[metaslider id="9331"]
Egy elsőéves joghallgató beszámolója az első szemeszterről

Egy elsőéves joghallgató beszámolója az első szemeszterről – interjú Fatér Johannával

Az idő múlásával a sárga faleveleket és színesbe borult tájat lassan felváltja a fehér hótakaró és a karácsonyt idéző fénysorok. Ez azonban az egyetemisták számára két dolgot jelent: a szemeszter végét és a vizsgaidőszak kezdetét. A rutinos hallgatóknak ez az időszak egyet jelent a sok közül, azonban az elsőéves diákoknak ezek az élmények teljesen új impulzusok. A szeptembertől decemberig tartó szemeszter mindig számos programot és újdonságot tartogat, legfőképp a gólyák számára.

A PTE egyik elsőéves joghallgatóját, Fatér Johannát kérdeztük az első benyomásairól, az egyetemen kialakult kapcsolatairól, a vizsgaidőszakról, valamint jogi tanulmányairól. Elmondása szerint számos egyetemi programon részt vett, ezért hitelesen tud számot adni élményeiről egészen a gólyatábortól az utolsó hétig a szemeszterben.

Hogyan emlékszel vissza a 2023-as gólyatáborra? Mi a legkedvesebb emléked onnan?

Fatér Johanna interjúFatér Johanna: Igazság szerint úgy volt, hogy én az első napra nem is megyek, és az utolsó pillanatban változtattam meg döntésemet, amit nem bántam meg, hiszen úgy érzem, az első nap folyamán kovácsolódott össze mindenki. Szerintem a gólyatábor egy tökéletes lehetőség arra, hogy megismerkedjünk szaktársakkal, illetve felsőbb éves joghallgatókkal, és a legideálisabb hely a  barátságok megkötésére is. Számomra a legkedvesebb emlék a csapatmunkát és összhangot igénylő feladatok voltak. 

Hogy érezted magad az első héten megrendezett Gólyatréningen?

Fatér Johanna: Elképzelésem sem volt, hogy mit várjak a Gólyatréningtől, viszont itt is pozitívan csalódtam: megismerkedtem évfolyamtársakkal, illetve rengeteg információt kaptam magával az egyetemmel és a képzéssel kapcsolatban. A felsőbb évesek, akik a gólyatréninget tartották, elmondták, hogy bármilyen kérdéssel fordulhatunk hozzájuk a későbbiekben is. A gólyatréning során kaptunk egy naptárat is, amivel sokkal könnyebb rendszerezni a felvett vizsgákat és az eseményeket.

Sikerült kapcsolatokat építened? Szerinted mi a legalkalmasabb hely és alkalom egy gólya számára az ismerkedésre?

Fatér Johanna: Szerencsére igen. Főként a gólyatábor során alakítottam ki mostani kapcsolataimat, de ha valaki nem volt gólyatáborban, egy óra keretein belül is tud ismerkedni másokkal, mind az egyetem és a kollégium is alkalmas erre.

Mennyiben változott meg a napi rutinod, amióta egyetemre jársz?  Hogyan és mennyit kell tanulni egy elsőéves joghallgatónak az első hetekben, hónapokban?

Fatér Johanna: A középiskolás, illetve a nyári rutinomhoz képest teljesen megváltozott, hiszen itt az órarendünk sokkal lazábban van összerakva, nem olyan kötött. A társasági életem is megváltozott pozitív irányba: figyelek a mentális egészségemre is azzal, hogy elég időt töltök a barátaimmal. Elsőéves joghallgatóként az első hónapban nem vittük túlzásba a tanulást, mindenki inkább az egyetem, a kar és a város  felfedezésével volt elfoglalva. Később aztán belelendültünk a tanulásba, közeledtek az első zh-k és szorgalmi dolgozatok, ezért nagyon sok időt töltöttünk a Tudásközpontban.

Egy elsőéves joghallgató beszámolója az első szemeszterről - gólyatábor

Hogy tetszenek a tantárgyak? Mi alapján választottad a szemináriumokat?

Fatér Johanna: Vannak elég tömény tantárgyak, de ezeknek is megvan a pozitív oldala. A szemináriumokat az év elején kapott email alapján választottam. A felsőbb évesek segítségével a nehézségi rátát és a tanárokról alkotott véleményeket figyelembe véve hoztam meg a döntést, ebbe is sok segítséget kaptam.

Mi alapján vetted fel a vizsgáidat? 

Fatér Johanna: Szerettem volna a karácsonyt és az Újévet is a szeretteimmel tölteni és több időt velük lenni, mint a szorgalmi időszakban. Próbáltam úgy, hogy december elejére és január végére, így huzamosabb ideig otthon tudok lenni.

Milyen kapcsolatba állsz a felsőbb éves joghallgatókkal? Tényleg olyan segítőkészek, ahogy azt hallani lehet? 

Fatér Johanna: Ahogy említettem, velük is a gólyatábor során ismerkedtem meg és szerintem jó kapcsolatot ápolunk. Nagyon is segítőkészek, hiszen sok pletykát hallottam, miszerint a felsőbb évesek pénzért árulják a jegyzeteiket, viszont itt ilyenről szó sincs. Azt tapasztaltam, hogy itt mindenki érdeklődik, ott segít, ahol tud, például van olyan tantárgy, ahol 3-4 különböző jegyzetből tudunk felkészülni.

Előzetesen említetted a Tudásközpontot. Mit gondolsz, miért dönt sok tanuló mellette, és miért olyan hatékony ez számodra?

Fatér Johanna: Szerintem ott sokkal nagyobb a motiváció, illetve a tanulmányainkhoz mindenféle könyvet megtalálunk, kikölcsönözhetünk. Sokunk szerintem nem tud elvonatkoztatni az otthoni külső zavaró tényezőktől, ezért megfelelő a Tk., ahol nem igazán tud semmi kizökkenteni a tanulásból.

Összességében mi az a 3 szó, amivel az első félévet jellemezni tudod?.

Fatér Johanna: Ha a társasági életet is beleszámítjuk, akkor mindenképpen élménydús, illetve nagyon újszerű ez az egész szituáció, az egyetem, a jog és a költözés. Harmadikként pedig azt mondanám, hogy kapcsolatépítő.

Utolsó kérdésként pedig mi az, amit azoknak az érettségizőknek javasolnál, akik a Pécsi Állam- és Jogtudományi Karban gondolkodnak elsődleges opcióként a továbbtanulást illetőleg?

Fatér Johanna: Elsősorban, hogy figyeljenek oda a tanulmányaikra, főként az érettségire és az év végi jegyekre, valamint, hogy ne féljenek kérdezni! A város szépsége miatt is és a diákok és tanárok közvetlensége és segítőkészsége miatt is megéri ezt választani. Én sem bántam meg, hogy ide jöttem.

Johanna azt is elárulta, hogy a jövőben is rendszeresen részt fog venni a PTE EHÖK és ÁJK HÖT által megrendezett eseményeken, de csak a vizsgaidőszak után. 

Minden kedves olvasónak sikerekben gazdag vizsgaidőszakot kíván Johanna és a Media Iuris csapata is!

 

Képek forrásai: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian