[metaslider id="9331"]

Hasznos tippek gólyáknak: könyvek, jegyzetek, vizsgák

Kedves Gólyák! Lassan elérkezik a ti időtök, gondolom vegyes érzelmek kavarognak bennetek: izgalom és bizonytalanság. Ezt szeretnénk számotokra egy kicsit eloszlatni és megkönnyíteni a tanév kezdetét. Nem kell semmitől tartani, idővel mindenbe belerázódtok. Néhány hasznos információval már most tudunk nektek szolgálni az alapokról.

gólyaKönyvek beszerzéséhez elsősorban a Dialóg Kaptár Könyvesboltot ajánlom, amely közel van az egyetemhez, a Tudásközpont alsó sarkában található. Mivel mindegyik könyv megvásárlása nem lenne túl költségkímélő megoldás, ezért vannak más lehetőségek is egy-egy könyv beszerzéséhez. Egy nagyon jó lehetőség erre a Könyvbörze, ami minden évben tanév elején kerül megrendezésre. Úgy működik, hogy akinek rejlik otthon használatlan, felesleges, régi könyve, azt behozza leadni, ír rá egy árat és aki kapja marja majd a börzén. Jóval olcsóbban juthatsz a szükséges könyvekhez és még lehet a benne rejlő jegyzetek, kiegészítések is hasznodra válhatnak. Ezen felül akadhatnak kincsek az interneten is, hiszen néhány könyv elérhető PDF formátumban is, csak keresni kell türelmesen. A kölcsönzés is egy remek megoldás bár nem ajánlatos hosszú távon, viszont ha gyorsan kell egy könyv, akkor tökéletes. Jegyzetelni a kölcsönzött könyvben nem lehet, így az kicsit bosszantó tud lenni, főleg amikor szövegkiemelővel próbálnátok a lényeget kiszűrni, vagyis másnéven kiszínezni az egész könyvet is. Kérdezzetek körbe mielőtt minden könyvet felvásárolnátok, hogy szükséges-e, van-e valami hasznos jegyzet esetleg az adott tárgyból. Saját tapasztalat alapján nem jó megvenni egy olyan könyvet, amit soha nem fogsz kinyitni, porfogónak azért kicsit drága, ha pedig dekorációnak szánod, akkor kinek mi. 

Jegyzeteléshez, saját véleményem szerint, nem éri meg sok füzetet bevásárolni, mint eddig például a gimnáziumban. Pár hónap múlva minél kevesebb füzetet fogtok és akartok majd hordani, ami szinte mindenes lesz. Senki nem szeretne hatalmas táskákkal egyetemre járni gondolom. Ha pedig ügyes gépelők vagytok akkor füzet helyett lehet nyugodtan vinni magatokkal a laptopotokat, amiben elfér minden jegyzet. Próbáljátok egymás között megosztani a jegyzeteket és beosztani, melyik órán ki jegyzetel. A kezdeti szóról szóra történő jegyzetelésre való motivációtok pár hét múlva úgy is alábbhagy és már csak a lényeget fogjátok írni, így ha már az elejétől ilyen módon jegyzeteltek, pár kellemetlen ínhüvelygulladástól megkímélitek magatokat. Jegyzetekkel kapcsolatban kérjetek segítséget a felsőbbévesektől, nem létezik olyan tantárgy amiből ne lenne használható anyag a korábbi évekből. Ne alapozzatok rá teljes nyugalommal, lehet kiegészítésre szorul, de egy alapnak tökéletes, sok időt is tudtok megspórolni magatoknak. 

A vizsgák miatt pedig ne izguljatok, van sok alkalom, ha egyszer nem sikerül az nem a világ vége. Kezdjetek el időben készülni, főleg a nehezebb, fontosabb vizsgákra. Év közben próbáljatok meg a zárthelyi lehetőségekkel élni és minél többet teljesíteni, hiszen vizsgákat tudtok velük sok esetben kiváltani, aminek a zsúfolt és stresszes vizsgaidőszakban mindennél jobban fogtok örülni. A vizsgakurzus lehetőségével is bátran ismerkedjetek, nagyon jól fog jönni a későbbiekben ha valaki esetleg elkalkulálná magát az idővel vagy épp nem úgy sikerülne az adott vizsgaidőszak. Mindent meg lehet oldani csak akarni kell. Remélem pár hasznos tanáccsal hozzá tudtam járulni az első évetekhez. Sikerekben gazdag tanévet kívánunk nektek!

EnglishGermanHungarian