[metaslider id="9331"]

Táncoljunk! Ma van a tánc világnapja

A tánc időtlen idők óta kíséri az ember életét, sőt már a barlangokban lévő rajzokon is szerepel, ahogyan egy ember táncol. 1982. óta a tánc világnapját minden évben április 29-én ünnepeljük. 1727-ben ezen a napon született Jean-Georges Noverre, a „Balett Shakespeare-jeként” ismertté vált táncos-koreográfus. De ki is volt a balettmester, akinek a születésnapján a tánc világnapját ünnepeljük? Most megtudhatod!

A táncvirtuóz munkásságával lefektette a balett legfontosabb alapelveit, szabályait, melyek napjainkig is érvényben vannak. Máig ható ismertségét életének fő műve, a Levelek a táncról és a balettekről (Lettres sur la Danse et sur les Ballets) című könyve jelentette, melyet először 1760-ban adtak ki. A francia balettművész kiemelkedő szereplője volt a 18. századi tánc világának, a balettművészet a mai napig alappilléreként tekint művére és forradalmi újításait mai napig használják, miszerint a valóságábrázolás a követendő példa a tánc művészetében és a tánc nemmás mint, az érzések ábrázolása, amit nem csak szabályos alakzatban lehet megvalósítani.

„Amikor eldöntöttem, hogy írok egy olyan művészetről, ami tanulmányaimnak és elmélkedéseimnek állandó tárgyát képezi, még alig sejtettem érdeklődésem sikerét és hatását az irodalmárok és az ízlés embereinek körében; ugyanakkor ezzel párhuzamosan épp azok között, akikről elsősorban mintáztam, rosszindulatú és ingerült fogadtatásra talált.”

A Pécsi Tudományegyetem 2000 óta lehetőséget kínál minden táncolni kívánó hallgatónak, kari dolgozónak és pécsi polgárnak egy kis testmozgásra 10 héten keresztül szemeszterenként a Táncoló Egyetem falain belül. A Táncoló Egyetemről megtudhatok többet is Vélin Vesznával készült interjúnkból, IDE kattintva. Remélem nyertetek egy kis inspirációt, ahhoz, hogy táncoljatok a mai napon!

EnglishGermanHungarian