[metaslider id="9331"]
tancolo-egyetem

Táncoló Egyetem – Interjú Vélin Vesznával

A Pécsi Tudományegyetem 2000 óta lehetőséget kínál minden táncolni kívánó hallgatónak, kari dolgozónak és pécsi polgárnak egy kis testmozgásra 10 héten keresztül szemeszterenként a Táncoló Egyetem falain belül. A Táncoló Egyetem megalakulásától kezdve közel 60 féle tánc és mozgáskultúrával ismerkedhettek meg a résztvevők. A széleskínálatú kurzusok között megtalálhatóak a klasszikustól, a népi és modern táncstílusok is.  

Választható kurzusok:

 • alakformáló-táncaerobik kezdő
 • dolgozói társastánc kezdő
 • dolgozói zenés torna 1. 
 • dolgozói zenés torna 2.
 • hastánc kezdő
 • hip-hop kezdő
 • horvát, szerb, makedón táncok kezdő
 • bachata kezdő
 • kubai salsa kezdő
 • latin freestyle aerobik kezdő
 • latin táncok kezdő
 • party rock and roll kezdő
 • társastánc kezdő
 • PTE Táncegyüttes órái
 • kreatív tánc Parkinson-kórral élők számára

2005-ben a PTE Táncoló Egyetem állította fel, az egy időben legtöbben hastáncolók Guinness rekordját, amit 2010-ben sikeresen megismételt. 

A Media Iuris Vélin Vesznát a Táncoló Egyetem horvát, szerb, makedón táncok oktatóját kérdezte munkájáról: 

Mióta foglalkozik táncoktatással és miért éppen ezeknek a nemzeteknek néptáncaira esett a választása?

Vélin Veszna: A válasz elég egyszerű lesz. Magyarországi horvát lévén (hercegszántói származású vagyok – Bács-Kiskun megye), születésemtől kezdve ez határozza meg az életemet. Már az általános iskolában elkezdtem táncolni, majd ezt folytattam gimnáziumi éveim alatt is a pécsi Tanac Néptáncegyüttesben, melyben most is táncolok. Az egyetemi évek folyamán kezdtem el tanítani is: Szalántán, Pécsudvardon, Pécsen, aztán ez kiegészült Barccsal, illetve olyan helyekkel ahova hívtak. A Vizin Zenekarral évek óta táncházakat tartunk, így Pécsen kívül nagyon sok helyre eljutunk. A Táncoló Egyetemen ez a 10. tanévem, jubileumi év! 

Vélin Veszna

Már sok hallgató sikeresen végezte el a kurzust az elmúlt szemeszterekben az Ön kezei, ez esetben “lábai” alatt. 1-1 szemeszterben nagyjából hány hallgató jelentkezik a kurzusra, és a jelentkezők közül mindenki szláv származású, vagy van, aki csak szimpátia alapján választja a kurzust?

Vélin Veszna: Kezdetben, amikor átvettem a kurzust Traum Lénárd barátomtól (külföldre költözése miatt), akkor 20-25-en jelentkeztek általában… az évek folyamán ez a létszám egyre csak növekedett. Az utóbbi évek folyamán általában 35-40 a jelentkezők száma és minimális a lemorzsolódás. Még a külföldi hallgatók is általában kitartanak. A jelentkezők között szinte mindig van szláv (horvát vagy szerb) származású, de a legtöbben mégis magyar származásúak, akiket a szimpátia hoz ide. A körtáncoknak ereje van: az összetartozás, az egymás segítése, az együttlét, a közös öröm stb. és nem mellesleg az érdekes ritmusok, könnyebb és nehezebb lépések. Mindez vonzó a jelentkezők részére. Vannak olyanok, akik már több éve járnak a kurzusra

 A kurzus sikeres elvégzése után, a jelentkezők a szerb, horvát és makedón népi tánckultúrák alapjaival ismerkedhetnek meg, vagy teljes átfogó képet kaphatnak e nemzetek táncairól? Akinek esetleg elnyeri tetszését a kurzus, van e lehetősége a folytatásra vagy bármilyen lehetősége tovább képezni magát, mélyebben elmerülni a folklórban?

Vélin Veszna: Inkább azt mondanám, hogy alapokat kapnak. A magyarországi horvát kultúrából kapnak többet, hisz én is horvát származású vagyok, erről többet tudok nekik mesélni (vagy esetleg bemutatni – mint ahogy volt arra alkalom, hogy kurzus végén népviseletbe öltöztettem néhányukat). Akinek pedig elnyeri tetszését a kurzus, az esetleg folytathatja a táncot, az ismerkedést a helyi táncegyüttesekben (Tanac, Baranya…), vagy eljárhat táncházakba, vagy esetleg horvátországi, szerbiai és makedóniai tánckurzusokra (habár erre még nem volt példa tudtommal).

Mi az amit elmondana a kurzusról, mivel csábítaná oda az érdeklődőket, mivel motiválná őket, miért érdemes ellátogatni az órákra?

Vélin Veszna: Ahogy az elején már mondtam, hiszem azt, hogy a körnek varázsa van. Ezek a táncok, amelyek a kurzuson megjelennek, általában körtáncok. Nem kell félni attól, hogyha egyedül jövök a kurzusra nem fogok tudni kivel táncolni. Nem számít, hogy ügyesebb vagyok, vagy még csak most ismerkedem a táncokkal. A kör mindenkit befogad! Ezek mellett pedig a társaság nagyon jó. Vannak fiatalok, középkorúak és idősebbek is, de mindenki lelkes, pozitív, befogadó és élvezi a táncolást! Ennyi a titok! 

A Media Iuris nevében Gratulálunk Vélin Vesznának az eddig elért teljesítményéhez, és további sikeres munkát kívánunk! 

1 thought on “Táncoló Egyetem – Interjú Vélin Vesznával

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian