[metaslider id="9331"]

Külföldiként a jogi karon? II. – interjú az elsőéves Phi Phi-vel

Külföldiként sosem egyszerű egy másik ország egyetemére járni, számtalan nehézséget rejt magában a rengeteg pozitívum mellett. A Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán a 2020/21-es évet 11 külföldi hallgató kezdte meg, közülük pedig a vietnámi Khanh Linh már beszámolt élményeiről és tapasztalatairól a Media Iurisnak (https://mediaiuris.hu/kulfoldikent-a-jogi-karon-interju/). Ezen a héten másik évfolyamtársamat, a szintén vietnámi Phi Phi-t kértem, hogy meséljen nekem arról, hogyan érzi magát itt, a jogi karon.

Hogyan kerültél ide, a jogi karra? Mi a véleményed magáról a városról?

Phi Phi: 2019 szeptemberében kezdtem el Magyarországon tanulni, magával a nyelvvel is ekkor ismerkedtem meg. Egy évvel később, 2020-ban kezdtem meg a tanulmányaimat itt, Pécsett a jogi karon. Ha minden jól alakul, akkor 2025-ben be is fejezem a képzést – legalábbis nagyon remélem, hogy sikerül. Hogy mi a véleményem Pécsről? Több, mint egy éve élek már itt, szóval őszintén elmondhatom, hogy rengeteg kellemes emlékem fűződik a városhoz. Imádom az embereket, az ételt, a tájat, ráadásul szerintem egy nagyon barátságos, békés hely, ami – mindezeken túl – kitűnő választás a tanulásra. Rengeteg barátot szereztem mind a külföldi diákokkal, mind a magyarokkal. Az emberek rendkívül dinamikusak és tehetségesek, öröm köztük lenni.

Véleményed szerint az online oktatás könnyebbé vagy nehezebbé teszi a dolgokat?

Phi Phi: Egyáltalán nem szeretem az online oktatást, mert sokkal nehezebbé teszi azt, hogy gyakoroljam és fejlesszem a magyaromat, ezért is jobb számomra, ha bejárok az egyetemre az előadásokra, hiszen ezáltal tudok beszélni a tanárokkal és a barátaimmal, szinten tudom tartani a nyelvi tudásomat. De sajnos ez a vírushelyzet miatt nem lehetséges, úgyhogy jelenleg megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni a mostani szituációból, és csak reménykedni tudok, hogy minél előbb visszaáll minden a normális kerékvágásba.

Melyik tantárgyról gondolod azt, hogy nagyon nehéz lesz teljesíteni? Miért?

Phi Phi: Mindegyik igazából. A tantárgyak egyik legnagyobb nehézségét az adja, hogy le kell fordítanom mindent magyarról angolra vagy vietnámira, de ennek ellenére is akadnak olyan szavak, mondatok, amelyeknek nem tudom megtalálni a pontos jelentését. Régebben a rengeteg új szó megtanulása volt a legnagyobb kihívás, azonban egy idő után egyre több és több szerkezetet sikerült megjegyeznem és elsajátítanom, ennek köszönhetően pedig képes voltam arra, hogy sikeres vizsgákat tegyek. Természetesen most is akad rengeteg idegen kifejezés, de a lelkesedésem ugyanolyan töretlen, mint volt akkor, amikor eldöntöttem, hogy a jogi karra iratkozom be.

Mik a terveid a jövőre nézve, miután befejezed a tanulmányaidat? Tervezed, hogy Magyarországon maradsz?

Phi Phi: Miután – lehetőleg sikeresen és gond nélkül – befejezem az ötéves tanulmányomat, szeretnék doktorátust szerezni és az egyetemen tanítani. Nagyon megszerettem az országot az eddig itt töltött időm alatt, valamint úgy gondolom, hogy mind az oktatási környezet, mind a megélhetés nagyon kedvező Magyarországon, éppen ezért teszi számomra a legideálisabb hellyé, ahol óriási lehetőségem van a fejlődésre és az álmaim megvalósítására.

Mit üzennél azoknak a külföldieknek, akik tervezik, hogy Magyarországra jönnek tanulni?

Phi Phi: Véleményem szerint a felsőoktatás remekül ki van alakítva, számunkra, külföldieknek is rengeteg lehetőség van a fejlődésre, tanulásra, ami csak még pozitívvá teszi ezt a helyet. A lélegzetelállító főváros, a borok, amelyeknek íze szinte ellenállhatatlanul finom, valamint a kedves, vendégszerető, segítőkész emberek egy olyan környezetet, atmoszférát teremtenek, amelyet bármelyik barátomnak csak ajánlani tudnék, hogy ha tehetik, tapasztalják meg maguk is. Szinte biztos vagyok benne, hogy senki nem bánja meg, ha úgy dönt, tanulmányait itt folytatja, hiszen hatalmas élmény Magyarországon lenni, ilyen emberekkel, akik csak még jobban megerősítenek engem is abban, hogy jól döntöttem, amikor azt választottam, hogy ide jövök.

Nagyon szépen köszönöm Phi Phi-nek, hogy az interjúpartnerem volt, sok sikert kívánok innen is neki az elkövetkezőkre!

EnglishGermanHungarian