[metaslider id="9331"]
Felszáll a holló - érkezik a Hunyadi János életéről szóló filmsorozat

Felszáll a holló – érkezik a Hunyadi János életéről szóló filmsorozat

Hunyadi János a középkori magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakja, tisztelete napjainkig sem hagyott alább. Az elmúlt időszakban könyvsorozat is íródott veszélyektől sem mentes életéről, tavalyi évben e sorozat tizenkettedik kötetét vehették kézbe az olvasók. Idén pedig egy tízrészes filmsorozat debütál életéről a televízióban az említett sorozat alapján, várhatóan ősszel, legkésőbb év végén. Korábban tervben volt egy, a nándorfehérvári diadalt bemutató film elkészítése is, de különböző okokból erre nem került sor. Cikkemben kitérek a széria főszereplőire, Bán Mór regénysorozatának történetére és a sorozat történeti hátterére.

A regénysorozat

Bán János (Mór) Hunyadiakról szóló sorozatának első kötete 2008-ban jelent meg, az azonnali sikert pedig további kötetek követték. A tervek szerint idén a tizenharmadik rész is a könyvesboltokba kerül, tartalmát tekintve a lehető legrészletesebben megismerhetjük belőle Konstantinápoly törökök általi bevételét és Hunyadi utolsó éveit.

Az író nem kisebb célt tűzött ki maga elé azzal, hogy elindította a Hunyadi című könyvsorozatot, ugyanis a kiterjedt kutatómunkával készülő művek a Magyar Királyság összes, XV. századi történelmének sorsfordító pillanatait mutatják be, kezdve azzal, hogyan került Hunyadi János Zsigmond király udvarába.

A történet előrehaladtával megelevenedik az olvasók előtt a Budai Nagy Antal vezette parasztfelkelés, Erdély törökök általi vissza-visszatérő feldúlása, a hosszú hadjárat, a várnai és rigómezei csata és az intrikáktól, gyilkosságoktól sem mentes udvari élet. Különös hangsúlyt helyez az író a család történetének bemutatására is, leginkább Szilágyi Erzsébet és Hunyadi találkozása, házassága és mindennapi életük tekintetében. 

A következőkben a filmsorozat jellemzőit, szereplőit mutathatom be, amelyet az eddigi egyik legnagyobb filmes vállalkozásnak neveztek a szakmabeliek.

Hunyadi könyvsorozat
A könyvsorozat 12. része

A filmsorozat és szereplői

Hunyadi János életéről már a korábbi években is terveztek filmet vagy sorozatot készíteni, ugyanis egyre több helyen hangoztatták, hogy már hosszú ideje nem készülnek a magyar történelem különböző századainak legjelentősebb történeteiről szóló alkotások.  Többször merült fel kérdésként, hogy Bán Mór regénysorozatát hogyan és miként fogják feldolgozni, mígnem 2021 nyarán bejelentették, hogy tízrészes sorozatot készítenek a regényfolyamból. 

A kötetek sikere hamar felkeltette a magyar származású, de Kanadában élő Robert Lantos producer figyelmét, aki már nem egy markáns, elismert rendezővel dolgozott együtt szuperprodukciókban.

A sorozat munkacíme kezdettől fogva a Rise of the Raven címen futott angolul, és e néven kerül a képernyőre, nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is.  Az alkotók szerint izgalmas csatajelentekben és a történelmi filmekben már megszokott intrikákban, szerelemben, ármányban nem lesz hiány, és Hunyadi életének legfontosabb ütközetei is bemutatásra kerülnek, például a várnai és galambóci csata is. 

A címszerepet Kádár L. Gellért alakítja, aki nagy kihívásnak és feladatnak tekintette Hunyadi megformálását, feleségét Szilágyi Erzsébetet a korábbi napi sorozatokból ismert Rujder Vivien alakítja. Mellettük számos nemzetközi sztár is feltűnik majd a sorozatban, köztük az osztrák Laurence Rupp, Cornelius Obonya, Karel Roden, valamint két olasz színész, Thomas Trabbachi és Elena Rusconi is. 

Magyar viszonylatban láthatjuk a filmvásznon Törőcsik Franciskát, aki Hunyadi első szerelmét, majd a szultán legkedvesebb ágyasát, Brankovics Marát alakítja. Az ő szemszögéből ismerhetjük meg az oszmánok történetét és az akkori török udvari élet mindennapjait. Maga a sorozat több száz színésszel forgott közel egy éven keresztül, elsősorban stúdió körülmények és felépített díszletek között, valamint 2023 tavaszán az első előzetes is nyilvánosságra került, amely már egy bevezető képet adott a várható tartalomból. 

Kádár L. Gellért és Rujder Vivien a sorozatban
Kádár L. Gellért és Rujder Vivien a sorozatban

Történeti háttér

A Hunyadi sorozat a magyar történelem egyik legvéresebb, legtöbb küzdelemmel teli időszakát öleli fel, bemutatva a „törökverő” szokványostól eltérő életét. Hunyadi János az intrikákkal, fortélyokkal, nemesi vitákkal és összeesküvésekkel tűzdelt időben leginkább feleségére, Szilágyi Erzsébetre támaszkodhat, aki mindenben támogatja és pártolja őt, vele van minden egyes küzdelmében, nehézségében. 

Amikor az Oszmán Birodalom minden eddiginél masszívabb, erősebb hadsereggel indul Európa felé abból a célból, hogy megsemmisítse a kereszténységet és elfoglalja a Vatikánt, Hunyadi minden esélytelenség ellenére döntő győzelmet arat Nándorfehérvár falai alatt, amellyel nem csak átformálja és megváltoztatja a kontinens történetét, de közel hét évtizedre megállítja a törökök terjeszkedését is.  

A sorozat célja többek között nemzetközi szinten is megmutatni Hunyadi történetét és rávilágítani, hogy mekkora jelentősége volt a történelem formálásában hősünknek. A sorozatot a TV2-n követhetjük várhatóan idén késő ősszel, összesen tíz epizódon keresztül. Az alkotók nagy sikert várnak a sorozattól, amely egy nem mindennapi életutat ismertet majd meg a nézőkkel. Az író, Bán Mór Hunyadi János életének befejezése után Hunyadi Mátyás és fia, Corvin János történetét is regénysorozatban tervezi megjeleníteni. 

 

 

Források: 1, 2,

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian