[metaslider id="9331"]
ön

4 önsegítő könyv, ha megrekedtél a vizsgaidőszakban

Ha elfáradtál, vagy csak nem úgy alakultak a vizsgáid, ahogy eltervezted és fogalmad sincs mit tegyél, a gondolataid hamar az ellenségeiddé tudnak válni. Ilyenkor hasznos, ha birtokodban van néhány olyan eszköz, amivel újra tisztán tudsz gondolkodni és még motivációra is lelsz. Persze, az egész napos könyv bújás és jegyzetelés mellett nem sokunknak van kedve újabb könyvet a kezébe venni pihenés gyanánt, de ezeket a könyveket akár hangoskönyvben is meghallgathatod. Ha pedig mégis a kezedbe veszed ezeket a könyveket, semmiképpen nem fogod megbánni.

 

1.) Brianna Wiest: 101 ​Essays That Will Change The Way You Think

Ez a mű az egyik személyes kedvencem. Nagyon könnyen olvasható, és mivel 101 darab maximum 3 oldalas esszékre van tördelve, így kifejezetten jó lehet, ha mondjuk két tanulós blokk között veszed a kezedbe, hogy egy kicsit feltöltődj. 

Annak ellenére, hogy az írások rövidek, sokszor meg kellett álljak az olvasása során, hogy elgondolkozzak azon, amit a szerző írt. Nagyon sok magvas gondolat is van benne, amiket a hétköznapi életbe átültetve megkönnyíthetik a saját életünket.
Önismereti könyv mellett motivációs könyvnek sem az utolsó, mivel az írónő előszeretettel feszegeti az olvasó komfortzónáját, hogy ne csak elraktározza, hanem tényleg kezdje is el használni a könyvében olvasottakat.
A könyv első soraiban Brianna Wiest közöl velünk egy olyan információt, ami már önmagában is figyelemfelkeltő és elgondolkodtató: nem véletlen, hogy az emberek még mindig itt vannak a Földön, és nem haltak ki. Célunk van. Ahogyan embertársainknak is megvolt és megvan a képességük arra, hogy a semmiből egész virtuális tereket kreáljanak, úgy ezzel a képességgel mi is rendelkezünk. 

ön

2.) Brianna Wiest: The Mountain Is You

Ez a könyv, ahogyan már a borítóján is láthatja az olvasó, egyetlen fő dologra koncentrál leginkább és ezt taglalja részletesebben, a problémákat felboncolva és ezzel együtt megoldásokat kínálva. Ez a dolog pedig a saját énünk és életünk megakadályozása abban, hogy boldogok legyünk, és hogy a legjobb életünket élhessük (self-sabotage).
A címhez hasonlóan (A hegy Te vagy) a könyv felépítése is egy hegymászáshoz idomul: a kezdő fejezetekben felkészülünk a hegy megmászásra, és a könyv végére el is jutunk a csúcsra.
A könyvben sokszor előkerülnek a gyermekkori sebek és a minták, amik alapján már egy viszonylag korai életszakaszban eldöntjük, meghatározzuk azt a mértékű boldogságot, amit majd elviselünk életünk során. Kifejezetten érdekes szerintem, ahogyan az írónő pszichológiai és szerzői szempontból is különbözően közelíti meg az adott témákat, problémákat.

ön

3.) Mark Manson: The ​Subtle Art of Not Giving a F*ck

Egy igazi hiánypótló, szókimondó könyv. Mark Manson a maga szarkasztikus és nyers stílusával igazán kellemes csalódást okozott ezzel a kötettel.
Ugyan önsegítő könyvből napjainkra már több ezer is megfordult a könyvesboltokban, ez a könyv az önsegítő könyveknek mégis egy olyan típusába tartozik, amire eddig nem igazán volt példa.
Ha első pillantásra nem is kifejezetten az jutna eszünkbe, hogy ettől a könyvtől fejlődni fogunk, ezt a gondolatot mindenképpen felül fogja írni az ellenkezője, amikor belekezdünk a könyvbe. A könyv középpontjában valóban nem az áll, hogy hogyan legyünk milliomosok, vagy sikeres emberek, hanem egy sokkal egyszerűbb és ugyanakkor mégis esszenciális probléma, ami napjainkban szinte mindenki vállát nyomja. Ez pedig az, hogy hogyan ne foglalkozzunk mindennel, vagy ahogyan a szerző fogalmaz: “hogyan szarjunk le dolgokat, amik egyszerűen csak nincsenek a hasznunkra”.

ön

4.) James Clear: Atomic Habits

Az előzővel ellentétben ez a könyv viszont már arra fekteti a hangsúlyt, hogy hogyan legyünk sikeresek és még emellett boldogok is.

James Clear szerint pedig a boldogság egy általunk megfogalmazott valami. Elvárások összessége, amiket ha teljesítünk és elégedettek leszünk magunkkal, akkor megjelenik a boldogság érzése.
A könyv legfontosabb mondanivalója, hogy ne akarjunk drasztikusan nagy dolgokat megváltoztatni az életünkben, mert az emberi magatartásunkból és létünkből adódóan mindig vissza fogunk térni azokhoz a szokásokhoz, amiket ismerünk és amik komfortosak számunkra. Mindenesetre a kényelem nem rossz dolog, de azok az emberek, akik félnek kilépni a kényelemből nem sokszor érnek el hatalmas sikereket az életben.
A legfontosabb a szokások kialakítása. A könyvben azonban nagyon sok apró, praktikus tanács is elhangzik, amiről az ember nem is gondolná, hogy a sikerhez segítheti. 

ön

 

Források: 1, 2, 3

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

1 thought on “4 önsegítő könyv, ha megrekedtél a vizsgaidőszakban

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian