[metaslider id="9331"]
fék

Félévértékelő– interjú a FÉK elnökével, Filó Fannival

A Fiatal Értelmiségi Klub (FÉK), a PTE ÁJK legrégebb óta működő hallgatói szervezete idén ünnepelte 30 éves fennállását. Az idei évben is nagy hallgatói érdeklődésnek örvendtek programjaik, az évet 98 aktív taggal zárták. Számos újfajta és már szokássá vált programot is maguk mögött tudhatnak 2023-ban, ezek sikere miatt kértem meg Filó Fanni negyedéves hallgatót, a FÉK elnökét, hogy értékelje az idei évet a szervezet szemszögéből.

Azok számára, akiknek nem ismerős a szervezet neve, hogyan fogalmaznád meg, mi a szervezet tevékenysége és célja?

fékFiló Fanni: Először is, köszönöm szépen a felkérést! Mindig örülünk az ilyen lehetőségeknek! A Fiatal Értelmiségi Klub, vagyis a FÉK a jogi kar legrégebbi hallgatói szervezete, amit még 1993-ban alapítottak és idén ünnepelte a fennállásának a 30. évfordulóját. A FÉK elsődleges feladata, hogy olyan programokat szervezzen, amelyek teret biztosítanak a hallgatóknak a szakmai fejlődésre és a kikapcsolódásra egyaránt. Mindamellett persze, hogy közelebb hozza egymáshoz az oktatókat és a hallgatókat. 

Melyik programok váltak „szokássá” a szervezetben, amelyeket több éve rendszeresen megszerveztek?

Filó Fanni: A FÉK-nek jelenleg két olyan hagyományos programja van, amit minden félévben megszervezünk: az aranyosgadányi szabadegyetem és a börtönlátogatás. Sajnos a börtönlátogatás ebben a félévben pont elmaradt, viszont kárpótlásul a következő félévben kétfordulósra tervezzük, ellátogatunk majd Baracskára és Pálhalmára! Az elmúlt félévekben pedig jártunk Pécsett, Kalocsán és Kiskunhalason is, mindig igyekszünk változatos helyszíneket választani, hogy legyen valami újdonság is azoknak a tagoknak, akik már régóta járnak velünk börtönlátogatásokra.

A másik ilyen már-már hagyományossá vált programunk – az én személyes kedvencem – a szabadegyetem, amit minden félévben a mentorunk, Dr. Horváth Csaba Tanár Úr aranyosgadányi birtokán szervezünk meg. Minden szabadegyetemnek van egy központi témája, idén a jubileumra való tekintettel a FÉK történetéről volt szó, de csak hogy pár példát említsek az előző félévekből: a korábbiakban szó volt már a gyermekvédelemről, a Me Too-mozgalom eredményességéről, arról, hogy legalizáljuk-e a drogokat vagy sem és az abortusz kérdéséről is. A fórumon az adott témával foglalkozó oktatóink és a meghívott szakemberek beszélgetésén keresztül kaphatunk nagyobb rálátást a témát illetően, amibe természetesen a hallgatók is beleszólhatnak, ha szeretnének. A fórum 1-1,5 órás szokott lenni, ezt követi a kötetlen program, fröccspong, csocsó, darts és az elmaradhatatlan paprikás krumpli!

fék

Milyen típusú szakmai és nem szakmai programokat szerveztetek idén?

Filó Fanni: Az őszi félévben négy programunk volt, október 11-én a Jubileumi Szabadegyetem, november 22-én egy boncolás látogatás, november 29-én az Irodalmi Est és végezetül pedig még egy boncolás látogatásunk volt december 6-án Mikulás alkalmából.

Az Irodalmi Est kivételével mindegyik programunk szakmai jellegű volt, a boncolások és börtönlátogatások szakmai szempontból kifejezetten fontosak, jó, ha már joghallgatóként van lehetőségünk ellátogatni egy börtönbe vagy boncolásra. 

fék

Csoportkép a boncoláson

Az Irodalmi Estünk egy kicsit más jellegű program volt, itt sokkal inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy egyáltalán lenne-e igény hasonló programokra – örömmel könyveltük el a tényt, hogy van! Az Esten Várallai Luca és Rózsa Csongor egy szórakoztató játékest keretein belül kalauzoltak el minket az olyan nagy magyar költők, mind Ady Endre, József Attila vagy Radnóti életébe és mindennapjaiba a költészetükön keresztül. Illetve egy kortárs költő, Albert Zsolt is eljött az estünkre, ahol az ő verseiből is hallhattunk. Emellett pedig az Irodalmi Esten rendeztünk egy kisebb művészeti kiállítást, ahova hét joghallgató ajánlott fel saját alkotásokat.

fékIrodalmi est

A Jubileumi Szabadegyetemünknek – mint már említettem – a központi témája a FÉK története volt, éppen ezért elhívtuk a szervezet egykori alapítóit, korábbi elnökeit, vezetőségi tagjait, hogy meséljék el, milyen volt az ő idejükben a szervezet, milyen programjaik voltak, és hogy hogyan is emlékeznek vissza a FÉK-ben eltöltött éveikre. 

Sikeresebb volt-e a jubileumi év, mint az előző?

Filó Fanni: Így, hogy már hivatalosan is vége van a félévnek, azt hiszem kijelenthetem, hogy határozottan sikeresebb volt ez a félév, mint a korábbiak és ennek nagyon örülünk! 98 taggal zártuk a félévet, és mivel nálunk félévente újul a tagság, itt az aktív tagjainkról van tehát szó. Négy sikeres programmal zártunk, a szabadegyetemen résztvevők száma 100 fő körül mozgott, a boncolásainkra állandó a túljelentkezés, illetve az Irodalmi Estünk is sikert aratott és bebizonyította, hogy van igény irodalmi-művészeti jellegű programokra is a jogi karon. 

Van olyan program, ami már most tervben van 2024-re?

Filó Fanni: A szabadegyetem és a börtönlátogatás mindenképpen, és ahogy azt fentebb is említettem, a tavaszi félévben a baracskai és a pálhalmai börtön is be van tervezve. Jelenleg úgy néz ki, hogy a boncoláslátogatás is állandó programmá válik, ebből is igyekszünk majd ismét legalább 2-3 fordulót szervezni, illetve a rehab látogatásból is ugyanígy. Sajnos ezek mind olyan programok, ahol korlátozva van a résztvevők létszáma, ezért próbáljuk felvenni a versenyt a növekvő taglétszámunkkal és az ilyen programokból több fordulót szervezünk. A művészeti kiállítással egybekötött Irodalmi Estünk sikeressége okán ezt a programot is megtartjuk és a következő félévben terveink szerint egy zenei vonallal is kiegészítjük majd. 

Minden félévben igyekszünk újabb programokkal előrukkolni, egyelőre ami tervben van újdonságként az egy mentális egészséggel kapcsolatos program, egy eutanáziával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés és egy olyan program, ahol betekintést nyerhetünk majd a rendvédelmi szervek működésébe. 

A jövő évre nézve milyen célokat emelnél ki a FÉK számára?

Filó Fanni: Elégedett vagyok a FÉK-kel, hiszen folyamatosan növekszik a taglétszámunk félévről-félévre és nagyon sok visszatérő tagunk van! Igyekszünk éppen ezért mindig mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt a kedvet fenntartsuk a hallgatókban! 

Korábban a FÉK jelen volt több karon is, nem csupán az ÁJK-n – bár mindig is az itteni volt a központi szervezet. A tavaszi félévtől az új célkitűzésünk az lesz, hogy ismét visszatérjünk a többi karra, így ezúton is biztatnék mindenkit, akinek lenne olyan barátja, ismerőse, aki másik karon tanul, de szívesen járna a programjainkra, hogy bátran hozza magával! Bármelyik karról csatlakozhatnak hozzánk hallgatók! 

Mivel buzdítanád a hallgatókat, miért vegyenek részt a programokon?

Filó Fanni: Joghallgatónak lenni egy nagyszerű dolog, de lássuk be, kimerítő is tud lenni. A folyamatos tanulás és stressz mellett egyszerűen szükségünk van arra, hogy néha kikapcsolódjunk és a hallgatótársainkkal legyünk. Valóban jók tudnak lenni a közös kocsmatúrák és a laza esték, de az igazság az, hogy a hallgatói élet szerves részét képezik az olyan szakmai programok is, mint amiket FÉK is szervez, amiken ezen a kikapcsolódáson túlmenően olyan tudással is gazdagodhattok, amikről esetleg az órán csupán érintőlegesen van szó. A kellemeset vegyítjük a hasznossal és olyan programokat szervezünk, ahol aktívan tudtok kikapcsolódni és kiszakadni a monoton mindennapokból. Mindamellett persze, hogy rengeteg új embert ismerhettek meg és egy nagy múltra visszatekintő közösség részei lehettek! 

A Fiatal Értelmiségi Klub nem csupán egy hallgatói szerv, hanem olyan, akár egy család, ahol mindig vannak új és régi tagok, de egy valami változatlan, a családias, biztonságos légkör, a befogadó közösség, ahol nekünk Ti vagytok az elsők, hiszen Értetek dolgozunk! Köszönjük, hogy eljártok a programjainkra és bízunk benne, hogy legközelebb is találkozunk!

A Media Iuris nevében köszönöm az interjút Filó Fanninak és az éves programok megszervezését a FÉK szervezőbizottságának. Sok sikert kívánunk a 2024-es évre is!

EnglishGermanHungarian