[metaslider id="9331"]
minden

Minden napra egy idézet! – hogyan motiváld magad a vizsgaidőszak közeledtével?

A vizsgaidőszak minden hallgató életében egy nehéz időszak, főleg, ha az ember joghallgató. Hisz a szorgalmi időszak leküzdése után már érkezik is a jól ismert vizsgaidőszak a nehezebbnél nehezebb szóbeli vizsgáival. A rengeteg tanulás ellenére azonban gyakori, hogy egy-egy vizsga esetleg nem sikerül, vagy nem sikerül úgy, ahogy azt szerettük volna. Ilyenkor szerintem ritka az a hallgató, aki nem keseredik el a bukás után, ami sajnos a hátralévő vizsgáira is rányomja a bélyeget. De mi az, amit ilyenkor tehetünk? Ha elveszítjük a motivációnkat, nagyon nehéz visszatérni arra az útra, ahonnan letértünk, és ismét ugyanolyan elszántsággal belevetni magunkat a tanulásba. 

 

Megbuktam a vizsgán, most mit tegyek?

Először is, ne keseredj el! Ez egy olyan dolog, ami bárkivel előfordulhat (többek között velem is), a lényeg, hogy szerezd vissza a motivációd, és kezdd el a tanulást! Legközelebb úgyis sikerülni fog. Sajnos a többség egy sikertelen vizsga után elkönyveli magát, pedig nem szabad. Sose feledd, hogy az egyik legnehezebb szakra jársz!

 

Hogyan szerezzem vissza a motivációmat?

Mielőtt még esetleg drasztikusabb lépésekre szánnád el magad, és – mondjuk elsősként – az első sikertelen vizsgád után szakot váltanál, gondold végig, miért választottad a jogot. Minden bizonnyal azért jöttél ide, mert ezen a pályán szeretnél elhelyezkedni, akár jogászként, ügyvédként, ügyészként, bíróként, vagy jegyzőként, és még sorolhatnám. Azért jöttél ide, mert azt érezted itt a helyed. Akkor mégis miért adnád fel, az első esés után?!  

minden

Meg tudod csinálni, és meg is fogod tudni csinálni! Sose gondolj úgy egy vizsgára, hogy nem megy, vagy én ehhez nem vagyok elég jó. Kit érdekel, ha nem vagy valamiben elég jó! Biztos vagy egy csomó más, amiben jobb vagy másoknál! Akkor mit számít, ha egy valami nem sikerül? 

minden

Mivel motiváljam magam a vizsgaidőszak előtt és alatt?

Nem feltétlen kell egy sikertelen vizsga ahhoz, hogy motiválatlan legyél. Sőt, saját magadat ösztönözni arra, hogy minél jobban teljesíts valamiben, sosem egy rossz dolog. Hisz mind tudjuk, hogy a céljainkhoz vezető út sajnos nincs kikövezve. Egy rögös, állandóan kanyargó úton kell végighaladnunk, hogy egy nap, – amikor visszatekintünk, – azt mondhassuk, igen, mi ezt megcsináltuk. Addig viszont jó pár kínkeserves vizsgaidőszakon kell átesnünk. 

Számomra a legjobb praktika, ha esetleg motiválatlan vagyok, az idézetek olvasása. Sőt! Ha tehetem még a háttérképeim is különböző idézetek, amiket minden alkalommal elolvasok, akárhányszor meglátom őket. Ez egy nagyon hasznos dolog, hiszen minél többször látod, és olvasod el, annál inkább el fogod hinni, és úgymond ”manipulálod” a saját elméd, hogy “igenis, erre te is képes vagy.” 

minden

Amellett, hogy mondjuk idézeteket állítasz be háttérképnek, minden napra választhatsz magadnak egy szuper idézetet, amiről úgy gondolod, hogy illeni fog a napodra, és az előtted álló feladatokhoz is passzol. Ha ezt megteszed, meglepődsz majd, mennyivel másképp fogsz hozzáállni a napi teendőidhez.

 

Nézz a szakmádhoz illő sorozatokat és filmeket!

Furcsa, vagy nem furcsa, de nekem ez mindig segít. Ha el vagyok keseredve és kikészít a sok tanulnivaló, valamint szívem szerint kifutnék a világból, – mert hát ugye a jogi karon szerintem elég gyakori, hogy ezt érezzük, – akkor megnézem a Dr. Szöszit, esetleg egy részt a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot vagy pedig a Suits c. sorozatból. És hogy mire jó ez? Amikor olyan műsort nézel, amiben a történet kapcsolódik az általad tanult szakmához, egy idő után – jó esetben – rádöbbensz, hogy milyen jó lenne, ha egy nap te is ugyanezzel foglalkozhatnál. Ez is inspirálhat arra, hogy megéri küzdeni, és tovább tanulni, mert egy nap, mondjuk te is pont olyan ügyeket göngyölíthetsz fel, mint a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot szereplőgárdája. Ami azért valljuk be, egy elég ösztönző dolog tud lenni. 

Ezek mellett természetesen olvashatsz krimiket, amik közül ajánlanám a zseniális Agatha Christie regényeket, azok közül is a Gyilkosság az Orient Expressen-t, az Öt kismalacot, emellett pedig a Gyilkosság meghirdetve, és az ABC gyilkosságok c. műveit, amik mind elkalauzolják az olvasót a nyomozások és rejtélyek nagyszerű birodalmába.

Összefoglalva, az élet nehéz, és valószínűleg rengeteg bukás áll még előtted. De ezek a kudarcok mind erősebbé fognak tenni, hogy a következő akadályokat, mind könnyebben teljesítsd majd! Ha esetleg még ez sem inspirálna eléggé, gondolj arra, hogy Thomas Edison az izzó feltalálásakor több ezer izzószálat kipróbált, mire végül megtalálta azt az egyet, ami működik. Ő ezekre nem bukásként tekintett. Őt idézve:

minden

 

Képek: Pinterest

EnglishGermanHungarian