[metaslider id="9331"]

Vizsgaidőszak egy hallgató mentor szemén át – interjú Burka Eszterrel

A Mentorklub 2018 ősze óta működik a Pécsi Tudományegyetemen. A mentorhálózat célja, hogy a lemorzsolódás veszélye alatt álló hallgatókat segítse és támogassa. A mentoroktatókhoz és mentorhallgatókhoz bátran fordulhat minden hallgatója a Pécsi Tudományegyetemnek, egész évben. A vizsgaidőszak minden hallgató számára megterhelő időszak a szemeszterben. De hogyan is birkózik meg ezzel a feladattal egy mentor, aki nem csak a saját vizsgáira koncentrál, hanem mentoráltjaiéra is?  Erről kérdeztem Burka Esztert, a pécsi jogi kar harmadéves hallgatómentorát. A továbbiakban a vele készített interjúmat olvashatjátok.
2020.  szeptemberétől töltöd be a hallgatói mentor posztot a pécsi jogi karon. Kérlek bemutatkoznál a Media Iuris azon olvasóinak, akik még nem ismernek téged?

Burka Eszter: Először is nagyon szépen köszönöm a megkeresést! 2018 szeptemberében kezdtem meg tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Már az első évben tudtam, hogy jó döntést hoztam, hiszen a tananyag iránti érdeklődés mellett sok barátot szereztem és egy fantasztikus közösség tagjává válhattam. Gólyaként kevésbé vettem részt a kar közösségi életében, ugyanis viszonylag nehéz volt a tanulást összeegyeztetni a szabadidővel. Szerencsére ez a helyzet másodévtől megváltozott, mert jelentkeztem a Media Iuris szerkesztőségébe, amely során nemcsak új embereket ismerhettem meg, hanem rengeteg programon volt lehetőségem részt venni. Ennek hatására az szenvedélyemmé vált az írás és jelenleg a média világában tudnám leginkább elképzelni magam jogászként. Az idei évtől pedig egy újabb területen volt szerencsém kipróbálni magam. Már tavaly is figyelemmel kísértem a PTE ÁJK Mentorklub munkáját és nagyon színvonalasnak tartottam. Nekem az első évben voltak nehézségeim, köztük bukásaim is, nem volt könnyű a gimnázium után egy teljesen más tanulási módszert kialakítani. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy tapasztalt egyetemi hallgatóként szívesen segítenék a gólyáknak és persze bárkinek, akinek tanácsra vagy támogatásra van szüksége.

Vizsgaidőszak egy kiemelkedően megterhelő időszak lehet a hallgatók számára. Miben volt más számodra az elmúlt időszak így, hogy már nemcsak vizsgázó, hanem már mentor is vagy?

Burka Eszter: Attól függetlenül, hogy sok tanácsot adtam alsóbb éves barátaimnak, ismerőseimnek, a vizsgaidőszak nekem is nehéz és fárasztó volt. Szerencsére a szorgalmi időszakban a tantárgyaim nagy részét teljesítettem, így 4 tárgyból kellett szóbeli vizsgát tennem. Azonban ez az egész vizsgaidőszakot felölelte, mert általában egy-másfél hetet tanulok egy vizsgára. Igazából úgy érzem, hogy jól össze tudtam egyeztetni a mentori feladataim a tanulással és inkább szorgalmi időszakban kerestek meg a hallgatók. Természetesen mentorként is ugyanúgy izgulok egy-egy szóbeli előtt, van, hogy alig megy a tanulás és tele van a fejem a sok információval. Ez szerintem teljesen normális, hiszen én is ember vagyok, nekem is szükség van a pihenésre. Fontosnak tartom azt, hogy a nehézségeimet is megismerjék a hallgatók, mert ezáltal ők is több tapasztalatot szereznek.

Sokan kérték a segítségedet, támogatásodat? Mik azok a leggyakoribb kérdések, amelyekkel hozzád fordulnak a mentoráltjaid?

Burka Eszter: Szerencsére az elsőévesek közül többen is megkerestek. Leginkább tanulásmódszertannal kapcsolatos kérdéseket kaptam, hogy egy adott tantárgyból hogyan érdemes felkészülni, illetve én hogyan szoktam felkészülni a vizsgákra. Nyilván mindenki más és különböző embereknek különböző módszer válik be, de úgy gondolom, hogy vannak olyan dolgok, amiket érdemes mindenkinek megfogadni. Ezek közé tartozik, hogy lehetőleg próbáljuk időben elkezdeni a felkészülést, beosztani az anyagmennyiséget, precízen tanulni és megfelelő időt szánni a kikapcsolódásra is. Mindezek mellett fordultak hozzám ügyintézéssel kapcsolatban is, és az utólagos tárgyfelvételről is kérdeztek már. 

Hol tudnak téged elérni a hallgatók, akik segítségre szorulnak? 

Burka Eszter: A mentorklubos e-mail-címemen keresztül nyugodtan kereshetnek a hallgatók, de írhat nekem bárki Facebookon, és akár Instagramon is. A Mentorklub Facebook oldalán az üzenetek funkciónál is fel lehet tenni kérdéseket. Biztatok mindenkit, hogy ha segítségre van szüksége, vagy csak azt szeretné, hogy valaki meghallgassa, akkor keresse bátran a Mentorklubot!

A mentoroktatókhoz és mentorhallgatókhoz bátran fordulhat minden olyan hallgató, aki bizonytalannak, kiegyensúlyozatlannak érzi magát az egyetemen, tanulási nehézségekkel küzd vagy ingatagnak érzi a talajt a lába alatt. Biztatlak Titeket arra, hogy ilyen helyzetben ne féljetek segítséget kérni!

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar mentorait keresd a mentorklub@ajk.pte.hu e-mail címen, illetve megtalálod Őket a Facebookon és az Instagramon is. A PTE mentorairól itt találsz pontosabb információt.

EnglishGermanHungarian