A vizsgaidőszakban nem feltétlenül az étkezésünk körül forog minden gondolatunk, ami teljesen normális, de enni viszont akkor is muszáj! Ha már unod a Soba-t és a mekit, akkor ez a cikk segítségedre lesz, ha éhes vagy, de valami finomat és egészségesebbet ennél.
1. Mac and cheese
A tradicionális mac and cheese nem feltétlenül a legegészségesebb fogás, de ugyanakkor kárpótolja az ízlelőbimbóid a sok órányi tanulás alatt/után, és szuper egyszerűen el tudod készíteni.
Hozzávalók (4 főre)
- 500 g szarvacska tészta
- 150 g vaj
- 70 g liszt
- 1000 ml tej
- 1 nagy csipet őrölt szerecsendió
- 2 tk mustár
- 250 g vörös cheddar sajt
- 1 tk (vagy 2 gerezd aprított fokhagyma) fokhagymapor
- 2 csipet cayenne bors
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük. Egy nagyobb lábasban besamelt készítünk: felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és fehér habzásig hevítjük, majd felöntjük a tejjel, elkeverjük csomómentesre, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Néha keverjük át. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a szerecsendióval, a mustárral, a fokhagymaporral és a cayenne borssal, levesszük a lángról és elkeverjük benne a reszelt sajtot. Amikor elolvadt, összeforgatjuk a tésztával, és vagy így, vagy még sütőben besütve plusz 150 gramm sajttal a tetején fogyasztjuk.
2. Egyserpenyős paradicsomos tészta
Majdnem egy sima bolognai tészta, de mégsem, mert van benne egy kis csavar, ami miatt az íze is sokkal extrább lesz.
Hozzávalók (4 főre)
- 2 üveg 320 g-os kiszerelés bolognai szósz
- 600 ml víz
- 500 g penne
- 200 g mozzarella
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Az egyserpenyős paradicsomos tészta elkészítéséhez a szószt egy nagy serpenyőbe öntjük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel és felforraljuk. Beletesszük a tésztát, és kevergetve addig főzzük, amíg al dente nem lesz. Ekkor rátépkedjük a mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
3. Tejszínes hagymakrémleves
A téli napokon a franciák egyik kedvenc levese biztosan eltereli majd a figyelmed egy rövid időre, és azt is garantálom, hogy máskor is megcsinálod majd, olyan finom.
Hozzávalók (4 főre)
- 4 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 1 ek liszt
- 800 ml zöldségalaplé
- 180 ml tejszín
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A tejszínes hagymakrémleves elkészítéséhez a hagymát megtisztítjuk, és félfőre vágjuk, a fokhagymát pedig felaprítjuk. Egy közepes méretű fazékban a felforrósított olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk egy evőkanál liszttel, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig főzzük, míg a hagyma megpuhul, ez kb. 20 perc. Beleöntjük a levesbe a tejszínt, elkeverjük, egyet forralunk rajta, botmixerrel lezúzzuk, és kész is vagyunk. Krutonnal tálaljuk.
4. Sütőtök krémleves
A téli szezon sztárja a sütőtök, és a rengeteg vitamin és ásványianyag mellett, amit tartalmaz, igazán karakteres és erős ízzel rendelkezik. Viszonylag egyszerűen el tudod készíteni, és ha esetleg nem fogyna el azonnal, akkor a hűtőben tárolva még egy pár napig biztosan élvezni tudod majd a levest, ezzel is takarékoskodva az idővel és az energiával!
Hozzávalók
- 800 g sütőtök
- 50 g vaj
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.25 db szerecsendió
- 1 cm-nyi friss gyömbér
- 800 – 1000 ml zöldségalaplé vagy víz
- 1 ek frissen facsart citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, és leszedjük a héját. Egy lábasban a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük szerecsendiót és a gyömbért, majd egy picit lepirítjuk. Rárakjuk a sütőtökpürét, vagy a maradék sült sütőtököt, felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd leturmixoljuk. Végül egy kis citromlevet teszünk bele, és pirított tökmaggal tálaljuk.
5. Tejszínes tortellini besütve
Ez a recept egy kicsit több időt igényel a korábbiakhoz képest, de garantáltan megéri!
Hozzávalók (4 főre)
- 50 g vaj
- 30 g liszt
- 400 ml tejszín
- 200 ml tej
- 1 csapott tk oregano
- 1 csapott tk bazsalikom
- 1 mk Provence fűszerkeverék
- 1 csokor friss petrezselyem
- 200 g sajt ízlés szerint
- 500 g bolti tortelloni
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A vajat egy lábasba rakjuk, és megolvasztjuk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, egy picit pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejszínnel és a tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szintén folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd el is zárjuk alatta a lángot. Belekeverjük a szárított fűszereket és az apróra vágott friss petrezselyemnek nagyjából a háromnegyed részét. A sajtot lereszeljük, és kb. 60 g kivételével a besamelhez keverjük. Elolvassuk a tortelloni csomagolásán található leírást. Ha csak max. 4-5 perc főzési idő szükséges, akkor belerakjuk a mártásba, és már mehet is az egész egy nagy sütőtálba. Ha több főzési idő szükséges, akkor érdemes bő, forró vízben 2-3 perc alatt előfőzni. A tálban lévő besameles tortellonikra szórjuk a maradék reszelt sajtot, megszórjuk a petrezselyemmel, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre, és készen is vagyunk.
Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, kiemelt kép

Sziasztok! Sebők Aida vagyok a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakos hallgatója, a 2021/22-es tanévtől a Media Iuris szerkesztője. Az írással és az irodalommal már általános iskolában elkezdtem foglalkozni és ez a szenvedélyem azóta is tart. Cikkeimben elsősorban a büntetőjog a fő csapásvonal, de nagyon élvezem az interjúk készítését is, így sok különleges emberrel és izgalmas témákkal igyekszem színesíteni a Media Iuris oldalát.