[metaslider id="9331"]
Miért olyan vonzó a jogász szakma napjainkban?

Miért olyan vonzó a jogász szakma napjainkban?

Miért olyan kedvelt a jogász szakirány, ha sokan óva intenek előle: az egyetemi évek túl nehezek, túl hosszúak és túl magolósak! Ha a 2023-as statisztikát megvizsgáljuk, a felsőoktatásba jelentkezők 15 604 alkalommal jelöltek jogász szakot, ami így is óriási szám, viszont jogi területű szakot 8 853 ember 22 890 alkalommal jelölt. De mi állhat a jogász szakma sikerének hátterében?

Státuszszimbólum

Mára nem csak Magyarországon, de világszerte a két legelismertebb szakma az orvos és a jogász. A  jogászok és orvosok óriási presztízzsel és tisztelettel élnek az emberi köztudatban. Ez több okból kifolyólag van így: közre játszik ebben a doktori cím elnyerése, a mindig elegáns megjelenés és az átlagon felüli jövedelem, melyek mind arra utalnak, hogy az adott ember intellektuálisan nagyon is művelt. A társadalom elismeri és tiszteli őket anélkül, hogy erre bárkit felszólítottak, vagy megkértek volna.

Jog

Magyarországi jogászképzés

Magyarországon a felsőoktatás kiemelkedően jó, amit az is bizonyít, hogy számtalan külföldi országból választanak a fiatalok magyar egyetemeket. Kicsiny országunkban összesen 38 egyetem és 29 főiskola található. 27 egyetem állami tulajdonban van, ami azt jelenti, hogy a kitűzött ponthatárt elért diákok tanulmányainak finanszírozását az állam átválallja. Ez külföldön nem gyakori, ezért is döntenek sokan a magyarországi egyetemek mellet. A vezető szakok és karok közé a mérnöki, gazdaság, jogi, pszichológiai szakok tartoznak. Magyarországon a jogi képzés kiemelkedően jó: 8 egyetem kínál jogi képzést, többek közt a  PTE, az ELTE, a SZE, a PPKE és DE. 

Mégis hiányszakma? 

Habár nagyon sokan döntenek jogi pálya mellett, nem sokan érnek el a végéig. Mindig szükség van végzett jogászokra akár közszférában, akár a magánszférában. Biztos ismerjük azt a mondást, miszerint „munkanélküli jogász nincs“. Ez nagy százalékban valóban így van. 

Átlagosan a frissen diplomázott jogászoknak mindössze 3,79 hónapra van szükségük arra, hogy állást találjanak maguknak. Ez a rövidke idő magába foglalja az álláskeresést és a további bonyolult procedúrákat is. Továbbá a jogászok 87,1%-ban kapnak állandó jellegű megbízást és mindössze 3%-a a megbízásoknak alkalomszerű. 

A közszférát tekintve az állások és pozíciók kiszámíthatóak, a jövedelmek stabilak, a feladatok pedig előreláthatóak. A magánszektorba főként az ügyvédi munkakör tartozik, ami versenyképességet és ambíciókat követel, de ezzel egyidejűleg mindig szükség van kiváló ügyvédekre. Mindig lesznek válások, üzleti szerződések és  védelmet kereső ügyfelek. Így tehát látjuk, hogy a jogászi pályán dolgozó emberekre mindig szükség lesz, aminek persze meg is fizetik az árát…

Magas jövedelem

Sokan döntenek a jogi pálya mellett a magas fizetés miatt.  Az tény, hogy egy jó szakember, aki ért a munkájához és a szakma elismeri, rengeteg pénzt megkereshet egy-egy per alkalmával. Természetesen a pályaválasztás előtt nem szabad, hogy a pénz legyen a legfőbb mérvadó, hiszen amíg eljutunk a ranglétra csúcsára, jó pár nehéz év áll előttünk, amely megterhelő azok számára, akik egyetlen motivációt a magas fizetésben látják. Az átlagos ügyvédi kereset 2021-es statisztikák alapján Magyarországon 500 000 Ft volt. Ez a szám természetesen több tényezőtől függ.

Magas jövedelem

Hivatás

A szakma szépsége az, amely a legtöbb diákot magával ragadja a pályaválasztás során. A jogászok, beleértve a közszférába dolgozókat, az ügyészeket, ügyvédeket és bírókat is, arra törekednek, hogy az embereken segítsenek. Ma Magyarországon az ügyvédi hivatás a virágkorát éli. Nagyon sok ember számára vonzó az, hogy 1-1 per keretein belül megismerjen egy élethelyzetet, egyéniségeket és érzelmeket. Gondolkozzon, anyagot gyűjtsön és a bíróságon a tudásával harcoljon azért, hogy ügyfelét megvédje és igazságot szolgáltasson. Jogásznak lenni nem egy szakma, hanem hivatás.

Karrierépítés és fejlődés

Jogászként számos mód nyílik a karrierépítők számára. Az 5 év elvégzése után rögtön belevághatunk a munkavégzésbe, de tovább is tanulhatunk még több lehetőség reményében. A jogászi hivatás szépségét többek közt az adja, hogy mindig van lehetőségünk fejlődni és önmagunkat fejleszteni. Az élethosszig tartó tanulás pedig segít abban, hogy mindig képzettek, felkészültek, rugalmasak legyünk és feladatra készek.

Így tehát látjuk, hogy a jogászi hivatás többet takar egy szakmánál. Habár rettentően nehéz és óriási lexikális tudás kell a jogtudomány elsajátításához, nem véletlen, hogy egyre több tanulni vágyó ezt a pályát választja hivatásaként.

 

Források: 1,

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian