[metaslider id="9331"]

Hogyan spóroljunk az egyetemen?

Ahogyan a frissen felvételt nyert gólyák, úgy a felsőbbévesek között is bőven találni olyan hallgatókat, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják beosztani az egyetemre félretett/kapott pénzüket. Ez közel sem ritka jelenség, sok esetben kapja magát azon az ember, hogy lassan már nem tudja megengedni magának a szokásos ebédet, vagy már nem tud miből hazamenni: szó szerint kifolyik a pénz a kezei közül. 

Bár tavaly talán olyan mértékben nem élték át a gólyák az egyetemi bulizós heteket, mint egyéb esetben, mégis (ha akarták) nyerhettek betekintést abba, milyen az egyetemisták élete, amint megérkezik a szeptember. Talán többen is ismerik azt a „szállóigét”, miszerint a szemeszterek első hetei a folyamatos bulizásról szólnak – és semmi másról. Ezt a tapasztaltabb idősebb hallgatók, de még a gólyák nagyja is általánosságban elfogadott tényként kezelik. Ezzel csak az a probléma, hogy a hetek teltével szinte észrevehetetlenül csúszik ki az ember markából a pénz. A pénz pedig – egy egyetemista számára – nagyon is fontos; hiszen abból kell fizetni a lakbért, a kollégiumot, az ételt és minden egyéb mást is, amit az egyetemi lét megkíván. Az önálló élet, mivel sok gólyának ez lesz az első „szülőktől független” élménye, sok nehézséggel jár. Meg kell tanulni gazdálkodni mind az idővel, mind pedig a pénzzel. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem szabad eljárni a barátokkal szórakozni, vagy hogy kenyéren és vízen kell élni, ellenben számos olyan trükk van, ami meg tudja könnyíteni az egyetemisták mindennapjait. 

Telekocsi, bicikli 

A közlekedési költségeket sehogy sem lehet megúszni. Aki messzebbről jár egyetemre, esetleg több száz kilométerről, annak megfelelő alternatíva lehet valamilyen telekocsi-szolgáltatást igénybe venni. A busz, a vonat, a taxi – bár hasznosak és hatékonyak, akár több ezer forintba is kerülhetnek egy-egy hónap tekintetében, még diákbérlettel is. A telekocsi lényege, hogy többen betársulnak egy sofőr mellé, aki online hirdeti meg melyik helyszínről hova és mikor fog utazni. Költséghatékony, mert az üzemanyagköltség megoszlik az utasok között, így ezen is lehet spórolni. Előnye még, hogy általában gyorsabban el lehetne jutni A-ból B-be, komfortosabb, több lehetőség közül lehet választani, meg lehet nézni melyik sofőrről milyen véleménnyel vannak az emberek, sőt, még magáról a járműről is számos hasznos információt meg lehet tekinteni. A legnépszerűbb telekocsi-szolgáltatók közé tartozik a Zivi telekocsi-szolgáltató, az Oszkár és Autosztunk.hu is. Városon belüli közlekedéshez pedig ajánlott a havi diákbérlet megváltása, amivel korlátlanul lehet utazni, illetve egy bicikli is hasznos lehet – és még környezetbarát is! 

Használt tankönyvek

Bármelyik egyetemről és karról legyen szó, az egyetemi könyvek és olvasmányok nem az olcsó árakról híresek. Többen is beleesnek abba a hibába, hogy amint elérhetővé válnak az oktatók által javasolt könyvek, rohannak a könyvesboltba megvenni azokat – természetesen tízezreket otthagyva. Szerencsére ezen is lehet spórolni, számos karnak van „könyvbörzéje”, amikor is felsőbbévesek használt – vagy keveset, alig használt – könyveit lehet megvenni, az eredeti ár töredékéért. Ez érvényes jegyzetekre is, lefűzött, kijegyzetelt és kidolgozott tananyagokra is. Rengeteg könyvet meg lehet találni online formában is, elektronikus adatbázisokban, de a könyvtárat sem szabad kizárni az opciók közül. 

Főzés, főzés, főzés

A friss kollégisták, illetve bérlők nagyobb hányada szembesül azzal a problémával, hogy egyszerűen nem állják meg a helyüket a konyhában. Ezzel nincs gond, nem mindenki születhet konyhatündérnek. Viszont vannak olyan receptek (mint azt már korábbi cikkünkben is említettük – itt), könnyen elkészíthető ételek, amik igazán pénztárcabarát alternatíváknak tekinthetők, így nem kell havonta több tízezer forintot étkezésre költeni. Érdemes figyelni az akciókat, és az így megvett ételekből fogást készíteni. Szinte minden városban van lehetőség előre megtervezett ebédeket rendelni, a Teletál erre jó megoldás lehet. Végül pedig – és talán ez a legkényelmesebb alternatíva –azzal is lehet spórolni lehet, ha már eleve úgy jön el valaki otthonról, hogy jól meg van pakolva ételhordókkal, benne finomabbnál finomabb otthoni kosztokkal. 

Tanulás = pénz

Természetesen annak is teremhet gyümölcse, ami végett alapból jelentkezett a hallgató az egyetemre: ez pedig nem más, mint a tanulás. Mindenképpen megéri energiát és időt fektetni a tanulásba, hiszen remek ösztöndíjakat lehet megpályázni és persze megkapni. Érdemes utánajárni melyik karon milyen ösztöndíj lehetőségek vannak (és persze betartani a jelentkezési határidőket!), és élni a lehetőségekkel. 

Beosztás mindenek felett 

És végül, ami talán az egyik legjobb megoldás lehet a költségek csökkentésére: egy beosztás vezetése. Célszerű megtervezni, hogy melyik hétre mennyi pénz lesz szánva, illetve lehet azt is vezetni, melyik nap mire és mennyi lett költve. Ezáltal könnyedén átlátható, milyen kiadásból lehetne lefaragni, mire kellene kevesebbet költeni. 

Forrás: 1, 2

EnglishGermanHungarian