[metaslider id="9331"]
Újévi hagyományok Európában 2. rész

Újévi hagyományok Európában 2. rész

Korábbi cikkemben öt európai ország újévi szokásait mutattam be, amelyek az újév köszöntésében kiemelkedő szerepet kapnak az emberek körében. Az év utolsó napja mindig lehetőséget ad visszatekinteni az óév eseményeire és megtervezni a következő esztendőt.  A szilveszteri esték pedig különböző fogásokkal álló vacsorával, tűzijátékkal, partival tölthetők el, várva az éjfélt. Mostani cikkemben újabb a kontinens országaiban meggyökeresedett, tradícióvá vált hagyományt ismertetek, amik nélkül elképzelhetetlen a szilveszter este.

Görögország

Az ország kultúráját már az ókortól kezdve áthatja a különféle jóslatokba vetett hit, így nem meglepő, hogy a modern görög világ is megtartotta ezt a szokást. A görögök újévkor kártyát vetnek, vagy éppen kávézaccból jósolnak, hogy megtudják, mi vár rájuk az újesztendőben. Hasonló szokás az órák felhúzása, amivel szerencsét hoznak a házba.

Ehhez a naphoz kapcsolódik még egy különleges rituálé, ami itthon nálunk december 6-i naphoz hasonlít. A görögöknél ilyenkor a kisgyermekek gondosan kitisztítják cipőiket, reggel pedig finomságokkal, ajándékokkal megtöltött csizmák, cipők várják őket. 

Gasztronómiai szempontból említésre méltó az ünnep süteménye, amit vaszilopitának hívnak. A vaszilopita többféle tésztából is készíthető, édes vagy sós sütemény, lényege, hogy a belsejébe pénzérmét rejtenek el. Akinek ez a tányérjára kerül, egész évben pénzre és szerencsére számíthat. Emellett van olyan, aki ezen a napon hagymát akaszt a bejárati ajtó fölé, vagy éppen gránátalmát dob a küszöbre, annak átlépése előtt, ami mind a bőséget, jólétet szimbolizálják. 

Újévi hagyományok
Vaszilopita

Fehéroroszország

Kontinensünk ezen országában is számos, mára népszerű hagyománnyal találkozhatunk, amelyek az újév köszöntésében központi szerepet töltenek be. Egyik ilyen szokás, hogy az újévi kívánságokat 12 papírdarabra kell felírni, és amikor éjfélt kezd ütni az óra, el kell kezdeni égetni a papírdarabokat.  Az a kívánság teljesül, amely a 11. ütésnél még nem égett el. 

Másik kicsit abszurdnak tűnhető elem a férjjósló kakas. Az alkalmazott módszer szerint az eladósorban lévő lányok felsorakoznak, majd mindegyikük maga elé szór egy halom kukoricát, majd miután mindenki megtette, jöhet a kakas. Akinek a kukoricájából először csipeget a baromfi, az a lány az újévben biztosan férjhez megy. 

Csehország

A csehek különleges hagyománya, hogy újévkor egy félbevágott alma magházából igyekeznek kiolvasni a jövőt. Amennyiben a magokat csillag alakban rendeződve találják, az a jó szerencsét jelenti, de a kereszt alakban összeálló magok szerencsétlenséget hoznak a házra. 

Azonban nemcsak a jövőt, de a házasságot is megpróbálják megjósolni az országban. Ilyenkor a cseh hajadonok leveszik az egyik cipőjüket és a válluk felett a hátuk mögé hajítják, így jósolva a házasságról. Kétféle szempontot dolgoztak ki e szokással kapcsolatban, szem előtt tartva, hogy hova esik a cipő. Abban az esetben, ha a bejárati ajtó irányába esik a cipő, a következő évben házasságot kötnek, de ha berepül az ajtón és mindenki kiszalad a házból, nem biztos, hogy egyhamar házasságra kerülhet sor. 

Csehország

Olaszország

Olaszországban szilveszter éjszaka kötelező a piros fehérnemű, mert ez biztosítja, hogy az emberre az újévben ráköszönt a szerencse. Fontos kiemelni, hogy ezt a fehérneműt ajándékba kapják és újév napja után ki kell dobni, különben semmit nem ér a bevett rituálé. 

A ruhadarab mellett azonban érdemes óvatosan közlekedni és vigyázni az itáliai városok utcáin, ugyanis előfordulhat, hogy egy adott pillanatban egy-egy régi serpenyő, bútordarab, televízió vagy éppen más ósdi tárgyak landolnak mellettünk. Az olaszok közül jópáran ezzel a teátrális gesztussal jelzik azt, hogy megszabadultak az óévtől és eldobják az ahhoz köthető dolgokat. Úgy tartják, így elég helyet készítenek elő az egész éves jónak. A régi dolgokat nem egyszerűen csak összetörik, a kacatokat, bútorokat az ablakon keresztül hajítják ki hangos kiáltások kíséretében. Vélemények szerint ezzel a módszerrel a szenvedélyes emberek hírében álló olaszok élnek, ami már visszatérő jelenség az országban. 

Anglia

Angliában nagy hagyománya van a fagyöngynek. Itteni szokás szerint, ha szerelmesek éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor egész évben elválaszthatatlanok lesznek. A szokás később Írországban is elterjedt és tradícióvá vált. További hagyomány, hogy az óra első ütésére a házigazdának ki kell nyitnia a hátsó ajtót, ezzel kiengedve az óévet, majd a tizenkettedik ütésre beengedni az újat. A lakosok szerint pedig balszerencsét hozhat, hogyha a következő évi naptárat idő előtt kiakasztják, még inkább, ha a következő évi határidőnaplóba írnak terveket, szövegeket. 

Minden országnak megvannak a sajátos, elterjedt, különleges szilveszteri és újévi szokásai. Változatos képet mutatnak az egyes tradíciók, mindenki másképpen ünnepli az újév beköszöntét. Ha csak egy mondással is kifejezhetnénk: „Ahány ház, annyi szokás”.

Nagyon boldog újévet kívánok mindenkinek!

 

Források: 1, 2,

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian