[metaslider id="9331"]

A flegmatikus személyiségtípusok jellemzése

Az emberiség már régóta gyűjtögeti, kategorizálja a különféle személyiségjegyeket, és vezeti le ezekből az egyes fő személyiségtípusokat. Többféleképpen is elképzelték már az emberi személyiségek felosztását. Vannak olyanok, ahol csak kétféle embertípust különböztetnek meg egy-egy szempont alapján, míg van, ahol négyféle csoportba vannak sorolva, de olyat is ismerünk, ahol tizenhat féle személyiségtípust is leírnak.

Abban a felosztásban, amelyet cikksorozatomban bemutatok Nektek, 4 személyiségtípus található meg. A megalkotása még az ókori görögöktől eredeztethető, ahol először a személyiségtípusokat négy testnedvhez rendelték hozzá: ezek a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyák/nyálka. Később ezeket felváltotta a négy őselem: a tűz, a víz, a föld és a levegő, amelyekhez szintén hozzá illesztették a már megfigyelt személyiségtípusokat.

A négyes felosztáson belül vannak extrovertált (kifelé forduló) és introvertált (befelé forduló) emberek. Míg az előbbi típusba tartozók általában társasági emberek, akik a világ megváltoztatására, jobbá tételére törekednek, addig utóbbiak inkább csendesebb, gondolkodó, elemző típusok. Ezt a kettéosztást önmagában is szokták használni, sokan ismerik és használják a személyiség jellemzésére. Emellett úgy is különbséget szoktak tenni a személyiségtípusok között, hogy felosztják őket aszerint, hogy mi a fő tevékenységük – van a teljesítményorientált – ők általában a ’munkamániások’ és szívesen töltenek rengeteg időt tanulással, munkával; illetve kapcsolatorientált, akik általában azok, akiknek a legnagyobb öröme abban rejlik, ha a barátaikkal, családjukkal, párjukkal lehetnek minél többet.

Milyenek a flegmatikusok?

A flegmatikusok általában higgadt, csendes emberek. A határozott fellépés, a hangos, harsány beszéd, az energikus mozgás viszonylag távol áll tőlük. Szeretik a dolgokat megfigyelni, egy nyugodt, „védett” környezetből, az aktív cselekvés helyett. Általában megfontoltak, ugyanakkor a döntéseiket gyakran hosszas gondolkodás és bizonytalanság előzi meg, sokat „ülnek” egy döntésen, mielőtt meghoznák azt. A flegmatikusok jó tulajdonsága, hogy stresszes helyzetben is nyugodtak tudnak maradni, és még egy sajátos humorérzékük is van, ami segíthet túllendülni a nehéz szituációkon. Elsőre amiatt is szimpatikusak lehetnek az embereknek, hogy nem nagyon panaszkodnak, nem szenvednek látványosan, ugyanakkor ha egyszer előtörnek a sokáig rejtegetett érzelmeik, az okozhat a környezetüknek (vagy akár saját maguknak) váratlan meglepetéseket. Az emberek felé ritkán kezdeményeznek, de kiváló hallgatóságnak bizonyulhatnak. Ritkán szomorúak, ugyanakkor lelkesedni is nehezen tudnak valamiért, így ha a szeretteik örömet akarnak okozni nekik, akkor nagyon kell igyekezniük.

Mit társítunk hozzájuk?

A flegmatikusokhoz a nyálkát (vagy egyes irodalmak szerint nyákot, váladékot) rendeljük. Emellett az őselemek közül – mivel a korábban már bemutatott tűz elemű kolerikusokkal szinte szöges ellentétet képeznek – a víz tartozik hozzájuk.

A flegmatikusok nem tipikusan azok az emberek – már csak a személyiségtípus leírásából következőleg is –, akikből híres emberek lennének, de természetesen az ő karakterük is megjelenhet a hírességek között. Flegmatikus személyiség például az akciófilmek szótlan hőse, Keanu Reeves is.

A flegmatikusok a négy őselem közül

Te is flegmatikus vagy? Vagy még nem tudod? Ha kíváncsi vagy, hogy valóban ebbe a személyiségtípusba tartozol-e, esetleg arra, hogy milyen részben igazak rád ennek a típusnak a vonásai, akkor itt van számodra néhány erről szóló személyiségteszt:

https://tulelocsomag.hu/cikkek/1052vermersekletteszt.html

Itt láthatsz néhány állítást, amelyekből ki kell választanod azokat, amelyekről úgy érzed, hogy igazak rád. A mellettük lévő betűk a négy személyiségtípus neveinek a kezdőbetűi (a flegmatikusé az F), így ha megnézed, hogy a 40 ponton belül melyik betűből volt a legtöbb, láthatod, hogy valószínűsíthetően melyik személyiségtípusba tartozol. Segíthet esetleg az, ha megkérsz valakit, hogy ő is csinálja meg, hiszen ő kívülről olyan dolgokat is észrevehet, amit mi esetleg nem.

http://www.magyarvagyok.hu/kultura/lelekbuvar/szemelyisegtesztek/3490-Vermerseklet-teszt.html

Itt egy-két szavas emberi tulajdonságokat, jellemvonásokat találhatsz, ezek közül választhatod ki azokat, amelyek a leginkább igazak rád, egyet-egyet a sorokból. Itt is hasznos lehet, ha nem csak saját magadtól jelölöd be az egyes tulajdonságokat, hanem esetleg megkérsz valakit, aki jól ismer téged, hogy kívülről hogyan lát téged. Ami még jó dolog ebben a tesztben, az az, hogy nem csak egy személyiségtípust ad meg számodra, hanem azt is megmutatja, hogy melyik típus mennyire (hány %-ban) jellemző rád – hiszen az emberi személyiség nem csak fekete vagy fehér, hanem sok jellemzőből tevődik össze.

 

 

Források: 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian