[metaslider id="9331"]

Egyszerű és olcsó receptek egyetemistáknak


A vizsgaidőszak embert próbáló időszak mindannyiunk számára. Ilyenkor különösen fontos a jó időbeosztás, napi rutin megtartása, amibe természetesen az étkezésünk is beletartozik. Szerkesztőtársaimtól számos cikket olvashattatok már ezekben a témákban, és rengeteg egészséges étel receptjét is megtalálhatjátok az oldalainkon, nekem viszont engedjétek meg, hogy egy kicsit „csaló” legyek – és egy-két olyan fogást mutassak ma be nektek, amelyek talán nem a legdiétásabbak, de pont alkalmasak arra, hogy jutalmazzuk magunkat velük egy jól sikerült vizsga után, vagy akkor forduljunk hozzájuk, ha úgy érezzük, hogy a sok tanulás mellé „kell egy kis kalória”. Bár mostanában sokunk még nagyrészt a saját otthonában tengeti a napjait, de így is szükségünk lehet egy-egy egyszerű, kevés pénzből és gyorsan összedobható ételre. Amiket a következőkben le fogok írni, mindenki számára ismerősek lehetnek, de most megpróbálok felhozni 1-2 tippet arra is, hogy hogyan lehet „felturbózni” ezeket.

Tócsni

Ez egy nagyon egyszerű, egyáltalán nem drágán kihozható étel, és elég gyorsan is el lehet készíteni. 1 vagy 2 darab krumplit meg kell hámozni és lereszelni, majd hozzáadni egy kis doboz kefírt és 3-4 kanál lisztet. Ebből egy masszát kell keverni, ha túl híg, akkor még egy kis lisztet lehet hozzá tenni. Bő olajban ki kell sütni, és ha mindkét oldala barnás-ropogósra sült, már ehetjük is. Garantáltan laktató és finom!

Bundáskenyér

Elég sokunknak ismerős lehet az az élmény, amikor gyerekkorunkban egy-egy reggelen a frissen sült bundáskenyér illata csapta meg az orrunkat. Most sem kell erről lemondani, hiszen ez is pillanatok alatt elkészül. Ehetjük édesen, például lekvárral, mogyoróvajjal vagy nutellával, vagy sósan, akár süthetjük töltve is, pl. sajttal. De ha kicsit egészségesebbé akarjuk tenni, akármilyen tejtermék, gyümölcs vagy zöldség is elfér mellette.

 

 

Leves

Bizonyára nagyon kevés olyan egyetemista van, akinek be kellene mutatni a zacskós levesek csodálatos világát. A „sima” rendeltetésén kívül viszont egy kis kiegészítéssel akár egy komplett étkezést is kiválthat. Ha ki szeretnénk használni például egy ázsiai tésztaleves ízét, akkor süthetünk mellé apró kockákra vágott húst (pl. csirkemell), szója- vagy chiliszószba forgatva, ami szintén viszonylag olcsón megvan, és ha a tésztát sokáig hagyjuk ázni a levében, és megszívja magát, kiváló köretként szolgálhat hozzá.

Tejbedara/tejberizs

Szintén gyerekkorunkból maradt kedvencünk lehet a tejberizs vagy a tejbedara. Ezeknek az alapja – a forró tejben főzött rizs vagy búzadara – szintén nagyon egyszerű, de az ízesítés variációinak csak a képzelet szab határt. Tehetünk rájuk lekvárt, kakaóport, de akár mézet vagy friss gyümölcsöket is. Emellett pedig ezek azért is jók, mert nem csak szénhidrát-, de fehérjeforrások is.

 

Puding

Régi jó barátunkat, a pudingot se felejtsük el. Bár a legtöbbünk számára a pudingfőzésről valószínűleg az ugrik be elsőre, hogy felbontunk egy tasak pudingport, és egy kevés cukorral, tejjel elkeverve a forrásban lévő tejhez hozzáadva megfőzzük, valójában „házilag” is nagyjából ugyanilyen könnyen és egyszerűen el lehet készíteni. Nem kell hozzá más, csak kb. 1 evőkanál keményítő, fél liter tej, némi cukor, és egy tábla csoki – ebből természetesen csokipuding lesz, de az a külön jó a saját magunk által készített pudingban, hogy bárhogy variálhatjuk, bármivel ízesíthetjük. A klasszikus, tejjel készített verzió mellett pedig meg lehet főzni gyümölcslével is, például a vaníliás pudingnak csodás íze lesz tőle, és egyre több receptet találhatunk, amelyekben egy ilyen krém szerepel – például keksszel, piskótával, vagy akár csak egy sima pudinggal van rétegekben vegyítve.

Egy újabb hosszú, tanulós nap után én máris kedvet kaptam ahhoz, hogy ezeknek az egyikét elkészítsem magamnak. Remélem, ti is!

 

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian