[metaslider id="9331"]
jogeset

Idén is meghirdetésre került a jogesetmegoldó csapatverseny Kolozsváron – Interjú Pohl Dorkával és Ambrózi Miklóssal a tavalyi évi megmérettetésről

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jogesetmegoldó versenyt tartott 2021. 09. 24-25. között Kolozsváron. Karunkat büntetőjogi és polgári jogi csapat is képviselte.

A nemzetközi jogesetmegoldó versenyt egy kari előválogató előzött meg, ahonnan a győztes csapat jutott tovább. Ezt követően mindkét csapat mentori segítséget kapott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának egyes oktatóitól. A kísérő tanár és egyben zsűritag dr. Mészáros Pál Emil volt a Civilisztika Tagozat mentora. A 2021-ben megrendezett verseny polgári jogi szekció hallgatói, Dinga Anna Veronika, Kappel Gergely és Scheibelhoffer Eszter, akik második helyezést értek el. A büntetőjogi csapat negyedik helyezést ért el. A csapat tagjai: Rengel Dóra, Pohl Dorka és Ambrózi Miklós. Két jelenlegi hallgatót kérdeztem a versenyről és az ott szerzett tapasztalataikról. 

Először kérlek pár mondatban foglald össze a Kolozsvári jogesetmegoldó versenyt!

jogesetAmbrózi Miklós: A Kolozsvári jogesetmegoldó verseny a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által szervezett megmérettetés, ahol nevezett erdélyi egyetem és a magyar jogi egyetemek képviselői képviseltetik magukat büntetőjogi és polgári jogi szekcióban egy-egy csapattal. A verseny érdekessége, hogy míg a magyar csapatoknak nyilvánvalóan a magyar jog alapján kell megoldani a versenyfeladatot, addig az erdélyi egyetem képviselői a román jog alapján oldják meg ugyanazon jogesetet, változatlan értékelési rendszer mellett. Az idei évben rendezett verseny a negyedik ilyen alkalom lesz már, nekem a tavalyi évben szerencsém volt részt venni ezen versenyen büntetőjogi szekcióban, ahol kijelenthetem, hogy minden résztvevő óriási tapasztalattal és élményekkel gazdagodott. 

Kinek ajánlanád ezeket a típusú versenyeket?

Ambrózi Miklós: Jelen versenyt speciálisan azoknak ajánlanám, akik büntetőjogból már a Különös részre kiterjedő ismeretekkel rendelkeznek, tekintettel arra, hogy a jogesetek java részében elhatárolási kérdések állnak a középpontban. A magánjogi szekcióban indulás pedig kötelmi jogi ismereteket igényel az idei verseny témájára figyelemmel, így ezen versenyre való jelentkezést harmadévtől javasolnám. Önmagában az ilyen típusú versenyeket pedig azoknak ajánlanám, akik érdeklődnek a jog gyakorlati oldala iránt, szeretnék tudásukat más egyetemek hallgatóival összemérni, új ismereteket kívánnak szerezni, készségeiket fejleszteni szeretnék. Az ilyen típusú versenyeken a csapatban való munkát is élesíteni lehet, amely a jogászi kompetenciák közül elengedhetetlen, Kolozsváron például 3 fős csapatokban folyik a megmérettetés.

Ha jól tudom, a verseny írásbeli és szóbeli fordulóból is állt. Hogy nézett ki pontosan a verseny menete?

jogesetPohl Dorka: Így van, a megérkezésünk másnapján került sor a versenyre. A megmérettetés első része a jogesetek írásbeli megoldása volt. Erre három óra állt rendelkezésre minden csapatnak. Segítségül egyedül a Büntető Törvénykönyvet lehetett használni. A megoldásokat a magyar jog szerint, magyar nyelven, terjedelmi korlátozás nélkül kellett elkészítenünk.  Ezeket szóban is elő kellett adnunk a zsűri előtt. A csapatok sorrendjét sorshúzással határozták meg. Csak azok a csapatok vehettek részt a szóbeli bemutatáson, amelyek a saját megoldásaikat már megtartották. 

A zsűri a csapatokat kísérő tanárokból állt össze. A részrehajlás elkerülése érdekében a saját egyetemről származó csapatok pontozásában az érintett oktatók nem vettek részt. Végül késő délután került megrendezésre az ünnepélyes díjátadó.

Hány jogeset megoldása volt a feladat és erre mennyi idő állt rendelkezésre? 

Pohl Dorka: Már nem emlékszem pontosan, hány jogesetet kellett megoldanunk, de négy vagy öt cselekményt kellett minősítenünk. Erre összese három óra állt rendelkezésünkre. A különböző jogesetek a Különös Részből kerültek ki. Volt példa rablásra és emberölési kísérletre is. Mindegyik kérdésre nagyjából egy oldal terjedelemben tértünk ki, de nem volt megadva terjedelmi korlátozás. 

A szóbeli fordulón a jogesetek megoldásait 15 percen belül kellett megvédeniük a csapatoknak. A mentorokból álló zsűri már a szóbeli forduló előtt megkapta a kidolgozott megoldásokat a csapatoktól, ezért szóban ki lehetett egészíteni a leírtakat. 

A szóbeli fordulón kaptatok a jogesethez kapcsolódó, esetleg más témában kérdéseket?

Pohl Dorka: A szóbeli forduló az előző, írásbeli fordulón megoldott jogesetek bemutatásáról szólt. A mi csapatunk felosztotta a kérdéseket, így nem csak egy ember ismertette a megfejtéseinket. Ez a Kolozsváron megismert, Szabó András PhD hallgató egyik hasznos tanácsa volt számunkra, számos másik mellett. Azt a javaslatot is megfogadtuk, hogy a jogeseteket együtt, csapatban oldjuk meg, gondoljuk át. Ezáltal több véleményt ütköztettünk és győztük meg egymást a legmegfelelőbb végeredmény kialakítása érdekében. A szóbeli fordulóra sorsolás alapján hívták be a csapatokat, egyesével. Mindig csak a következő három fős társaságok megoldását lehetett meghallgatni, az előttünk lévőkét nem. Ha jól emlékszem 15 perc állt rendelkezésünkre az általunk megoldott jogesetek ismertetésére, egyéb kérdéseket nem kaptunk.

jogeset

Idén is megrendezésre kerül a jogesetmegoldó verseny, melyre a jelentkezési határidő 2023. 02. 19. Ide kattintva megtekintheted az idei versenykiírás pontos részleteit. Próbáld ki magad, jelentkezz te is!

 

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2

EnglishGermanHungarian