[metaslider id="9331"]
Záróvizsga kiemelt

„Egy dolog biztos: nagyon fontos a jó időbeosztás!” – Záróvizsga interjú Kiss Mátyással

Mi az első gondolatod, ha meghallod, hogy záróvizsga? Minden hallgatónak nagy álma már az első naptól kezdve, hogy az ötéves képzés legvégén kezébe vehesse diplomáját. Ehhez azonban nem elegendő teljesíteni a félév végi vizsgákat és szigorlatokat, hanem egy utolsó akadályként még a záróvizsgát is sikeresen meg kell ugrani. Valószínűleg egyetemi éveink alatt nem nagyon izgatja fantáziánkat, hogy mi lesz majd, ha odakerülünk, úgy gondoljuk, az majd a jövőbeni énünk problémája lesz. Mindezek ellenére az idő gyors előrehaladtával a záróvizsga is közeledik, így ennek keretében kértem meg Kiss Mátyást, hogy meséljen arról, hogyan is kell ezt az időszakot elképzelni.

Először is nagyon gratulálok a sikeres záróvizsgáidhoz! Mesél nekünk kérlek arról, hogyan kell elképzelni egy záróvizsgát! Mennyiben másabb, mint egy félév végén teljesítendő szóbeli vizsga?

Kiss Mátyás záróvizsgaKiss Mátyás: Először is nagyon szépen köszönöm a gratulációt, illetve a felkérést is! A jogász szakon 5 darab záróvizsga tantárgy van, nevezetesen: Alkotmányjog, Közigazgatási jog, Büntetőjog, Polgári jog és Európa-jog. Ezt annyival egészíteném ki, hogy az Alkotmányjogból és a Közigazgatási jogból összevont záróvizsgát kell tenni, tehát ugyanazon alkalommal történik a vizsga a két tárgyból, azonban két külön jeggyel történik az értékelés. Mennyiben másabb egy félév végén teljesítendő szóbeli vizsgánál? A tét egészen biztosan más, hiszen itt már nem csak az a tét adott esetben, hogy mennyire lesz nyugodt és önfeledt nyara vagy januárja a hallgatónak, hanem az, hogy a záróvizsga időszak alatt sikerül-e diplomát szereznie, véget ér-e számára a képzés. Illetve amiben másabb még, az az anyagmennyiség, ezeket a tárgyakat már részekre bontva a képzés korábbi szakaszában sikeresen teljesítette a záróvizsgázó hallgató, most újra előkerülnek, csak a teljes anyagmennyiségükkel.

Melyik vizsgát mondanád a legnehezebbnek és miért?

Kiss Mátyás: Azt gondolom mindenkinek más és más a legnehezebb. Aki magánjogi beállítottságú, annak a polgári jog záróvizsga talán könnyebb lesz, mint mondjuk a büntetőjog, de ugyanez igaz fordítva is. Nekem a büntetőjog volt visszatekintve talán a legnehezebb, mert ott volt az a plusz körülmény, hogyha sikerül, akkor megvan a diploma, nehéz volt ezzel a tudattal aludni térni a vizsga előtti estéken.

Véleményed szerint mi a legjobb módszer arra, hogy ilyen rövid időn belül ekkora anyagot meg lehessen tanulni?

Kiss Mátyás: Szerintem nagyon fontos, hogy amennyire csak lehetséges, a záróvizsga időszakban próbáljon meg erre a feladatra koncentrálni a hallgató. A leghatékonyabb tényleg az, ha minden egyes nap foglalkozunk az anyaggal. Fontos persze a pihenés is, egy záróvizsga időszak teljes egészében több hónapon keresztül tart. Én a vizsga után mindig adtam magamnak 2-3 nap szünetet, mire újra nekiálltam a következőnek. Illetve esténként, a nap végén is kell egy kis pihenés, relaxáció, hogy a következő nap hatékonyan tudjunk nekiállni az aznapi anyagnak. A szabályzatok előírják, hogy két záróvizsga között legalább 4 hét felkészülési időt kell biztosítani. Ez alapján kell gazdálkodni az idővel, de aki abszolutóriumot szerzett és eljutott a záróvizsgákig, már rendelkezik azzal a tapasztalattal, hogy hogyan is kell jól beosztani a rendelkezésre álló időt.

Igazak-e azok a rémhírek, hogy záróvizsgán is szeretnek buktatni?

Kiss Mátyás: Nem gondolnám, hogy szeretnének a bizottság tagjai buktatni, ugyanakkor tény, hogy akárcsak a képzés többi részén, a záróvizsga időszakban is előfordulnak sikertelen vizsgák. Ez elképzelhető oly módon, hogy a tételhúzást követően a hallgató visszaadja a kihúzott tételt, de úgyis, hogy elégtelen lesz az érdemjegy. Azt gondolom, érdemes minél több időt fektetni a tanulásba. Mindig lehet rossz tételt húzni sajnos, velem is megesett többször is, de minél többet tanul valaki, annál inkább csökkenthető ez a szerencsefaktor.

Akinek esetleg nem sikerült valamelyik alkalom, mit tud tenni?

Kiss Mátyás: Véleményem szerint a záróvizsgák egyik nehézségét az adja, hogy egy adott tantárgyból egy adott félévben legfeljebb 5 nap áll rendelkezésre, és ha valakinek nem sikerül a vizsga, abban a félévben már nem próbálkozhat újra. Van őszi és tavaszi záróvizsga időszak, akinek nem sikerül az egyik félévben, a következő záróvizsga időszakban próbálkozhat újra. Ugyanakkor létezik az úgynevezett „pótnap”, amikor is írásban előterjesztett indokolt kérelemre a tanulmányok során legfeljebb egyszer, egy tantárgyból engedélyezhető a sikertelen záróvizsga kijavítása vagy az elmulasztott záróvizsga letétele. Fontos azonban, hogy ez minden hallgató számára csak egyszer áll rendelkezésre.

Most, hogy így visszatekintesz erre az időszakra, mit tanácsolsz a jövő záróvizsgázóinak?

Kiss Mátyás: Nehéz egyelőre jótanácsot adni, még én sem fogtam fel igazán, hogy vége a záróvizsga időszaknak. Egy dolog biztos: nagyon fontos a jó időbeosztás! Talán fontosabb, mint bármikor máskor az ötéves képzés ideje alatt. Egyfelől minél több időt és energiát kell belefektetni, mert az anyag nagy és sok a tétel. Másfelől muszáj néha beiktatni egy kis szünetet, hiszen egy komplett félévet lehetetlen azonos intenzitással végig tanulni. Ugyanakkor, aki eljut a záróvizsgákig, az már nem kevés rutinnal rendelkezik, túl van számos kemény szigorlaton és szóbeli vizsgán, ami tapasztalattal és önbizalommal vértezheti fel az embert. Sok sikert kívánok a következő záróvizsgázó csapatnak!

Még egyszer köszönöm szépen az interjút és további sok sikert kívánok az elkövetkezendő időszakhoz!

Kép forrása: kiemelt

EnglishGermanHungarian