[metaslider id="9331"]
cheer

„Mindig nagy hangsúlyt fektetünk a show-ra” – kijutott az EB-re a PTE PEAC Cheerleading szakosztálya – Interjú Bánkyné Perjés Beatrixszal és Gáspár Grétával

A cheerleading vagy cheer sport: a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvöző sportág és egyre gyakrabban versenyszerűen végzett sporttevékenység. Amerikában hatalmas kultúrája van,  itthon azonban még csak ízlelgetjük. Cikkemben Bánkyné Perjés Beatrixszal, a 2021-ben alakult PTE PEAC Cheerleading Szakosztályvezetőjével, és Gáspár Grétával, az együttes tagjával beszélgettem az elért sikerekről, a csapat szellemiségéről és arról, hogy mi a titkuk.

Az idén decemberben megrendezésre került Santa’s Cheer Cup országos és nemzetközi bajnokságon EB kvalifikációt szerzett a PTE PEAC Cheerleading Szakosztálya. Ez hatalmas mérföldkő, milyen érzés volt, amikor megtudtátok a nagy hírt?

cheerBánkyné Perjés Beatrix: Fantasztikus érzés volt! Nagyon reméltük, hogy jól fogunk szerepelni, de nem mertük beleélni magunkat a sikerbe még az eredményhirdetés után sem, csak amikor már hivatalosan is megkaptuk az értesítést. Ez volt a szakosztály első országos cheerleading bajnoksága, ahol rögtön nemzetközi résztvevőkkel is meg kellett küzdenünk, így még nagyobb az öröm. A 2022-es MEFOB eredménye alapján szintén kvalifikációt szereztünk az Egyetemi Cheerleading Világkupára Krétára, azonban ez a verseny sajnos a világhelyzet miatt elmaradt, így nagyon reméljük, hogy az EB-re valóban ki is tudunk majd utazni.

A 2023-as Cheerleading Európa Bajnokságot  Veronában rendezik meg. A csábító helyszín mellett kemény megmérettetésre lehet számítani. Hogyan telnek a csapat napjai a felkészülést illetően, mennyiben változik a megszokott menetrend az EB tekintetében?

Bánkyné Perjés Beatrix: Lényegében teljesen megváltozik. Sokkal többrétű felkészülést végzünk, hétvégi edzéseket is beiktatunk a menetrendbe. Nem egyszerű a feladat, hiszen emellett az országos versenyekre is készülünk, és számos fellépésre is hívnak bennünket, amelyeknek szintén eleget szeretnénk tenni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a csapat többsége egyetemi hallgató, többen dolgoznak már, de középiskolai tanulók is a tagjaink, azaz mindenkinek helyt kell állnia más területeken is, nem profi sportolókról beszélünk. Februártól a héten minden edzés más-más területre fog fókuszálni, úgy mint állóképesség, nyújtás, forgás, ugrás, akrobatika, koreográfia, valamint emelések, dobások, hiszen a performance cheer mellett cheerleading gyakorlatokkal is készülünk, valamint a felnőtt csapat mellett utánpótlás korosztályú csapataink is edzenek. Mindezt igyekszünk koordinálni, hogy mindenhol a lehető legmagasabb szintű eredményt tudjuk elérni amellett, hogy a tagjaink jól érezzék magukat az edzéseken, örömmel jöjjenek, barátokra találjanak, igazi közösségként működjenek.    

Magyarországon nem igazán van még hagyománya a cheerleadingnek, viszonylag újnak számít. Mi az, ami különlegessé teszi, és kinek ajánlanád a sportot?

Bánkyné Perjés Beatrix: Itthon is az ország egyre több pontján alakulnak cheerleading egyesületek, szakosztályok, hiszen ez egy nagyon dinamikusan fejlődő sportág. Ezt erősítette meg az is, hogy 2022-ben hivatalosan is olimpiai sportággá vált a cheerleading. Különleges, hiszen ötvözi a tánc, a talajtorna és az akrobatika elemeit. A performance cheer jazz, hip-hop és freestyle pom kategóriákat takar, ezekben az akrobatikus táncon van a hangsúly. Akik ezeket a stílusokat kedvelik, azok az erőteljes, dinamikus, látványos koreográfiákat nagyon fogják élvezni, legyen szó akár lányokról, akár fiúkról, bár ez utóbbiak inkább a hip-hop-ot szokták kedvelni. A cheerleadingben a fókusz az akrobatikán, talajtornán, emeléseken, dobásokon van. Fiúk-lányok egyaránt emelnek, a levegőben általában lányok vannak. Alkati megkötés valójában egyikben sincs. Mindkettő nagyon élvezetes és látványos.  Így mindenkit szeretettel várunk 6-25 éves korig.

Mint ahogyan maga a sport sem, úgy a Cheerleading Szakosztály sem működik túl régóta, a díjakat azonban sorra zsebelitek be a rangos versenyeken. A fentebb említett Santa’s Cheer Cup nemzetközi versenyen 2 arany-, 4 ezüstérem mellett számos további díjjal tértetek haza. Mi a titok?

Bánkyné Perjés Beatrix: A szív és a lélek, az egymásra figyelés, a gyors alkalmazkodókészség, meg persze a sok gyakorlás. Ha mindenki igazán akarja, annak meglesz az eredménye. Még nagyon sokat kell fejlődnünk, de a szándék megvan, és ez a lényeg! Talán az a nagy erősségünk, hogy a felnőtt csapat többsége már komoly tapasztalattal rendelkezik az előadóművészet területén, és mindig nagy hangsúlyt fektetünk a show-ra. Emellett az összetartás is csodákra képes. A Santa’s versenyen is bizonyítottuk ezt, hiszen a legtöbb versenyzővel és legnagyobb szurkolótáborral érkeztünk, és a leghangosabban buzdítottuk egymást. Fantasztikus érzés volt ezt vezetőként és versenyzőként is átélnem, nagyon büszke voltam és vagyok a csapatra! 

A következő kérdésem Grétához szól, aki már a kezdetek óta a csapatot erősíti. Miért választottad a csapatot, mit szeretsz a cheerleaderkedésben, milyenek az edzések?

cheerGáspár Gréta: A PTE Táncegyütteshez már 2017-ben csatlakoztam a táncos múltamnak köszönhetően. Sok jót hallottam az együttesről, és a felvételin is eredményesen szerepeltem. Az akkor egy éve megalakult PTE PEAC Cheerleading Szakosztályához 2022-ben csatlakoztam, vonzott az új, számomra ismeretlen sportág. Mivel a cheerleading a tánc és az akrobatika ötvözete, szerencsére nem állt messze tőlem az új sportág. Minden hetünk sokféle edzések egyvelegéből épül fel. Külön edzések vannak kifejezetten a balettre, a forgásokra, ugrásokra és a nyújtásra fókuszálva, de nagy hangsúlyt fektetünk az akrobatika mellett a koreográfiákra is.
Nagyon összetartó csapatunk van. Úgy gondolom, ott segítjük egymást, ahol csak lehet, ha esetleg valakinek nem megy egy mozdulat vagy egy ugrás, biztosan akad valaki, aki a segítségére siet. Fantasztikus érzés volt megtudni, hogy kijutottunk az EB-re, és már most izgatottan várom, hogy megmérettessük magunkat Veronában. Örülök, hogy egy ilyen csapat tagja lehetek!

A Media Iuris nevében gratulálunk az eddig elért eredményekhez és további sikereket kívánunk!

EnglishGermanHungarian