[metaslider id="9331"]

Alkalmazások melyek segítenek a mentális egészséged támogatásában

Az évek folyamán a mobiltelefonunk mindennapjaink részévé vált. Bátran kijelenthetem, hogy az emberek többsége (ebbe a csoportba sajnos beletartozom én is) nem tudná elképzelni az életét a készülék nélkül. Órákig lehetne vitatni a telefonok előnyeit és hátrányait, mennyire van rossz hatással az emberekre, mennyire okoz függőséget. Azonban ebben a cikkben nem ezt fogom kifejteni, hanem egy pozitív „tulajdonságot” szeretnék kielemelni, ami talán néhány ember mindennapjait valamilyen szinten megkönnyítheti: telefonos alkalmazások, melyek segítenek a mentális egészséged támogatásában. 

A mentális egészségünkkel ugyanúgy kell foglalkozni, mint a fizikai egészségünkkel: időt és energiát kell rászánni, hogy fejlesszük. Sajnos azonban az előbbi háttérbe szorul és nem kap kellő figyelmet. A társadalom érdekesen vélekedik a mentális betegségekről: sokan nem hiszik el, hogy ez egy létező probléma, és a társadalom feleslegesen és ártón „megbélyegzi” azokat, akik szakmai segítséget kérnek.

Azokat az embereket, akiket megakadályoz a segítségkérésben ez a társadalmi nyomás vagy esetleg az anyagi helyzete, ezeken az applikációkon keresztül valamennyi segítséget kaphatnak, és elindulhatnak azon az úton, amelynek a végén talán szakemberhez tudnak fordulnak. 

Ezek az alkalmazások nem helyettesítik a szakmai segítséget!

Az alkalmazások nem elérhetőek magyar nyelven, ezért igényelnek némi angoltudást.

Függőségek ellen

Quick that! – Habit Tracker

Segít a függőségek leküzdésében: alkohol, drog, nikotin. Az alkalmazáson keresztül tökéletesen nyomon követhetjük a haladásunkat, fejlődésünket: hány perc, óra, nap, hét vagy év telt el mióta „tiszták” vagyunk. A Quick That! alkalmazás ingyenesen elérhető a iOS-en

Szorongás kezelése, stressz csökkentése, meditáció 

Calm

Időnként minden ember megéli a szorongást, vannak olyan időszakok az életben, amikor intenzívebben, valamikor kevésbé. Ha a szorongás nem része mindennapjainknak, akkor nem jelent problémát teendőink ellátása során, ha azonban megmarad a szorongással járó kellemetlen érzés, de nem fordulnának vele szakemberhez, akkor is jól jön naponta 5-10 nyugodt perc. Ebben segít a többszörös díjnyertes alkalmazás, a Calm, amely hozzájárul a relaxációhoz, meditációhoz és a jobb alváshoz is. Mindemellett légzés programmal is rendelkezik.

Andoridon és iOS-en is elérhető

HeadSpace

Ez az alkalmazás segít abban, hogy tudatosan jelen legyél a pillanatban, és meg tanuld azt élvezni. Vezetett meditációt tartalmaz, amelyek segítenek a stresszkezelésében, szorongás leküzdésében és fókuszálásban. 

Andoridon és iOS-en is elérhető

 

Happify

Boldog gondolatokra van szükséged? A Happify a te alkalmazásod. A pozitív pszichológia eredményeit felhasználva, olyan játékokat és tevékenységeket tartalmaznak, amelyek segítenek a negatív gondolatok és a stressz elűzésében. 

Andoridon és iOS-en is elérhető

Öngyilkosság, önbántalmazás ellen

MY3

Öngyilkosságot megelőző alkalmazás, melyet úgy terveztek, hogy segít kapcsolatban maradni, miközben öngyilkossági gondolataid támadnak vagy azok felerősödnek. Saját biztonsági tervet hozhatsz létre és hozzáadhatsz hozzád közelálló három embert, akiket krízis esetén értesíthetsz, hogy szükséged van rájuk. 

Andoridon és iOS-en is elérhető

notOK

A notok egy ingyenes alkalmazás, amelyet egy tinédzser fejlesztett ki a testvérével. A felhasználó megadhat öt embert, akit értesít az alkalmazás, ha segítségre van szüksége. Egy gomb megnyomásával üzenetet küld a megadott személyeknek, és elküldi a felhasználó GPS koordinátáit. 

Andoridon és iOS-en is elérhető

Evészavar ellen

Recovery Record

A recovery record egy nagyszerű alkalmazás bárki számára, aki fel szeretne tenni az evészavara ellen, és pozitívabb testképet szeretne kifejleszteni. 

Egy nyilvántartást vezethetsz arról, hogy éppen mit ettél, és hogy hogyan érzed tőle magadat, mindemellett kérdőíveket is tartalmaz, amelyek segítenek nyomon követni a fejlődést. 

Andoridon és iOS-en is elérhető

Rise Up and Recover

A Rise Up and Recover egy egyedülálló alkalmazás, ami nem csak lehetővé teszi az étkezések nyomon követését, valamint azt, hogy érzi magát, amikor megeszi őket, hanem lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználó PDF-formátumban kinyomtathatja a fejlődését.

Andoridon és iOS-en is elérhető

Alvászavarok, stressz

CBT-i coach 

A CBT-i coach Standford kutatói által fejlesztett alkalmazás, amely főleg az alvászavarral küzdő személyeknek könnyíti meg az életét.  Megmutatja, hogy milyen technikákkal lehet az alvás mennyiségét és minőségét javítani. 

Andoridon és iOS-en is elérhető

Poszttraumatikus stresszzavar

PTSD coach

A PTSD coach eredetileg amerikai veteránok számára készült alkalmazás, azonban ma már nem csak nekik nyújt segítséget, hanem más PTSD-vel küzdő betegeknek is (terápiájuk mellett). Önsegítő technikák mellett relaxációs módszereket is tanít.

Andoridon és iOS-en is elérhető

A cikk és képek forrásást ide kattintva érheted el, a borítóképét pedig itt. 

 

EnglishGermanHungarian