[metaslider id="9331"]
vizsga

Top 5 megúszós kaja vizsgaidőszakra

A vizsgaidőszakban nem feltétlenül az étkezésünk körül forog minden gondolatunk, ami teljesen normális, de enni viszont akkor is muszáj! Ha már unod a Soba-t és a mekit, akkor ez a cikk segítségedre lesz, ha éhes vagy, de valami finomat és egészségesebbet ennél. 

 

1. Mac and cheese 

A tradicionális mac and cheese nem feltétlenül a legegészségesebb fogás, de ugyanakkor kárpótolja az ízlelőbimbóid a sok órányi tanulás alatt/után, és szuper egyszerűen el tudod készíteni. 

Hozzávalók (4 főre)

  • 500 g szarvacska tészta
  • 150 g vaj
  • 70 g liszt
  • 1000 ml tej
  • 1 nagy csipet őrölt szerecsendió
  • 2 tk mustár
  • 250 g vörös cheddar sajt
  • 1 tk (vagy 2 gerezd aprított fokhagyma) fokhagymapor
  • 2 csipet cayenne bors
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés
A tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük. Egy nagyobb lábasban besamelt készítünk: felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és fehér habzásig hevítjük, majd felöntjük a tejjel, elkeverjük csomómentesre, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Néha keverjük át. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a szerecsendióval, a mustárral, a fokhagymaporral és a cayenne borssal, levesszük a lángról és elkeverjük benne a reszelt sajtot. Amikor elolvadt, összeforgatjuk a tésztával, és vagy így, vagy még sütőben besütve plusz 150 gramm sajttal a tetején fogyasztjuk.

vizsga
2. Egyserpenyős paradicsomos tészta

Majdnem egy sima bolognai tészta, de mégsem, mert van benne egy kis csavar, ami miatt az íze is sokkal extrább lesz.

Hozzávalók (4 főre)

  • 2 üveg 320 g-os kiszerelés bolognai szósz
  • 600 ml víz
  • 500 g penne
  • 200 g mozzarella
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Az egyserpenyős paradicsomos tészta elkészítéséhez a szószt egy nagy serpenyőbe öntjük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel és felforraljuk. Beletesszük a tésztát, és kevergetve addig főzzük, amíg al dente nem lesz. Ekkor rátépkedjük a mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

vizsga

3. Tejszínes hagymakrémleves

A téli napokon a franciák egyik kedvenc levese biztosan eltereli majd a figyelmed egy rövid időre, és azt is garantálom, hogy máskor is megcsinálod majd, olyan finom.

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 800 ml zöldségalaplé
  • 180 ml tejszín
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A tejszínes hagymakrémleves elkészítéséhez a hagymát megtisztítjuk, és félfőre vágjuk, a fokhagymát pedig felaprítjuk. Egy közepes méretű fazékban a felforrósított olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk egy evőkanál liszttel, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve addig főzzük, míg a hagyma megpuhul, ez kb. 20 perc. Beleöntjük a levesbe a tejszínt, elkeverjük, egyet forralunk rajta, botmixerrel lezúzzuk, és kész is vagyunk. Krutonnal tálaljuk.

vizsga

4. Sütőtök krémleves

A téli szezon sztárja a sütőtök, és a rengeteg vitamin és ásványianyag mellett, amit tartalmaz, igazán karakteres és erős ízzel rendelkezik. Viszonylag egyszerűen el tudod készíteni, és ha esetleg nem fogyna el azonnal, akkor a hűtőben tárolva még egy pár napig biztosan élvezni tudod majd a levest, ezzel is takarékoskodva az idővel és az energiával!

Hozzávalók

  • 800 g sütőtök
  • 50 g vaj
  • 1 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.25 db szerecsendió
  • 1 cm-nyi friss gyömbér
  • 800 – 1000 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, és leszedjük a héját. Egy lábasban a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük szerecsendiót és a gyömbért, majd egy picit lepirítjuk. Rárakjuk a sütőtökpürét, vagy a maradék sült sütőtököt, felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd leturmixoljuk. Végül egy kis citromlevet teszünk bele, és pirított tökmaggal tálaljuk.

vizsga

5. Tejszínes tortellini besütve

Ez a recept egy kicsit több időt igényel a korábbiakhoz képest, de garantáltan megéri!

Hozzávalók (4 főre)

  • 50 g vaj
  • 30 g liszt
  • 400 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 1 csapott tk oregano
  • 1 csapott tk bazsalikom
  • 1 mk Provence fűszerkeverék
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 200 g sajt ízlés szerint
  • 500 g bolti tortelloni
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés
A vajat egy lábasba rakjuk, és megolvasztjuk. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, egy picit pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejszínnel és a tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szintén folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd el is zárjuk alatta a lángot. Belekeverjük a szárított fűszereket és az apróra vágott friss petrezselyemnek nagyjából a háromnegyed részét. A sajtot lereszeljük, és kb. 60 g kivételével a besamelhez keverjük. Elolvassuk a tortelloni csomagolásán található leírást. Ha csak max. 4-5 perc főzési idő szükséges, akkor belerakjuk a mártásba, és már mehet is az egész egy nagy sütőtálba. Ha több főzési idő szükséges, akkor érdemes bő, forró vízben 2-3 perc alatt előfőzni. A tálban lévő besameles tortellonikra szórjuk a maradék reszelt sajtot, megszórjuk  a petrezselyemmel, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre, és készen is vagyunk.

vizsga

 



Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6,  kiemelt kép

EnglishGermanHungarian