[metaslider id="9331"]

Külföldiként a jogi karon? – interjú

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy nem értett meg valamit abból, amit tanult, vagy esetleg napokig kellett egy-egy fejezet felett ülnie, hogy végre valamilyen szinten a fejébe tudja vésni a mondatokat. Azonban belegondoltunk abba, hogy milyen is lenne, ha ugyanezt egy idegen nyelven kéne megtennünk?

Szinte mindenhol azt lehet hallani, ha nyelvünket említik, hogy nagyon nehéz és bonyolult, külföldiek számára pedig igazi rémálom a megtanulása. Nem hiába, hogy a magyar az ötödik helyet foglalja el a világ legnehezebb nyelveinek rangsorában. Ehhez társítsuk magunkban a jogi nyelvet is, amely igazán száraz, latin szavakkal átszőtt, és megértése még számunkra is sokszor okoz nehézséget. Mi lenne, ha mindezt nem saját anyanyelvünkön kéne tanulnunk úgy, hogy az adott ország nyelvét nem beszéljük a legmagasabb szinten? Nos igen, bevallom, belegondolni is szörnyen hangzik. Viszont akadnak olyanok, akik mégis bevállalják, és küzdenek azért, hogy álmukat valóra váltsák otthonuktól távol. Így van ezzel az első évfolyam 11 külföldi tanulója is, akik magyarul hallgatják az előadásokat, szemináriumokat, szorgalmasan készülve a félévi magyar vizsgákra.

Évfolyamtársamat, a vietnámi származású Khanh Linh-t kérdeztem a pécsi tanulmányairól és annak nehézségeiről.

Hogyan jutottál ide, a pécsi jogi egyetemre?

Khanh Linh: 2018-ban hallottam először a Stipendium Hungaricum ösztöndíjról, amelyre jelentkeztem, és szerencsémre meg is kaptam. Ez az ösztöndíj lehetőséget biztosított, hogy vietnámiként Magyarországon tanulhassak. 2019 szeptemberében hagytam el Vietnámot és utaztam ide, Magyarországra, aminek szépségét és remek időjárását azonnal megkedveltem. Az első évemben, amit itt töltöttem, a gödöllői Szent István Egyetemre jártam, és elkezdtem magyarul tanulni. Miután elvégeztem az előkészítő kurzust, jelentkeztem Pécsre, a jogi egyetemre, ahova sikeresen felvételt nyertem. 2020 júniusában érkeztem meg ide, majd ősztől megkezdtem a tanulmányaimat. Az ok, amiért ezt az egyetemet választottam az, hogy ez egy remek hely számomra a tanulásra és a fejlődésre, arra, hogy a jövőben egy remek jogász legyek és még jobbá tegyem Vietnám és Magyarország kapcsolatát.

Milyen a jogi egyetem külföldiként?

Khanh Linh: Véleményem szerint a magyar jog egy külföldi számára óriási kihívást jelent. A legnagyobb akadályt a kultúra, a nyelv és a mennyiség jelenti. Éppen ezért kell keményen gyakorolnom és tanulnom a magyart minden nap.

Hogyan boldogulsz a nyelvvel és az előadásokkal?

Khanh Linh: Tudom, hogy nagyon nehéz a nyelv, de nem adom fel. Minden nap órák és előadások után újra elolvasom az anyagot, és lefordítom magamnak vietnámira. Gyakran használom a Google fordítót, ami sokszor fárasztó, mert nem értem a mondatokat. Ilyen esetekben vietnámi definíciókat keresek, amelyeket összehasonlítok a magyarral, vagy megkérdezem valamelyik magyar barátomat. Lépésről lépésre haladok, de sok időbe telik. Miután lefordítom, elkezdem megjegyezni a szavakat. Ez kezdetben elég nehéz volt, de most már hozzászoktam és belelendültem. Továbbá mindent megpróbálok szó szerint megtanulni és visszamondani, remélhetőleg ez nem lesz olyan nehéz a későbbiekben.

Hogyan készülsz a vizsgaidőszakra, ami következő hónapban kezdődik?

Khanh Linh: Igen, közeledik a vizsga sajnos. Nos, sokszor úgy érzem, muszáj sírnom, de mindig emlékeztetem magamat, hogy meg tudom csinálni. Rengeteg téma, szöveg van, amit le kell fordítanom, és meg kell értenem magyarul. De mindezek ellenére tudom, hogy minden gyakorlás és erőfeszítés csak jobbá tesz engem a jövőmre nézve, éppen ezért soha nem adom fel.

Külföldiként egy magyar egyetemen magyarul tanulni egyáltalán nem könnyű, éppen ezért segítsük társainkat, ha látjuk, hogy valamit nem értenek, vagy éppen elakadnak valahol, küldjünk nekik jegyzeteket, hiszen néha még nekünk is nehézséget okoz, ha az oktató gyorsan diktálja a lejegyzendő dolgokat, nemhogy nekik. Mindegyikünknek van egy álma és egy célja, amiért keményen hajtunk, viszont jól jön, ha a rögös utunkat társaink, barátaink segítő keze teszi elviselhetőbbé. Ha pedig úgy alakul majd az életünk a jövőben, hogy mi is egy külföldi egyetemen, idegen nyelven folytatjuk tanulmányainkat, nekünk is biztosan jól fog esni, ha az ottaniak segítségünkre sietnek, és bizalommal fordulhatunk hozzájuk problémáinkkal.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm Lininek, hogy elvállalta az interjút, és további sok sikert kívánok!

EnglishGermanHungarian