés lehet a legélhetetlenebb városban létezni? Legalább annyira foglalkoztat ez a kérdés is. Bécs még akár egyszer össze is jöhet, de a legkevésbé élhető hely felkeresését külföldiek számára szinte lehetetlenné tették. A város nem más, mint Norilszk, amely Oroszország közép-szibériai területének északi részén fekszik.

Elzárva a külvilágtól

Az északi sarkkör közelében fekvő, kb. 180 ezer lakosú település népessége teljes mértékben a helyi bányák és acélművek dolgozóiból és azok családtagjaiból áll. Nyugdíjas nagyon kevés van, ugyanis a nyugdíjas kort nemigen éri meg senki. Az elképesztő méretű környezetszennyezés miatt a városban élők átlagéletkora nem éri el az 50 évet sem. 

A Sztálin által 1935-ben alapított település kezdetben munkatáborként működött, ahová nem politikai foglyokat, hanem köztörvényes bűnözőket toloncoltak. A tomboló kommunizmus csitulása után a terület gazdasági szempontból felértékelődött. Ma a főként állami tulajdonban lévő Norilsk Nickel nevű óriáscég működtet ott mindent, a szó szoros értelmében. A cég orosz viszonylatban jól fizet és ezzel minden pozitívumot el is mondtam róla és magáról a városról is. A lakók a megkeresett pénzt közvetett módon vissza is áramoltatják a cég kasszájába. Szupermarket, kocsma, benzinkút, mozi, mindent e cég üzemeltet. Az emberek szinte teljesen el vannak zárva a külvilágtól. Észak felé, a tengerhez ugyan vezet vasútvonal, de nincs ott semmi látnivaló. Dél felé az ember hajóval leereszkedhet a Jenyiszej folyón, azonban kétezer kilométert kellene utazni az első érdemleges cél felé. Repülő van, feltéve, hogy le és fel tud szállni. Az extrém éghajlati viszonyok miatt sokszor heteket(!) is késhetnek a járatok.

Időjárás-jelentés: Norilszk

A világ egyik legnagyobb nyersanyag-lelőhelyéről beszélünk. A bányák és a gyárak kéményei három műszakban okádják a füstöt. A kén-dioxid szennyezettség olyan szintű, hogy 30 kilométeres körzetben nincsenek zöld levelű növények, évente 20-30 alkalommal savas eső esik. Főleg nyáron, szinte állandóan szmog van. Annyi káros anyag kerül a levegőbe csak ebben az egy városban, mint amennyi Franciaország teljes területéről. Pusztít a tüdőrák, gyomorbajokkal, bőrbetegségekkel, pszichés problémákkal fordulnak orvoshoz a lakosok. Óriási mértékű az alkoholizmus, nagyon gyakori az öngyilkosság. A lehulló hó többször fekete, néha sárga, de rózsaszínű is előfordult már. 

vár

Mondanom sem kell, hóból van elég, nyár kivételével szinte mindig havas a táj, télen többnyire 2-4 méter hullik. Az extrém módon szélsőséges (szubarktikus) éghajlatnak köszönhetően évi 110-130 hóviharos nap van, előfordult már az is, hogy a vihar 20 méteres falakat hordott össze. Decemberben és januárban körülbelül hat hétig nem kel fel a nap, júniusban és júliusban pedig nem megy a horizont alá. Az évi középhőmérséklet mínusz 10 fok körüli, télen a mínusz 30-40 fokon sem csodálkozik senki, a rekord mínusz 58 fok. Ezzel szemben nyáron a plusz 25-30 fok sem ritka. A föld kissé mélyebb részén a fagyot még a forróság sem oldja.

Silány kilátások az életre

Cikkem elején a jó fizetéssel kapcsolatban jegyeztem meg, hogy ezzel minden pozitívumot elmondtam, azonban akad még egy. A hosszú idejű bezártság miatt a népszaporulat magasan az orosz átlag feletti értéket mutat. Megdöbbentő viszont, hogy a speciális éghajlati viszonyok és a brutális környezetszennyeződés eredményeképpen a terhes nők szinte csak császármetszéssel, azaz művi beavatkozással tudják utódjaikat világra hozni. Az embernek az lehet az érzése, hogy ebbe a világba a baba sem szívesen megy. A magas születésszám és az idősebbek korai elhalálozása miatt az ottani társadalom akár fiatalos is lehetne, de a mostani generáció már nem akar feltétlenül a bányák és az üzemek „hősi halottja” lenni, mint elődeik. Jelentős számban hagyják el azt a vidéket, ahol UV- fénnyel, szoláriummal pótolják a napfényt és a korai öregedést nincs az a krém, ami megállítaná. 

Az elvándorló fiatalokat a cég többnyire a Kaukázusból, életük zenitjén túl lévő munkásokkal pótolja. Az elképesztő méretű bányák (800 km a tárnák hossza) minden négyszázadik dolgozója komoly sérülést szenved (2005-ös adat). A világ nikkeltermelésének húsz százaléka erről a területről származik. Palládium esetében ötven(!), a kobalt tíz, a réz pedig három százalékot képvisel. A termelésnek azonban folyamatosnak kell lennie.Az orosz állam 2001-ben úgy gondolta, hogy külföldinek (így újságírónak sem) semmi keresnivalója a környéken, kivéve, ha meghívóval vagy speciális engedéllyel rendelkezik. Élek a gyanúperrel, hogy ilyesfélékkel én nem fogok rendelkezni, ezért a bakancslistámon nem szerepeltetem Norilszk szomorú sorsú városát. Remélem, hogy egyszer az ember és az egészség fontosabb lesz az anyagi javaknál. Sajnos, elnézve az elmúlt másfél év történéseit, a változás még várhat magára.

Források: 1, 2, 3, kiemelt kép, kép1

EnglishGermanHungarian