[metaslider id="9331"]
bortonlatogatas-kiskunhalas

Börtönlátogatás Kiskunhalason!

A Pécsi Tudományegyetem jogi karán a Fiatal Értelmiségi Klub szervezésében a joghallgatók ellátogathattak Kiskunhalasra a Magyar Büntetés-végrehajtás legújabb Börtönébe.

Amely, mint megtudtuk kezdetben laktanya, majd migránstábor, most pedig büntetés-végrehajtási feladatok ellátására, illetve elzárás végrehajtására kijelölt intézet, amelyben fogház és börtön fokozatú felnőtt korú férfi és női elítéltek vannak elhelyezve. A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet 2019. február 22-én adta át dr. Pintér Sándor belügyminiszter.

 

A beléptetési folyamat elég hosszadalmas volt. Idézem egyik hallgatót: „Ha ilyen nehéz bejutni, akkor milyen nehéz lehet kijutni?” Miután túljutottunk e procedúrán, két csoportra lettünk osztva. Míg az egyik csapat előadást hallgatott, addig a másik csoportot körbevezették a létesítményben.

Az előadásban rengeteg érdekességet megtudtunk a börtönnel kapcsolatban. Például, hogy 470 elítélt van elhelyezve jelenleg. A börtön az EU szabványnak megfelel. Ami még nagyon érdekes volt, hogy a rendet fent tudják tartani, a Parancsnokhelyettes Úr által bevezetett jutalmakkal. Elmondása szerint, aki jól viselkedik, az a hozzátartozójával kivételes módon beszélhet. Aki pedig nem viselkedett jól az nézi, hogy a másiknak milyen jó, így ösztönözve a jó viselkedésre. Parancsnokhelyettest idézném: „Aki nem tud viselkedni, azt megtanítom rá.”

A körbevezetés során láttuk, hogy több épületből áll az intézet. Minden épületnek más a feladatköre. Külön épületekben található a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra alkalmas helyiség, a tantermek, ahol elvégezhetik alap tanulmányaikat azok a fogvatartottak, akiknek nincs meg alap tanultságuk. Külön épületekben zajlik a bedolgozás a gyárakba. A nőket egy varroda foglalkoztatja, a férfiak pedig asztalos munkákat végeznek a börtön falain belül.

A Börtönlátogatás végeztével Kalocsára mentünk, ahol a Kalocsa-Pécs barátságot ápolva a kalocsaiak vendégül láttak bennünket egy ebédre, mely nagyon jó hangulatban telt el. Az ebédet követően az időnket a zenészek és némi ital társaságában énekléssel és tánccal töltöttük el.

Nagyon élvezetes börtönlátogatás volt. A Media Iuris mindenképp ajánlja a hasonló eseményeket azoknak, akiket kifejezetten érdekelnek  a büntetőjog, illetve a büntetés-végrehajtás érdekességei, rejtelmei, hisz sok érdekes dolgot hallhatnak, mely akár tanulmányaikat is segítheti.

EnglishGermanHungarian