[metaslider id="9331"]
Szilveszter, avagy a négylábúak rémálma

Szilveszter, avagy a négylábúak rémálma

Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig kis kedvenceink számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében.

Kitekintés

Minden kutya süketen születik, de a kölyköknek már négyhetes korukban sokkal fejlettebb a hallásuk az emberénél. A felnőtt kutyák a világ legjobb hallású állatfajai közé tartoznak. Különleges képességeiket többek között hosszú, L alakú, a hangot felerősítő hallójáratuknak és mozgatható, a hang irányába fordítható fülkagylójuknak köszönhetik. Egyes kutyafajták esetében szenzibilis idegrendszerrel is párosul. Míg például a vadászkutyákat nemzedékek óta arra szelektálják, hogy rezzenéstelenül elviseljék akár a közeli puskalövést is, a kutyák többsége a nagyon erős, a speciális testi adottságok révén sokszoros erővel hallható, olykor fizikai fájdalmat is okozó hangra félelemmel, sőt nemritkán meneküléssel reagál. Ez az oka, hogy a petárdás-tűzijátékos időszakban évről évre kutyák sokasága tűnik el otthonról, vagy akár séta közben a gazdája mellől szökik el. A menekülési ösztön azt diktálja, hogy gyorsan, a lehető legmesszebb kerüljenek attól a helytől, ahol veszélyben érzik magukat, így akár 20-30 kilométerre is elrohannak onnan, ahol megijesztették őket.

Mit tehetünk a szökés megelőzése érdekében?

  • A kutyában lévő mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető. Ha esetleg közben megváltozott a mobilszámunk vagy a címünk, mindenképpen értesítsük erről az állatorvosunkat, hogy a chip leolvasásakor a most aktuális adatokat találhassák meg. 
  • Kutyáinkra, macskáinkra érdemes az elérhetőségünket tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhessen minket.
  • A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal sétáltassuk kutyánkat.
  • Otthon biztosítsunk kedvencünknek az utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Mi a teendő, ha elkóborolt állatot látunk?

Mi a teendő, ha elkóborolt állatot találunk?

Először is, ne menjünk el mellette. Lehet, hogy mi vagyunk az utolsó esélye, hogy hazataláljon a családjához. Ha barátságos, próbáljuk megnézni, hogy van-e biléta a nyakában. Ha van, akkor könnyű dolgunk van, mivel csak fel kell hívni a rajta lévő telefonszámot és meg tudjuk beszélni a gazdival, hogy hogyan jutassuk vissza a kis kedvencét. Ha nincs biléta, chip még mindig lehet benne. Szilveszterkor sok ügyeletet találhatunk az interneten, ahol be tudják olvasni a chipet. Ha esetleg sérült az állat, mindenképpen vigyük állatorvoshoz. Ha nincs chipje, megpróbálhatjuk megkeresni a gazdáját, azonban ez sokszor nehézkes feladat. Ha van rá lehetőségünk, tartsuk magunknál, amíg ki nem derül, honnan menekült el, ezzel nagyon sok további stressztől óvhatjuk meg. Ugyancsak az interneten több olyan közösségi oldal is van, ahová felteszik az elkóborolt állatok fényképét, így feltölthetjük egy ilyen oldalra, hátha a gazdi rátalál. 

Szilveszter és az elkóborolt állatok

A „Mol” segít

A Mol évek óta segít az elveszett kutyák és gazdáik egymásra találásában. Ez a segítség azért is különösen fontos, mert a sikerben az időnek kulcsszerepe van: annál nagyobb az esélye, hogy az állat maradandó testi-lelki sérülés nélkül ússza meg a kalandot, minél kevesebb időt kényszerül a gazdájától távol tölteni. A kutyák számára a kényszerű távollét ugyanolyan, vagy talán még erősebb stressz, mint az embernél.

A kóborló állat nagy valószínűséggel azonosítható a töltőállomáson leolvasott csip, illetve a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével. Ha tehát a megtaláló beviszi a gazdátlan ebet a legközelebbi, leolvasóval felszerelt Mol töltőállomásra, hatalmas lépést tett azért, hogy a kutyus hazajusson. A chipleolvasóval felszerelt töltőállomást jellegzetes, kutyás matrica jelöli a bejárati ajtón, online pedig a Mol töltőállomás-keresőn, a Mol MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában lehet megkeresni őket. Ilyenkor a Mol töltőállomásokon szolgálatot teljesítő munkatársak is figyelemmel követik a kutyák mozgását.

Nekünk petárdák nélkül is teljes az ünnep, viszont nagyon sok állat életébe kerülhet a hangos ünneplés.

 

 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian