[metaslider id="9331"]

A produktivitás paradoxon

„2022 az én évem lesz. Mindent megcsinálok, amire eddig nem volt motivációm. Most nem hagyom ott a kondit egy hét után, és esküszöm, hogy egészségesen fogok étkezni, odafigyelek magamra és kivágok minden károsat az életemből…” Ez így igaz szinte minden évre. Az újévi fogadalmak sokszor hatalmas motivációt adnak az embernek, az idő múlása és a tabula rasa, vagyis a tiszta lappal kezdés, igen csábítóan hat szinte mindenkire a világon. De mintha a kezdeti motivációk igen hamar nyomássá, és idegesítő hanggá válnának a fejünkben. Ebben a cikkben pár kapaszkodót szeretnék nyújtani, amik alkalom adtán segítséget nyújtanak, abban, hogy 2022-ben fejlődni tudj az élet olyan aspektusaiban, amire éppen szükséged van. 

A változást mindig kicsiben kell kezdeni

Egy korábbi cikkemben már említést tettem pár önsegítő könyvről, köztük James Clear: Atomic Habits című könyvéről, ami szerintem tökéletes kezdő lépés, ha valaki akármit is változtatni szeretne az életében. Ha egyszerre 6 rossz szokásodat is meg akarod változtatni, és még mellé beújítanál 3 másikat, valószínűleg nem fogsz sikerrel járni, hiába akarod mindennél jobban és hiába vagy teljesen motivált. Érdemes listát készíteni azokról a dolgokról, amiken változtatni szeretnél és fokozatosan bevezetni és vagy kivezetni őket az életedből, így sokkal nagyobb valószínűséggel jársz sikerrel, és a szokásaid könnyebben beágyazódnak az életedbe és így az életed részei is maradnak, ami hosszú távon mégis csak jövedelmezőbb, mint 2-3 hónapig megtartani egy-egy fogadalmat.

Podcastok

Ha mondjuk szívesen olvasnál valamit, de állandóan rohanásban vagy, autózol, vagy éppen sétálsz A-ból B-be, akkor a szokásos zenék mellett érdemes invesztálni néha egy podcast meghallgatásába az idődet. Szerintem nagyon sokszor még nyugtató hatással is van, ha meghallgatsz egy-egy podcastot, de ha esetleg az egyik célod az idei évre az, hogy jobban megismernéd magadat, vagy éppen nyelvet tanulnál, akkor is jolly jokerek lehetnek. 

Önismeret

Egyre népszerűbbé válik és mindenhol szembe jön velem mostanában, hogy 2022 az igazság és az önismeret éve így általánosságában. A social media nagyon sok felületén lehet már jobbnál jobb oldalakat találni, akik kifejezetten erre a témára szakosodtak és nap-mint-nap motiváló üzeneteket vagy elgondolkoztató kérdéseket dobnak be a hírfolyamodba. Különböző eszközökkel is neki lehet ennek az utazásnak fogni: naplózás, tarot kártyával való önismeret, vagy önismereti könyvekben is sokszor lehet találkozni segítő kérdéssorokkal.
Mindenképp érdemes a téged foglalkoztató kérdésekkel foglalkozni, hiszen, ha te nem ismered önmagad, akkor hogyan várod el, hogy mások ismerjenek?

A kondi-dilemma

A leggyakoribb újévi fogadalom természetesen a „lefogyok” és az „idén nyárra álom alakom lesz, most már tényleg”. Ebből adódóan valóságos rémálom belépni a konditermek ajtaján január első pár hetében. Azoknak, akik újonnan szeretnének elkezdeni foglalkozni a fizikumukkal, érdemes valakivel együtt belekezdeni a dolgokba. Esetleg egy személyi edzőt fogadni. Ez ilyenkor hatalmas segítség lehet egy kezdőnek, és ha esetleg alábbhagy a motiváció, akkor ott van a „kényszerítő tényező”.
De mint mindenben itt is a legfontosabb a rendszeresség és az, hogy kis lépésekkel induljunk neki a célunknak, ne ajtóstul rontsunk a házba.

Egészséges étkezés

Sokan lesznek vegánok és vegetáriánusok az újév kezdetén, de viszonylag kevesen maradnak is azok hosszú távon. Általában itt is az a szituáció, hogy egyszerre minden húst és vegánok esetében minden állati eredetű terméket hirtelen kivágnak az életükből, és hát, utána nem bírják túl sokáig.
Az egészséges étkezés titka sokak szerint a mértékletesség, és hogy megadsz mindent a szervezetednek, amire szüksége van, nem vonod meg néhanapján a csokit vagy akár egy pizzát.
Sokat segít, ha konkrét célokat konkrét időpontokra tűzöl ki magadnak, ha előre megtervezed az étkezéseidet, vagy ha tudod, hogy rohanós napjaid/heted lesz, akár előre elkészíted és becsomagolod az ételeidet. 

Tanulás

A vizsgaidőszakban valószínűleg sokan rájöttünk arra, hogy lehet, hogy hamarabb neki kellett volna állni a tanulásnak, és pont ezért sokunknak landolhatott ez is az újévi listán.
Tulajdonképpen valahol ott a megoldás erre, hogy gyakrabban, kisebb adagokban tanuljuk meg az anyagot. Na, persze ezt mindenki hallgatja már általános iskola óta, de igazából van benne valami. Egy héten keresztül a napi egy óra tanulás mégis kellemesebb, mint az utolsó pillanatban tartott 12 órás tanulások, nem?

Az arany középút

Ez a szabály abszolút univerzális, hiszen tulajdonképpen mindenre alkalmazható az életben. Ha megtaláljuk hogy milyen módon nem billen a mérleg egyik nyelve sem, valószínüleg nagyobb harmóniában fogjuk megélni a pillanatokat és a mindennapjainkat is.
Ez vonatkozhat a magunkra szánt idő fontosságára, hogy időt töltsünk magunkkal és a saját társaságunkban, de ugyanakkor társas lények vagyunk és a barátainkkal legalább annyira fontos programokat szervezni és bulizni. De ugyanakkor fontos az egyensúly a céljaid elérésében, és az önreflexióban is, nagyon fontos sokszor visszanézni, hogy honnan jutottál el oda, ahol most vagy, mert azon felül, hogy büszke leszel magadra, még sokkoló élmény is lehet.
De a legfontosabb, hogy megtaláld a harmóniát a türelmetlenség és a türelem között. A mai világban mindent azonnal akarunk, de néha be kell lassulnunk és várnunk kell arra, hogy az élet és az apró lépéseink meghozzák az eredményüket. 

 

képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian