[metaslider id="9331"]
k-drama starter pack

K-drama starter pack – avagy 4 koreai sorozat, amely megszerettetheti veled a műfajt

Hallottad valaha is azt a kifejezést, hogy „k-drama”? Ha nem cseng ismerősen a koreai drámák rövidítésének neve, akkor itt az ideje, hogy belemélyedj egy új világba! A k-dramak és a k-filmek manapság egy világméretű jelenséggé váltak, a popkultúra egy meghatározó szegmensét alkotják, amelyek kulturális hatásuk mellett függőséget is tudnak okozni – egyszer csak azon kapja magát a néző, hogy egy teljes évadot végignézett együltében és várja, hogy mikor érkezik a következő és hol találhat hasonlót.

Az érdekes sztorivonalaikról és intenzív (gyakran azonban kiszámítható) cselekményfordulatairól ismert k-dramak magukba foglalják a rendkívül nyájas drámáktól a hihetetlenül szívszorítókon át a „WTF, mi volt ez?” érzésű műveket. Ez a változatosság a titka, amiért a nézők egyre többet és többet akarnak belőlük. Cikkemben 4 olyan k-dramat hoztam el nektek, amelyek kitűnő kezdősorozatként szolgálhatnak az érdeklődők számára – ezeket, mint kezdő k-drama szerető ajánlom, persze ezeken kívül még rengeteg jobbnál jobb sorozat fellelhető a piacon.

Squid Game – Nyerd meg az életed

Történet: A sorozat Seong Gi-Hun, egy elvált és eladósodott sofőr körül forog, akit meghívnak egy sor gyerekjátékra, hogy esélyes legyen egy nagy pénznyereményre. Amikor elfogadja az ajánlatot, egy ismeretlen helyre kerül, ahol 455 másik játékos között találja magát, akik szintén mélyen eladósodtak. A játékosok zöld tréningruhát viselnek és mindig álarcos őrök vigyáznak rájuk, a játékokat pedig a Front Man felügyeli. A játékosok hamar rájönnek, hogy a játékok elvesztése a halálukkal jár és minden egyes haláleset 100 millióval növeli a potenciális 45,6 milliárdos főnyereményt. Gi-hun szövetkezik másik játékosokkal, köztük gyerekkori barátjával, Cho Sang-woo-val, hogy megpróbálja túlélni a játszmák fizikai és pszichológiai fordulatait.

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy nincsen nagyon olyan ember a földön, aki ne hallott volna 2021 egyik legsikeresebb koreai sorozatáról! A dráma már a kezdetektől a képernyő elé szegezi az embert, epizódról epizódra egyre jobban várja, hogy kiderüljön, mit tartogat még a sorozat, milyen váratlan fordulattal tudnak még előrukkolni a készítők. Ez a k-drama tökéletes azoknak, akik imádják az izgalmakat és a lebilincselő történeteket.

Squid Game

Goblin (Guardian: The Lonely and Great God)

Történet: A király, akit hűségesen szolgált, elárulta Kim Shin-t, a Goryeo-dinasztia kitüntetett hadvezérét, aki kénytelen végignézni családja halálát, mielőtt a felsőbb hatalmak kobolddá változtatják. A halhatatlanság magányos terhével átkozott Kim Shin hosszú élete hátralevő részét annak szenteli, hogy természetfeletti képességeivel megmentse az embereket, mégis naphosszat megjövendölt Goblin menyasszonya után kutatva vándorol. A menyasszony az egyetlen, aki képes kihúzni a testét átszúró kardot, ami végre felszabadítja lelkét, hogy békében pihenhessen a túlvilágon. 

19 évvel ezelőtt Kim Shin megmentett egy nőt egy életveszélyes balesetből. Ettől kezdve a nő lánya, Ji Eun Tak képessé vált a túlvilági lényekkel való kommunikációra. Ennek ellenére a lány jól felnő és optimista középiskolás marad, aki részmunkaidőben dolgozik egy étteremben. Az étterem tulajdonosa, Sunny beleszeret egy kaszásba, aki egyben a kobold szobatársa is. Tudtukon kívül e négy személy élete összefonódik és egy olyan sorsszerű történet tárul fel, amely sokkal összetettebb, mint azt bármelyik szereplő elképzelhette volna. Vajon Kim Shin menyasszonya végül megszabadítja őt az örökös nyomorúságtól?

A Kim Eun-Sook által írt sorozat minden idők negyedik legnézettebb koreai drámája. Számomra ez volt az a sorozat, amely egy internetes ajánlás által elindított a k-drama útján. A történet előrehaladtával a néző egyre jobban kezdi átérezni a szereplők helyzetét, érzéseit, amely által nagyon bele tud mélyedni a dráma világába. Ha megfogadtok egy jó tanácsot, mindenképpen készítsetek ki zsebkendőt, ha kicsit is érzelmesebbnek tartjátok magatokat, ugyanis szinte garantált, hogy szem nem marad szárazon néhány jelenet után!

Goblin k-drama

Business Proposal – Üzleti ajánlat

Történet: Shin Ha-Ri egyedülálló nő és egy vállalatnál dolgozik. Van egy férfi barátja, akibe már régóta bele van zúgva, de megtudja, hogy barátnője van. Shin Ha-Ri elszomorodik és úgy dönt, hogy találkozik barátjával, Jin Young-Seo-val, aki egy chaebol család lánya. Jin Young-Seo ekkor megkéri Shin Ha-Ri-t, hogy menjen el helyette egy vakrandira és cserébe még pénzt is ajánl neki. A lány elfogadja barátnője ajánlatát és elmegy a randira Jin Young-Seo-ként, miközben az a szándéka, hogy elrettenti partnerét. Amikor meglátja, hogy ki a vakrandija, Shin Ha-Ri megdöbben, ugyanis Kang Tae-Moo jelenik meg előtte, annak a cégnek a vezérigazgatója, ahol a lány dolgozik. 

Kang Tae-Moo egy olyan cég vezérigazgatója, amelyet a nagyapja alapított. Egy nap nagyapja tájékoztatja őt egy közelgő vakrandiról, amit ő szervezett neki. Kang Tae-Moo munkamániás és bosszantja, hogy a nagyapja vakrandikat szervez neki. Elhatározza, hogy a következő nőt, akivel randevún találkozik, feleségül veszi, hogy ne zavarja tovább a munkáját. Ez a nő nem más, mint Shin Ha-Ri, aki Jin Young-Seónak adja ki magát. Másnap Shin Ha-Ri egy telefonhívást kap Kang Tae-Moo-tól, aki megkéri a lányt, hogy menjen hozzá feleségül.

Ez a 2022-es romkom dráma az év egyik legnagyobb slágerévé vált, köszönhetően a vicces románcoknak – és nem mellesleg egy szuper népszerű csókjelenetnek. A Netflixen található k-dramak közül magasan a legjobb véleményem szerint, egy olyan sorozatról beszélünk ugyanis, amit bármennyiszer végig lehet nézni, akkor is ugyanolyan élvezettel fogjuk végigkövetni az eseményeket, mint legelső alkalommal. A főszereplők és a mellékszereplők közötti románc biztosan elrabolja minden néző szívét, szóval, ha valami igazán romantikus, könnyed k-drama mellett döntenél, mindenképpen vess egy pillantást erre a remekműre!

Business Proposal

Love to Hate You

Történet: A matiné szupersztárja, Nam Kang Ho a filmvásznon minden nő álma, de a való életben épp az ellenkezője az általa megtestesített karaktereknek. Kang Ho óvatos a nőkkel szemben, mióta volt barátnője elárulta őt a drámaiskolai évek alatt. A filmvásznon a színésztársaival való romantikázás olyan nehéz feladat számára, hogy a romantikus jelenetek felvétele előtt nyugtató tablettákat vesz be. A dolgok azonban megváltoznak, amikor megismerkedik egy kemény, férfigyűlölő ügyvédnővel, Yeo Mi Ran-nal. Mi Ran-nak van egy különleges randizós múltja – arról ismert, hogy szereti becserkészni a férfiakat, majd elhagyni őket. Szerződéses kapcsolatba lép Kang Ho-val, hogy eloszlassa a férfi magánélete körüli pletykákat. A közöttük lévő kémia perzselő, de vajon ellen tudnak-e állni a körülöttük kirobbanó számos botránynak?

Ez a k-drama tele van a romantikus komédia műfajához kapcsolódó összes klisével. Egy olyan könnyed sorozatról beszélhetünk, amely megszerettetheti a nézőkkel a koreai drámák világát és amelyet garantáltan ki fognak végezni egy-két nap alatt. A színészek tökéletesen megformálják karaktereiket, személyes kedvencem Nam Kang Ho menedzsere és barátja, Do Won-Jun, aki egy üde színfoltja ennek a romkomnak.

Love to Hate You

A fentebbi ajánlásaim mellett természetesen számtalan egyéb remekművet is fel lehetne sorolni, amelyek minden bizonnyal megkedveltetik az emberrel ezt a műfajt is. Remélem, hogy kedvet kaptatok a sorozatnézésre és sikerült olyan műveket említenem, amelyek elnyerik tetszéseteket!

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: kiemelt123

EnglishGermanHungarian