[metaslider id="9331"]
étel

Ételek gluténmentes változatban

Aki valamilyen ételérzékenységben szenved, tapasztalhatja, hogy a mentes termékek nem feltétlenül tartoznak az olcsó áruk közé. Mondhatni drága mulatság, ám van néhány apró trükk, amellyel a mentes ételre szánt kiadásainkat csökkenthetjük, és még az étel finomságát sem csorbítja. Gluténmentes termékeknél általában nehéz kivitelezni azt, hogy ízre és állagra ugyanolyan ételt készítsünk, de nem lehetetlen. Cikkemben néhány ilyen receptet szeretnék bemutatni.

ételA gluténról

A glutén maga egy természetes fehérje, amely a búzában és más hasonló gabonafélékben fordul elő. Glutént tartalmazó gabonafélék a következők:

  • búza
  • rozs
  • tönkölybúza
  • árpa
  • aszalt tönköly
  • zab
  • alakor
  • tönkölykeményítő
  • kamut
  • tritikálé

A legismertebb glutént tartalmazó élelmiszerek közé tartozik például a liszt, búzakeményítő, zsemlemorzsa, tésztafélék, müzli és péksütemények és kekszek. Mivel a glutén felel a tészták rugalmasságáért és összeállásáért, valamint ettől lesznek a kenyerek és a péksütemények is ropogósak, ezért nehéz kivitelezni, hogy ugyanúgy elkészítsük őket gluténmentes változatban. Számos esetben örökletes tényezők játszanak szerepet a gluténintoleranciában. Leggyakoribb tünetek például a hasi fájdalom, hasmenés, rossz közérzet, fáradékonyság, de előfordulhat izomfájdalom és ízületi fájdalom egyaránt. Abban az esetben, ha valaki hasonló tüneteket érez, forduljon szakorvoshoz!

Kedvenc életeink gluténmentesen? – Igen!

Rántott hús

Gyermekkorom óta az egyik kedvenc ételem a rántott hús, és mikor kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, az volt az első gondolatom, hogy soha többet nem ehetek egy igazi „wiener Schnitzel-t”. Végül kiderült, hogy simán el lehet készíteni gluténmentesen is. Íme a recept:

  • sertés/csirke/borjú szeletek
  • gluténmentes liszt (kukoricaliszt, rizsliszt)
  • tojás
  • gluténmentes zsemlemorzsa

Mikor először ettem gluténmentes rántott húst, olyan volt, mint gyermekkoromban a Fertő-tó osztrák oldalán fekvő Rust nevezetű kis város éttermében a wiener Schnitzel. Ugyanolyan gyermeki mohósággal faltam édesanyám főztjét is.

Lángos

Szintén egy gyermekkori kedvenc, amelyről a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg főtt áttört burgonya
  • 7 g gluténmentes sütőpor
  • 4 dkg tápióka keményítő
  • 9,5 dkg barna rizsliszt
  • 2,5 dkg rizsliszt
  • 7 g só
  • 1 dl ivóvíz
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  • A burgonyát a száraz alapanyagokkal alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vizet és jól összegyúrjuk.
  • Négy egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk belőle, majd a tenyerünkkel lenyomkodva kilapítjuk a gombócokat.
  • Forró olajban kisütjük.

Szilvás gombóc

Gyorsan elkészíthető, egyszerű, olcsó és még gluténmentes is. Leves mellé vagy anélkül, akár másnap reggelire hidegen is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 25 dkg Naturbit Burgonyás tésztaliszt keverék
  • 2,5 dl víz
  • 4 db szilva/nutella/baracklekvár
  • ízlés szerint fahéj, édesítő
  • 5 – 6 evőkanál burgonyapehely, édesítővel megpirítva

Elkészítés:

  • A lisztkeveréket összedolgozzuk a vízzel
  • 8 db. négyzet alakot vágunk ki belőle
  • A közepére helyezzük a félbevágott ízesített szilvákat, összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócokat formázunk.
  • Forró lobogó vízben kifőzzük
  • Pirított, édesített burgonyapehelybe forgatva tálaljuk.

Pizza

Ha olaszos hangulatra vágyunk, ez a pizza recept biztosan fel fogja idézni a nyári olaszországi ízvilágot, és gasztronómiai élményeket. A recept a következő:

Hozzávalók:

  • 166 g Naturbit olasz gluténmentes pizzaliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 105 ml ivóvíz
  • 3 g GM porélesztő

Feltét ízlés szerint variálható.

Elkészítés:

  • A gluténmentes pizzalisztet egy tálba tesszük, a porélesztőt belekeverjük a vízbe, és hozzáadjuk az olajjal együtt a liszthez. Jól eldolgozzuk.
  • Sütőpapíros tepsire tesszük és vizes kézzel kör alakba lenyomkodjuk (kb. 32 cm átmérőre).
  • Hagyjuk 10 percet meleg helyen pihenni.
  • Megkenjük az oregánós paradicsom pürével, rátesszük a sonka szeleteket, és megszórjuk a sajttal.
  • 250 °C fokon kb. 7-8 perc alatt megsütjük.

Nokedli

Nagyon sokféle gluténmentes lisztkeverék létezik ma már, amelyeknek köszönhetően a nokedliról sem kell lemondani. 

Hozzávalók:

  • 15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
  • 5dkg Nagykun rizsliszt
  • 5 dkg burgonyapehely
  • 3 db tojás
  • kb. 200-300 ml víz

Elkészítés:

  • Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni, egy kis sóval meghintve.
  • A liszteket és a burgonyapelyhet tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, és az egész tojásokat, keverjük el adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű nokedli állagú legyen, jól dolgozzuk/keverjük ki a tésztát.
  • Majd a forrásban lévő vízbe, – egy nokedli szaggató segítségével -, szaggassuk bele, keverjük meg, majd ha feljön a víz tetejére a nokedli még egy – két pillanatig főzzük, és már szűrhetjük is le. Egy el-nyi kókuszolajjal keverjük el. 

Fahéjas csiga

Egy kis édesség a végére. Nem a legjobb fahéjas csiga, de gyorsan megvan, és ha megkívánok valami kis nasit, jól jön a recept.

Hozzávalók:

  • 120 g Schär baking mix gluténmentes lisztkeverék 
  • 20 g tejpor
  • 8 g sütőpor
  • csipet só
  • 35 g olvasztott margarin
  • 70 g langyos tej

Töltelék:

  • 30 g olvasztott margarin
  • 35 g cukor
  • 2-3 g fahéj
  • 3 g kukoricakeményítő 
  • csipet só

Elkészítése:

  • Lisztet, tejport, sütőport és a sót elkeverem. Olvasztott margarinnal és a tejjel összegyúrom.
  • Jól kezelhető, nyújtható tészta lesz. 24 28 cm-es téglalappá nyújtom. Töltelék hozzávalóit elkeverem, majd rákenem a tésztára.
  • Rövidebb oldalától feltekerem mint a bejglit.
  • 8 részre vágom.
  • Sütőpapírt teszek a mikrós tányérra, kettesével kisütöm 1-1 percig.

Neked melyik a kedvenc ételed a listáról?

EnglishGermanHungarian