[metaslider id="9331"]
kpmg

A KPMG Jövőépítők Program jogesetmegoldó verseny – interjú Pohl Dorkával, Ambrózi Miklóssal és Demeter Nórával

2022-ben is megrendezésre került a KPMG Jövőépítők Program jogesetmegoldó verseny, amelynek lényege, hogy a résztvevők egy komplex, fiktív jogesettel kapcsolatban feltett kérdések alapján adnak számot tudásukról, érvelési képességeikről.

Ebben az évben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának három hallgatója csapatként megmérettette magát a KPMG által megrendezésre került jogesetmegoldó versenyen. Múlt héten került megrendezésre  a döntő, ahol első helyezést ért Pohl Dorka, Ambrózi Miklós és Demeter Nóra.  A versenyről, feladatokról, nehézségekről és az ott szerzett tapasztalatukról kérdeztem a versenyzőket.

Először kérlek mesélj röviden arról a versenyről, amelyen most vettél részt!

kpmgAmbrózi Miklós: A verseny, amelyen részt vettünk, a KPMG Hungary jogi osztálya által került megrendezésre a Jövő Építők program keretein belül. Tekintettel arra, hogy az iroda fő profiljába a gazdasági jog tartozik, a verseny is ezen témában került lebonyolításra, azon belül is a gazdasági társaságok működése volt a központi témája. A verseny két fordulóból állt, az első körben egy jogesetet kellett írásban megoldanunk és a szervezők részére továbbítani, akik a beérkezett megoldások közül választották ki azt a négy csapatot, illetve egy egyéni jelentkezőt, akik bejutottak a verseny döntő fordulójába, melynek helyszíne Budapesten a KPMG irodaházában volt. A döntő fordulóban a helyszínen kaptunk egy jogesetet, illetve a jogeset mellékleteként egy részvénytársaság alapszabályát és egy szerződést, melyek alapján körülbelül 4 órás időtartam alatt kellett kidolgoznunk végleges megoldásunkat. A budapesti fordulóban az elsővel ellentétesen a jogeset megoldásának szóbeli előadásán volt a hangsúly, minden csapatnak maximum 15 percben be kellett mutatnia az elkészített megoldását, majd további 5 percben a jelen lévő ügyvédek megoldással kapcsolatos kérdéseit megválaszolni. Miután az utolsó csapat is prezentálta megoldását, a csapatokat segítő mentorok kivételével az iroda munkatársai értékelték a csapatokat, melynek végén a mi csapatunkat hozták ki győztesként.

Mikor kezdtél el versenyezni egyetemi tanulmányaid során? 

Ambrózi Miklós: Egyetemi tanulmányaim során az ilyen lehetőségeket tapasztalatszerzés miatt mindig is előnyben részesítettem, így igyekeztem és igyekszem aktívan részt venni rajtuk. Sajnos a távoktatás alatt kevés lehetőség volt a versenyeken való részvételre, így a helyzet rendeződése után, harmadéves koromban kezdtem el mélyebben foglalkozni velük.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a versenyen?

kpmgPohl Dorka: Mivel negyedévesként még csak most tanulom a gazdasági és kereskedelmi jogot, így számomra az volt a legnagyobb kihívás, hogy nem rendelkeztem túl sok háttértudással. Szerencsére megkaptunk minden segítséget, tehát könyveket és elektronikus hozzáférést például a jogtárhoz, így nem jelentett akkora hátrányt, hogy még csak most ismerkedem ezzel a jogterülettel, valamint a mentoraink is mindenben a segítségünkre voltak. 

 

 

Lehetett valamilyen segédeszközt használni a versenyen? 

Pohl Dorka: Igen, ahogy az előbb említettem létrehoztak számunkra egy kis „könyvtárat”, ahol a releváns irodalmat megtalálhattuk és használhattuk. Ezenkívül vittünk magunkkal saját laptopot, de az iroda is biztosított nekünk egyet.

Ez volt az első jogesetmegoldó verseny, melyen részt vettél, vagy korábban is voltál hasonló megmérettetésen? 

Pohl Dorka: Nem, a tavalyi évben Miklóssal részt vettünk Kolozsváron a Sapientia büntetőjogi jogesetmegoldó versenyén, ahol negyedik helyezést értünk el, idén októberben pedig egy három fordulóból álló nemzetközi jogi jogesetmegoldó verseny döntőjében sikerült a különdíjat megszereznem. Ezeken kívül pedig tavaly tavasszal egy Miskolcon rendezett perbeszédversenyen is részt vettem.

Véleményed szerint mik a legnagyobb előnyei ezeknek a versenyeknek? 

kpmgDemeter Nóra: Ahogy azt a KPMG partner ügyvédje, Dr. Tóásó Bálint is elmondta a verseny köszöntője során, az ilyen versenyeken félévek tudását szerezhetjük meg akár egy nap alatt, ebben teljesen igaza volt, rendkívül koncentráltnak kellett lennünk, hogy elkészítsük ennek a komplex jogesetnek a megoldását a rengeteg rendelkezésünkre álló szakirodalom alapján, mindemellett betartva a megadott időkeretet. Nagyon sok tapasztalatot, illetve releváns tudást gyűjthettünk a gazdasági jog terén, továbbá a csapatban való munkamegosztást is megtanulhattuk, fejleszthettük a verseny során. Ezenkívül a legnagyobb előnye az ilyenfajta versenyeknek a networking, megismerkedhettünk a KMPG ügyvédeivel, és betekintést nyerhettünk egy Big4 iroda működésébe. Nem beszélve arról, hogy pályakezdőként nagyon jól mutat az önéletrajzban egy hasonló színvonalas versenyen való részvétel! 

Kiknek ajánlanád ezeket a versenyeket? 

Demeter Nóra: Azoknak a joghallgatóknak ajánlanám elsősorban, akik szeretnék fejleszteni magukat, illetve jogi gondolkodásukat. Nagyon sokat tud adni akár az egyetemi évei során is egy ilyen versenyen való részvétel, mivel plusz önbizalommal és tudással fog gazdagodni a jog területén, amely a további tanulást és a vizsgázást is megkönnyítheti az egyetemen. Ezenkívül a jövőre nézve is segítséget nyújthat a pályaválasztás előtt állok számára, így a végzősöknek is ajánlom. Továbbá kifejezetten azoknak a hallgatóknak is ajánlanám, akik érdekeltek a gazdasági jog területén és egy nemzetközi irodánál, esetlegesen egy Big4-nál képzelik el magukat a jövőben.

kpmg

Ezúton szeretnék gratulálni a versenyen elért eredményükért és sok sikert kívánni a továbbiakban nekik!

EnglishGermanHungarian